Sjukvården gör dig sjuk

Flera kloka människor har sagt – Om du vill hålla dig frisk, gå inte till läkaren …

Detta viktiga råd innebär inte enbart att att människor som söker vård övermedicineras, blir sjukare och till och med dör i hundratusental varje år av sjukemedlen som ordineras i abnorma övermått -utan även detta:

Från nyhetssiten NewsVoice, Sveriges Radio, SVT mfl.

Kvacksalveriet inom svensk sjukvård – Ju fler diagnoser som ställs desto mer pengar får vårdcentralerna

I runt hälften av landets landsting får vårdcentralerna ersättning baserad på hur många och vilka diagnoser patienterna får.

Tanken är att pengar ska gå till de mest vårdtunga patienterna. Men flera vårdcentraler har missbrukat landstingens ersättningssystem och satt orimligt många och ibland felaktiga diagnoser på sina patienter”, skriver Sveriges Radio.

”Läkarna på vårdcentralerna inom landstinget i Jönköpings län sätter onödigt många diagnoser på sina patienter för att få in mer pengar. Det konstaterar primärvårdens forsknings- och utvecklingsenhet”, skriver SVT.

Det system som fördelar landstingens pengar till vårdcentralerna kan manipuleras genom att läkare skriver fler diagnoser än vad som krävs för en patient. Det så kallade ACG-systemet används på runt hälften av Sveriges landsting och Ekots granskning visar att antalet diagnoser ökat rejält på många vårdcentraler i landet sedan det infördes”, skriver Sveriges Radio.

”Hälften av landstingen i Sverige ger vårdcentralerna ersättning beroende på hur många diagnoser som deras patienter får”. Det skriver P4 Jönköping.

”En 77-årig man fick 19 olika diagnoser, efter att varit på kontroll för hjärtrymti. Bland annat har han fått diagnoserna ospecifierad ångesttillstånd och lindrig synnedsättning”, skriver Jönköpings Nytt.

”I Jönköping har till exempel vid en granskning landstinget funnit att det skrivits orimligt många diagnoser, på vissa patienter upp till 40 diagnoser”, skriver Sveriges Radio.

”Systemet försvarades i går av några flummiga politikerföreträdare som hävdade värdet av att patienter får en ”helhetsbeskrivning”. Struntprat! Vårdens resurser är begränsade och skall gå till väsentligheter”, konstaterar ledaren i GP.

Radioinslag

 

Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s