SvD frågar: vem är redo att agera i Sverige? Jag undrar: hur vågar vi fortsätta bespruta våra barn i dagens informationssamhälle?

Ur SvDs granskning:

Vem är redo att agera i Sverige?

Tre av experterna som gav råd om HPV-vaccineringarna hade nära kopplingar till vaccinindustrin. Utan tvekan. Ändå fick de vara kvar vad än aldrig så välmenande jävsavtal statuerar.

Ansvariga upprepar det eviga förklaringsmantrat: de är ju de bästa.

Men de tre vaccinexperterna är ingalunda unika. Tvärtom. Systemet med att knyta ledande forskare, läkare och experter till läkemedels- och andra kommersiella företag är ett gammalt beprövat verktyg i all slags marknadsföring och lobbyarbete.

Det kallas KOL – key opinion leaders (ungefär ledande opinionsbildare). Identifiera ledande personer (ofta de som brinner för sitt ämne) på ett område, de som människor lyssnar på och som har förtroende och stark position, ge dem betalda uppdrag av olika slag som konsulter, föredragshållare, rådgivare, bjud på resor, konferensbesök, ge forskningsanslag, bygg successivt upp ett förtroende.

KOL-personens uppgift är att – som det formuleras i de svenska jävsreglerna – ”låna ut sitt namn”, medverka i marknadsföring genom att säga det som företaget själv inte kan säga, det gäller både inåt mot kollegor till exempel i föreläsningar och utåt mot politiker och allmänhet, inte minst att göra för företaget gynnsamma uttalanden i medierna.

Företeelsen är utbredd och de mest anlitade KOL-personerna kan tjäna stora pengar. I USA finns forskare som tar in över 200 000 extradollar per år.

Speciellt känsliga blir dessa band när KOL-experterna väljs in i olika myndigheters expertgrupper som ska fatta beslut som kan gynna läkemedelsföretagen. Det handlar om mångmiljonbeslut som till exempel om ett vaccin ska skattesubventioneras, om gränserna för att behandla högt blodtryck ska sänkas och miljontals fler ska ha börja äta och köpa de aktuella läkemedlen.

Nej, men inte påverkas väl jag, slår experterna alltid ifrån sig. Jag fattar alltid beslut efter vad som är bäst för patienterna.

Det tror nu inte alla och därför har myndigheter, läkemedelsverk och socialstyrelser i många länder skapat jävsregler. Ändå fortsätter larmrapporterna att komma: si och så många av experterna i den och den gruppen var jäviga. Systemet lever uppenbarligen vidare.

”För två år sedan startade fem av USA:s ledande medier, bland dem public service-radion, en liknande databas som kallas ProPublica.

Den innehåller uppgifter från sju av de största läkemedelsföretagen och deras ersättningar till 17 000 läkare, sammanlagt 257 miljoner dollar under två år.

Tidigare artiklar ur SvDs granskning:

Jäv utreddes inte vid vaccinbeslut

Av de fem experter som lämnat in skriftliga jävsdeklarationer sticker främst tre ut med klara industrikopplingar:

Joakim Dillner, virusprofessor i Malmö som i åratal profilerat sig som den flitigaste förespråkaren för HPV-vaccinering i debattartiklar, medieintervjuer och andra sammanhang. I sin jävsdeklaration anger han flera uppdrag för vaccinföretaget Merck (Gardasil) under minst tio års tid som betalda föreläsningar, konsultuppdrag och anslag till kollegor i hans forskningsgrupp.

Hustrun, läkaren Lena Dillner, sitter i styrelsen för en EU-lobbyorganisation för livmoderhalscancer som får pengar av vaccinföretag.

Leif Gothefors, professor och barnläkare från Umeå har länge varit den största förkämpen för vaccin i Sverige. Han anger att han i 25 år deltagit och lett vaccinprövningar för flera företag, samt fått arvoden för föreläsningar och andra insatser.

Rose-Marie Carlsson, överläkare vid Smittskyddsinstitutet (SMI), uppger att hon deltar i ett SMI-projekt om kikhosta som finansieras av vaccinföretag och som betalar 25 procent av hennes lön för detta arbete.

–Visst, vi var medvetna om dessa bindningar, säger Anders Tegnell som ledde vaccinarbetet på Socialstyrelsen. Men vi valde dessa personer därför att de var de bästa experterna som finns att få. Sverige är ett litet land och urvalet av sakkunniga begränsat.”

Fler jävsfall i vaccinutredningar

”Inom kort ska regeringen besluta om vaccinering mot leverviruset hepatit B ska införas i det allmänna vaccinationsprogrammet och betalas med skattemedel. SvD kan nu avslöja allvarliga brister i den bakomliggande utredningen. Jävsdeklarationer från samtliga inblandade experter saknas.”

”Vetenskapen i andra hand”

”SvD:s granskning av massvaccineringen mot svininfluensa har fått stor uppmärksamhet. Det visar den ström av mejl och kommentarer som kommit in från er läsare. Här publiceras ett urval av alla reaktioner.”

Newsvoice:

GlaxoSmithKline och lobbyisten Johan Thor låg bakom HPV-vaccinet i Sverige

”Hjärnan bakom HPV-vaccinets oerhört framgångsrika introduktion i Sverige var public affairs-chefen Johan Thor från GlaxoSmithKline (GSK). Johan Thor blev därför utsedd till Årets lobbyist år 2008 av tidningen Resumé.”

Så här motiverade juryn för Årets lobbyist sitt val:

”I sin kampanj för att få in HPV-vaccin i allmänna vaccinationsprogrammet har de fått med sig andra tunga aktörer, som frivilligorganisationer och politiska partier. Frågan kom från ingenstans, väcktes ur en icke existerande debatt, men GlaxoSmithKline satte snabbt dagordningen och drev fram ett beslut i frågan.”

Johan Thor sa följande till resumé när han blev utsedd till Årets lobbyist 2008:

”Exakt vilka strategier vi använt oss av vill vi av naturliga orsaker inte avslöja. Men att vi träffat de politiker och andra beslutsfattare som på olika nivåer är ansvariga för frågan ligger i sakens natur.”

Johan Thor sa till Resumé att Cervarix är ett av de dyrare vaccinerna att införa i det allmänna vaccinationsprogrammet. HPV-vaccin innebar nästan en tredubbling av vaccinationskostnaden i landstingen på några år. Denna kostnad är någon annans vinst och GlaxoSmithKline var en av vinnarna.

Newsvoice:

Socialstyrelsens chef Lars-Erik Holm avfärdar risker med vaccin och mobiltelefonstrålning

Se även föregående blogginlägg:

Nyheterna idag: Vaccinexperter jäviga + namninsamling mot vaccinationstvång

Jag hinner tyvärr inte skriva om allt, informationsflödet idag är som sagt enormt och hänger man med på bara några få artiklar borde det vara nog för att stanna upp och aldrig mer våga låta någon stoppa en vaccinspruta i sin arm, och absolut inte i barnen.

Ytterligare några länkar jag funnit de senaste dagarna:

Vaccin orsakar allergi:

”Vid en allergivaccinering som ges till personer med allergisk astma och/eller hösnuva får man under flera år sprutor med det allergiframkallande ämnet i små doser. På så sätt kan kroppen successivt vänja sig vid dessa ämnen. Även i allergivacciner används aluminium som adjuvans.

– Vi kunde i våra studier se att man i vissa fall kan utveckla en kontaktallergi mot aluminium efter en allergivaccination.I en retrospektiv studie fanns det starka indikationer på att allergivaccination orsakar kontaktallergi mot aluminium.”

Tuberculosis vaccine sickens 115 Romanian children; 50 hospitalized

Läs mer på vaccin.me som sammanställt och sammanställer det mesta på området – även Newsvoice gällande Läkemedelsindustrin med mera!

Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Autism - och liknande tillstånd/syndrom, Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till SvD frågar: vem är redo att agera i Sverige? Jag undrar: hur vågar vi fortsätta bespruta våra barn i dagens informationssamhälle?

 1. Pia Hopkins skriver:

  På sätt och vis är det bra att all denna information kommer ut så att hela svenska folket kan se kompetensnivån hos våra beslutsfattare. Våra beslutande organ saknar kompetens för sitt utövande och måste därför konsultera experter, jäviga eller ej, för utlåtande.
  Precis så här illa är det. Och det sprider sig som en löpeld över världen…..

  Det har alltid funnits och kommer alltid att finnas läkare/forskare som säljer sin själ till mammon. Utan forskningspengar, inget jobb, ingen inkomst, ingen titel – enkel mattematik.
  När det gäller KOL eller voffarna ”the barkers” så är även här anledningen…. ett jobb, en inkomst.
  Att sedan våra beslutsfattare inte kan se igenom den dimman är beklagansvärt. MIn förhoppning är att de i varje fall snart kommer att kontrollera jävsfrågan innan de betalar ut konsultarvodet.

  Det parti som vid nästa val kommer att främja förebyggande friskvård framför bibehållen sjukhet kommer att få min röst.
  Vi behöver en lagstiftning som reglerar denna sjuka forskning. En lagstiftning som styr emot korrekt utförda vetenskapliga studier där läkemedelsföretagens vinster får ta ett steg tillbaka.
  Vi har hamnat i en riktig pest och kolera situation när det gäller vaccin och huruvida vi skall ta dem eller ej. Vi kan bara göra vårt bästa genom att använda ett uns av kritiskt tänkande och samla in så mycket information som möjligt innan vi tar vårt beslut. För det är trots allt vi som tar beslutet som får leva med konsekvensen, eller hur?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s