Biotillgänglighet – effektiva kosttillskott eller pengar i sjön?

Varför använder vi kosttillskott med grundläggande och essentiella näringsämnen, vitaminer, mineraler, fettsyror, aminosyror, örtpreparat med mera?

Personligen tar jag flera olika tillskott några gånger dagligen för att nå önskade resultat, för att min kropp ska få tillgång till allt den behöver så att jag kan må och fungera som allra bäst. Jag vill ha effekt, alltså verkan av det jag betalar för och stoppar i mig. Jag vill ha valuta för pengarna och inte bara skylta med något som låter fint eller korrekt i vissa kretsar. Jag vill absolut inte tillföra mig något som min kropp inte alls kan tillgodogöra sig utan som istället blir en belastning för mitt system, alternativt en enbart onödig och kostsam toalettgödning.

För det första bör du försäkra dig om att det som står på produkten du köper, är vad som finns däri och ingenting annat, att produkten är ren och säker – d.v.s. att tillverkning sker i en fabrik som följer GMP-standard. Se gärna till att råvarorna är biologiskt odlade- GMO-fria och utan kända allergener. Hur mycket kunskap, forskning och utveckling finns i företaget som tar fram och marknadsför produkterna? Lita hellre på ett företag som har kunskap om så väl produkter som marknad och som har grundvärderingen att befrämja hälsan hos sina medmänniskor.

Du bör också ta reda på hur mycket av det vitala innehållet som kan absorberas och användas på cellnivå i din kropp, vilka ämnen som samverkar och genererar synergieffekt samt vilka som istället motverkar upptag av andra viktiga näringsämnen. Tänk på att megadoser av enskilda ämnen inte alltid är något positivt utan faktiskt onaturligt (men kan med stor framgång användas i speciella fall/sjukdom) och att i de flesta fall är mängden du (enligt förpackningen) intar långtifrån densamma som mängden din kropp kan använda.

Här nedan relevanta fakta saxad från andra källor så att det inte bara är mina ord:


Biotillgänglighet – hur snabbt en substans, till exempel kosttillskott eller medicin, bryts ner och tas upp av ett levande system

Vissa tillskott är inte effektiva av den enkla anledningen att de aldrig helt tas upp av kroppen.

Hur effektivt ett tillskott är avgörs av hur snabbt kärnelementen i tillskottet, oavsett om detta är vitaminer, mineraler, enzymer eller örter, hittar fram till den del av kroppen som de är avsedd för.

Kosttillskott intas ofta i form av kapslar eller tabletter. De sväljs och precis som mat tas de om hand av matsmältningsapparaten, via tarmarna tas näringsämnena upp av blodomloppet och genom någon fantastisk närings-GPS lyckas de ta sig fram till de system eller organ i kroppen som de är avsedda för. Först när näringsämnena nått sin slutdestination kan de börja arbeta, så ju snabbare och ju mer effektivt de tar sig fram, desto bättre för oss. Vissa tillskott är inte effektiva av den enkla anledningen att de aldrig helt tas upp av kroppen.

En sak man bör vara medveten om är att tillverkare av kosttillskott ofta hävdar att de har skapat en produkt med maximal biotillgänglighet, men så enkelt är det inte. Två faktorer är avgörande: själva kosttillskottet och din egen kropp.

Vad beträffar kosttillskottet självt är det avgörande vilken format det har, hur lång tid det tar för det att brytas ned och tas upp (dvs. hur snabbt det viktiga innehållet kan börja jobba), vilken kvalitet samt vilken sammansättningen ingredienserna har.

Vissa näringsämnen tas upp snabbare när de kombineras med andra näringsämnen. Till exempel kan ett kalciumtillskott även innehålla vitamin D eftersom det ökar kroppens förmåga att ta upp kalcium.

Den andra delen av ekvationen är du. Din kropp är unik. Vi är alla olika. Så oavsett hur biotillgängligt ett kosttillskott är i teorin, spelar det stor roll vem det är som äter det.

Viktiga faktorer är allt från ålder, kön, allmän hälsa, matsmältningsapparatens skick (vilket också kan förbättras med rätt tillskott) och vilken tidpunkt på dagen tillskottet tas, till om du äter mat i samband med att du tar tillskottet eller inte.

Dessutom måste du tänka på vilka näringsbehov du har. Växande barn, åldrande vuxna och gravida kvinnor har alla mycket olika behov som påverkar hur lätt ett tillskott tas upp av kroppen.

All den här vetenskapen bygger i grund och botten på sunt förnuft. Ju snabbare du kan tillgodogöra dig alla de bra sakerna i ett kosttillskott, desto snabbare kan de börja jobba på att påverka din hälsa och din energinivå positivt. Så, genom att ta dig tid att förstå hur biotillgänglighet fungerar kan du fatta välinformerade beslut om vilka kombinationer som passar dig.

Hela texten finner du här.


Kort om synergiprincipen

Det är ytterst viktigt att man tänker på att näringsämnen samarbetar för bästa effekt och kroppens välbefinnande. I naturen finns näringsämnen sammansatt i en synergistisk sammanhållning.

C-vitamin finns alltid tillsammans med synergisterna, bioflavonoider. De kompletterar varandra och förstärker varandras effekt.

När man köper tillskott och intar tillskott är det viktigt att man kompletterar isolerade näringsämnen som t.ex. enskilda B-vitaminer med ett B-komplex och C-vitamin med bioflavonoider. Man minskar risker för biverkningar samt förstärker effekten och bibehåller balansen. I växtbaserade tillskott eller matkoncentrat så finns den naturliga balansen inbakad men när man intar stora doser av isolerade eller syntetiska näringsämnen, t.ex. C-vitamin i form av askorbinsyra, så är det bra att man kombinerar det med ett multivitamin/mineraltillskott. Inget enskilt näringsämne fungerar i ett vakuum liksom kosttillskott som inte heller fungerar väl i ett vakuum. De ska bygga på en grund av en balanserad kost.

Mer info och källhänvisning hos Kurera.se


Medicinsk ordbok: biotillgänglighet
den andel läkemedel som når blodet och ger effekt vid det avsedda verkningsstället.

Wikipedia: Biotillgänglighet (Biologisk tillgänglighet) är ett begrepp inom farmakologi som visar hur stor del av ett läkemedel som når systemkretsloppet (blodet) i en organism, ofta underförstått människa. Mer exakt mäter kvoten hur stor fraktion av ämnen som administreras oralt når cirkulationen i jämförelse med hur mycket som når cirkulationen vid intravenös administration. Ämnen där biotillgänglighet kan vara relevant är till exempel läkemedel, vitaminer eller gifter. Biotillgängligheten uttrycks i procent där en hög procentsats innebär att mycket av ämnet eller läkemedlet tas upp i kroppen.

Nested Naturals: The National Institute of Health’s Office of Dietary Supplements defines bioavailability as “the amount of (a given nutrient) in food, medications and supplements that is absorbed in the intestines and ultimately available for biological activity in your cells and tissues”.

When a nutrient is highly bioavailable, it can be digested and absorbed a high percentage of the time and in a dependable way. When it’s poorly bioavailable, digestion and absorption can be much more difficult and much less predictable.


Ett kort informativt klipp om produkterna jag använder mig av, som garanterat håller högsta renhet, kvalitet och effekt (där du-faktorn är av mindre betydelse för biotillgängligheten), samt ett kontaktformulär för frågor finner du här

 

 

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Detta inlägg publicerades i Autismdiet och kosttillskott - recept - råvaror - tips, Hälsa - miljö - livsåskådning, Näringstillskott och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar