Probiotika – Superbakterierna som gör dig friskare

Får in ”vädjan” om att inte lägga ned bloggen och det är inget jag planerat att göra heller men verksamheten bara växer så det sprakar – människor blir mer och mer medvetna, inser att vår hälsa är vårat ansvar, ingen annans – och att sjukvården just inte vet ett skvatt om friskvård, att alla dessa ”läke”medel vi ställs på inte läker, de bryter ned och skapar beroende, samt behovet av fler och fler mediciner för biverkningar och för skadeverkan som sker.

Jag har verkligen välsignats med att ha funnit både min egen sanna väg i livet, min passion och livsmening i mitt arbete som är samma som mitt brinnande intresse – helhetshälsa!

Det är fantastiskt underbart att ständigt få in rapporter om ökat välmående, avslutad medicinering, läkning på alla nivåer – även från tillstånd där sjukvården dömt ut patienterna för livet, till medicinering och hopplöshet. Tro dem inte – att tappa hoppet är att ge upp är att uppfylla en alltför ofta falsk profetia.

Tänk att något så ”enkelt” som goda näringsdrinkar – med optimal sammansättning och högsta möjliga upptag – kan förändra hela liv så fundamentalt, mitt liv och de nyfikna jag möter, de som inte gett upp hoppet om ett friskare liv, ett liv som bara blir bättre och bättre. Tacksam ♥

Jag försöker lägga ut intressanta artiklar och filmer men med lite mindre egen text är tidigare – givetvis ska bloggen leva vidare och en del artiklar jag skrivit finns även på NewsVoice.

* * *

Jag arbetar med produkter innehållande probiotika och en specialprodukt på området, frystorkade bakterier (probiotika) omgivna av inulin (prebiotika), för att enkelt tillreda hemma själv. Själv odlar jag på olika baser, gammaldags ekologisk mjölk, kokoskräm eller äggmjölk och smaksätter eventuellt efteråt … supersmarrigt och hälsosamt till max för mage och tarm – men  även för resten av kroppen, helhet, vi är inte delar.

En lättsmält artikel om probiotikans verkan:

Superbakterierna som gör dig friskare

De anses stärka immunförsvaret så att höstförkylningarna håller sig borta. De lindrar också magsjukdomar, förebygger tjocktarmscancer och hjälper dig att hålla vikten. Det handlar om probiotika – hälsobringande tarmbakterier som det forskas flitigt om världen över.

Under många år ansågs probiotika mest vara snälla tarmbakterier som minskade gasbildning. Eller så betraktades de som en bluff – att det var onödigt att betala extra för dyra drycker som ändå inte gjorde någon nytta. I dag ser bilden annorlunda ut.

Probiotika har fått ett allt större erkännande i takt med att allt fler universitetsstudier gjorts på sådana bakterier, inte minst i Uppsala och Lund, som visar stora hälsovinster av olika slag. En av pionjärerna inom svensk probiotikaforskning är Siv Ahrné, professor i livsmedelshygien vid Lunds tekniska högskola.

I början av 1990-talet upptäckte hon och flera kollegor att probiotiska bakterier ger effekt mot en så kallad läckande tarm. En läckande tarm släpper skadliga bakterier genom tarmväggen ut i kroppen, vilket leder till inflammationer.

– Goda tarmbakterier bidrar till att cellväggarna i tarmen blir tätare och det blir svårare för bakterier och stora molekyler att släppas igenom. Vi tror att det i sin tur kan förebygga och förbättra en rad olika sjukdomstillstånd, säger hon.

Bland annat nämner Siv Ahrné olika mag- och tarmsjukdomar som glutenintolerans och tjocktarmscancer samt hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och diabetes.

Annat som intresserar forskarna är probiotikans påverkan på immunförsvaret, eftersom så mycket som 75 procent av kroppens immunsystem sitter i tarmen.

– De probiotiska bakterierna kan medverka till ett effektivare försvar mot virus och göra så att vi får bättre motstånd mot till exempel förkylningar. Det har vi sett i studier, säger Siv Ahrné.

Medicine doktor Olle Haglund föreläser mycket om probiotika och har gett ut en bok i ämnet som tar upp aktuell forskning.

Han tror att felaktig kosthållning är en av orsakerna till att människor i dag ofta har underskott på bra tarmbakterier.

– När vi äter socker och andra lättsmälta födoämnen bryts de ned och sugs upp i övre delen av tunntarmen. Men de hinner inte ned till den nedre tunntarmen och tjocktarmen. De goda tarmbakterier som lever där nere får därmed inte någon vidare näring och dör ut och kan ersättas av sämre tarmbakterier, säger han.

I stället tycker Olle Haglund att vi bör äta fiberrik kost, som han anser att vi är skapta för. Fibrer når ända ned till tjocktarmen och ger därmed näring åt de goda bakterierna i hela tarmen. Han jämför med hur människorna åt på stenåldern, då de åt mer nötter, bär, rötter och annat fiberrikt, som underhöll de probiotiska bakterierna.

Därtill, säger han, fick man i sig långt mer probiotika på naturligt väg på den tiden. Detta eftersom maten konserverades genom mjölksyrajäsning, vilket gynnade laktobacillerna – den vanligaste formen av probiotika.

– I dag, när vi har frångått den här konserveringsmetoden och använder kylskåp för att maten inte ska bli dålig, får vi i oss färre laktobaciller.

Dessutom äter vi mycket antibiotika som inte bara slår ut de skadliga bakterierna utan även de nyttiga.

Minna Tunberger/TT Spektra

Faktaruta:

Det har hävdats att probiotika kan vara skadligt, eftersom bakterierna skulle kunna ta sig ut genom tarmväggen ut i blodet och ge till exempel blodförgiftning.

Professor Siv Ahrné tror dock inte på detta. Hon menar att de är helt ofarliga och finns naturligt i magtarmkanalen och även på andra slemhinnor hos både människor och djur. – Snarare har probiotika en motsatt effekt, det hindrar tarmen från att läcka ut bakterier, säger hon.

Positiva effekter av probiotika, enligt forskning:

+ Förkylningar blir färre och lindrigare.

+ Förebygger och i viss mån lindrar mag- och tarmsjukdomar som glutenintolerans, Crohns sjukdom, IBS – det vill säga irriterad tjocktarm, samt ulcerös kolit och tjocktarmscancer.

+ Minskar kolik, eksem och diarréer hos spädbarn. + Hjälper till att motverkar hjärt- och kärlsjukdom, typ 2-diabetes och fetma. En förklaring är att inflammationsgraden i kroppen blir mindre.

+ Ger bättre näringsupptag och det blir lättare att återhämta sig efter fysisk ansträngning.

* * *

Och en lite tyngre text från Forskning.no (här finns mängder av intressanta artiklar) – Rakt av översatt med Google Translate pga av tidsbrist – och ser nu trots att språken är så lika, att Google misslyckats kraftigt, jag kanske hoppar in efter publicering och rättar vid tillfälle. Prova med engelska så länge. 😉

Förgiftad inifrån

Kan sjukdomar som fibromyalgi, kroniskt trötthetssyndrom, autism och colon irritabile har samma sak? Norska forskare tror att dessa och andra sjukdomar kan härröra från tarmen.

Ingrid Spilde Journalist torsdag 01 December 2011 kl. 5:00

Tanken autointoxication – ett rus från innehållet i tarmen – är inte ny. Det är faktiskt så gammal att den har vandrat långt ut i vanrykte ytterfälten för nästan ett sekel.

Men nu är han alltså nog bort vid dörren, tillsammans med tre norska tarmforskare.

Under de senaste åren har det faktiskt verkade mer och mer forskning tyder på att tarmfloran kan ha en stor inverkan på vår hälsa.

Våra miljontals tarmbakterier misstänks inte bara för att spela viktiga roller i intestinala sjukdomar såsom coloncancer, colon irritabile (IBS) och inflammatorisk tarmsjukdom (Crohns sjukdom och ulcerös kolit).

Forskarna tror att vi kan hitta orsakerna till sjukdomar som fetma och autism bland invånarna i tarmen.

Kanske de har också ett finger med i det i fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom, säger Jørgen Valeur, Arnold Berstad och Tore Midtvedt, skrev nyligen om idén i Journal av den norska läkarförbundet.

Men detta är inte nödvändigtvis om invasionen av dåliga bakterier som vi måste bryta med antibiotika. Det kan istället omvandlas.

Vår relation med bakterier och ett antal andra faktorer kan påverka en bra uppsättning av mikroskopiska ekosystem partners. Det kan vara dessa störningar som gör oss sjuka.

Förgiftad av tarmen

– Det här är visionen, mer än själva verket säger ledande Arnold Berstad på Unger-Vetlesen Institute vid Deaconess Hospital Lovisenberg.

Han säger att det är känt att bakterier i tarmen kan producera eller stimulera produktionen av bioaktiva ämnen – dvs ämnen som kan påverka kroppen. I vissa fall, sådana bioaktiva medel verkar som ett slags gift.

– Jag tror att störningar kan orsakas av dessa bakterier producerar en substans av någon anledning kommer in i blodbanan.

Fler och fler ansluter olika störningar, såsom fibromyalgi och IBS, en kronisk, låggradig inflammation i kroppen. Berstad tror bara ämnen från tarmen kan orsaka sådan inflammation.

Varför de släpper in i kroppen är en annan fråga. Kanske bakterier producerar mer gifter? Eller kanske lättare ämnen tränga igenom tarmväggarna?

– Det har varit mycket prat om den så kallade läckage från tarmen som svar till sjukdomen, men det är ganska hopplöst att få gjort riktig forskning på detta.

De studier som gjorts tyder på att grupper av människor med dessa sjukdomar är mer permeabla tarmar än friska, men dagens metoder är alltför oprecisa att undersöka hur detta fungerar i varje patient.

Så det var kanske inte detaljerad inblick i intestinala funktioner som var först forskare att undra om matsmältningen kan anslutas med många oförklarade besvär.

Magpatienter med ME

För Berstad var i princip egna erfarenheter med gastrointestinala patienter.

– Av alla patienter som har hänvisats till mig på grund av mat överkänslighet har 70 procent också fibromyalgi och / eller kroniskt trötthetssyndrom (CFS), sade han. Och Berstad är inte ensam om denna observation.

– Vi har varit i samlingar för personer med mig och frågade dem som också har gastrointestinala problem att höja sin hand. Nästan alla händer i luften, säger Ragna Lind från universitetet i Bergen. Hon har forskat om förhållandet mellan colon irritabile (IBS) och psykologiska symptom som ångest och depression.

Patienterna gråter

– Detta är en missförstådd och försummade patientgrupp, menar Berstad. Kanske också misskrediterat.

– Jag har patienter som gråter på mitt kontor eftersom de inte trodde. En vuxen hane invandrare i förtvivlan eftersom han anser att folk tror att han är en sluntrer bort.

– När patienter berätta för sin läkare att de har andra symptom förutom gastrointestinala symtom, är slutsatsen att det handlar om psykiatri.

Patienter med olika åkommor cirkuleras för studier av olika experter, såsom allergier och matsmältning. Men läkarna har ofta lite och sedan avslutar patienten med kognitiva terapeuter.

Men forskare forskning.no har talat med tror inte det främsta skälet till dessa problem är i psyket.

– Det är något annat. Och vår hypotes är att det kan vara ett fall av ”förgiftning” från tarmen, säger Berstad.

Viktiga reflektioner

Dag Bruusgaard, professor, Institutionen för allmänmedicin och samhällsmedicin vid Oslo Universitet, sade idén kan ha en viss betydelse.

Han har skrivit om möjligheten att det är en vanlig orsak till många oförklarade sjukdomar. – Jag är ingen expert på tarmen, men tarmfloran har visat sig vara spännande och viktigare än vi hade trott.

Ändå är jag djupt skeptisk och tror att det kan lika gärna handla om andra förklaringar.

– Jag tror i alla fall att denna typ av diskussion om vad vi inte förstår är mycket viktigt. Dessa sjukdomar är en stor utmaning för medicin.

Patienterna är mycket oroliga, och att tro att det handlar om psykologi är helt enkelt arrogant.

Bruusgaard påminner också resultat från Haukeland studie, som publicerades tidigare i år. De visade att cancer läkemedel som hämmar en viss typ av cell i immunsystemet gav ibland dramatisk förbättring i CFS-patienter. Detta kan vara en indikation på att ME på grund av problem i immunsystemet, vilket är kompatibelt med tarmflora hypotes.

Tanken att bakterier i tarmen kan ligga bakom många sjukdomar får inte lura folk att tro att allt kan lösas genom att ta bort våra interna flora. Den killen har faktiskt gått i innan, med fruktansvärda resultat (se faktaruta).

Arbetar för oss

Den mänskliga microbiome – ekosystemet av mikroorganismer i vår kropp – räkna minst tio gånger så många celler som vår egen. De flesta finns i tarmen. Och dessa medborgare är långt ifrån passiva fripassagerare. De utför viktiga uppgifter som kroppen själv inte kan.

Bakterier förvärvar som vitamin K och smälta delar av mat som tarmarna inte kan bryta ner.

– Bakterier är vårt bästa försvar mot andra bakterier. Viktigare än immunförsvaret, säger Tore Midtvedt, professor emeritus vid Karolinska Institutet i Stockholm. Förmodligen har de dessutom ett antal andra uppgifter som vi inte ens har kunskap om.

Vi vet att bakterier ständigt kommunicerar med varandra och oss.

Pratar med hjärnan

– Majoriteten av immunceller och de hormon-producerande celler i kroppens tarmar.

Dessutom har den ett omfattande nervsystemet i samband med det, med samma antal nervceller i ryggmärgen, säger Jørgen Valeur, registrator vid kliniken för medicin vid Deaconess Hospital Lovisenberg. Dessa tre system som påverkas av bakterier – och vice versa. Tarmbakterier och hjärnan talar faktiskt varandra.

– Det är mycket centralt vagusnerven körs direkt från tarmen till hjärnan och hela skickade meddelanden åt båda hållen. Det innebär att vi kan påverka våra bakterier, men inte minst, kan de påverka oss.

Bakterier ändrar våra gener

– Det vagusnerven är i nära kontakt med det limbiska systemet, som reglerar våra känslor. Vi vet fortfarande inte mycket om hur vagusnerven påverkar känslolivet, men det visas att man kan behandla depression genom att stimulera denna nerv med el, säger Valeur.

Det finns även djurstudier som bekräftar detta. Under 2011 resultatet av ett experiment med möss. Den visade att mjölksyrabakterien Lactobacillus rhamnosus, som används i vissa typer av yoghurt, minskad ångest och stress djurs beteende genom att bara påverka vagusnerven.

Bakterierna är nöjda förutom att inte skicka nerv meddelanden. De kan faktiskt ändra oss genom att byta våra gener på och av. År 1996 upptäckte att Midtvedts egna doktorander som bakterier kan aktivera gener som orsakade tarmceller gav dem mat.

– Vi känner till de bakteriearter som kan vända upp till 400 mänskliga gener, säger han.

Det finns alltså också anledning att undra vad som händer när kommunikation och interaktion mellan oss och våra miljarder inre kamrater ändrats. Kanske det kan påverka både de ämnen som produceras i tarmen, och som släpps ut i vår kropp.

Dödande av bakterier kan orsaka problem

– Vad är användningen av antibiotika, desinfektionsmedel och konserveringsmedel med funktionen i tarmen? Fråga Midtvedt.

Han är övertygad om att dessa vardagliga kemikalier hjälpa till att ändra tarmfloran. Och just sådana förändringar kan leda till sjukdomar.

Tidiga resultat från forskning av Martin Blaser, en av världens ledande mikrobiologer, tyder på att tarmfloran i vissa fall aldrig återhämta sig efter antibiotikabehandling.

I augusti Blaser varnade de pågående Inga arter av tarmfloran, i en kommentar i naturen.

– Överanvändning av antibiotika kan vara en av de drivande krafterna bakom den dramatiska ökningen av sjukdomar såsom fetma, diabetes 1, inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), allergier och astma har mer än fördubblats i många populationer, sade han. Mer och mer forskning ansluta en mängd problem tarmfloran.

Tunna möss blev feta

För några år sedan var världen så förvånad som Jeffrey Gordon visade att tunna och feta möss hade olika sammansättning tarmbakterier. Och inte bara det. Tunna möss som fick transplantat av bakterier från tarmen till fettet mössen också feta.

Midtvedt tror att detta kan vara rätt för människor. Förmodligen hänger ihop med hur mikroorganismer bryter ner hårdsmält kolhydrater.

Det finns bakterier som gör energin i dessa läkemedel finns tillgängliga för oss, och hur effektivt de kolumner kolhydrater avgör hur mycket energi vi är kvar med. Vissa bakteriearter är mycket mer effektiva än andra. Och det är bara början, säger Midtvedt.

– Dessa bakterier skickar också ut signalsubstanser som fettceller i kroppen uppfattar. Den variant som gör mest energi tillgänglig, även sänder ut ett budskap om att spara energi. – Det är inte konstigt att du är fet.

Likaså finns det indikationer på att tarmfloran förknippas med autism.

Autism

Forskare har tidigare konstaterat att barn med autism har ofta problem med matsmältningen.

En studie från 2011 visar att barn med den mest uttalade autism också har de mest allvarliga tarmproblem.

Flera studier har visat att barn med autism ofta har en annan sammansättning av bakterier i feces än deras friska syskon.

Det finns också indikationer på att det finns magetrøbbelet ger autism och inte tvärtom.

Forskare, till exempel granska både konventionella och bakteriefri möss, slutsatsen att tarmfloran faktiskt påverkar beteende och hjärnans utveckling hos gnagare.

Men detta område är fortfarande i startgrinden, dels för att vi har bara börjat att utveckla tillräcklig teknik för att undersöka ekosystemet i tarmen.

Svårt att studera

– Det är inte som du kan skicka ett avföringsprov till ett laboratorium för att se om tarmfloran är normalt, säger Valeur.

– Vi kan hitta skillnader mellan grupper av friska människor och sjuka. Men vi vet inte vad dessa skillnader betyder.

– Hittills har vi mest kunnat titta på vilka arter som är närvarande, men det mest intressanta är vad bakterierna gör. Vi har ingen ytterligare information. Och även när resultaten börjar komma, kan det ta lång tid för nya idéer från forskningsfronten tränger in i läkarmottagningen.

Arnold Berstad har kontroverser kring behandling av sår i åtanke. För drygt 20 år sedan, denna störning vara också ett psykologiskt problem.

Arga kollegor

– Jag var den första i Norge för att behandla patienter med antibiotika mot bakterien Helicobacter pylori, säger Berstad.

– Jag fick en hel del för mig och jag kände att mina kollegor var arg. Tillvägagångssätt gav fantastiska resultat, men det var svårt att få dem publicerade någonstans eftersom ingen trodde dem.

– Men sedan tog Bergen Arbeiderblad till fallet. Trycket patienten berättelser – om människor som hade drabbats under 20 år, och som hade varit frisk. Rykten började gå bland patienterna, och det så småningom skapade ett starkt tryck på sjukvården.

Kanske i framtiden ser vi liknande historier om sjukdomar som orsakas av en obalans i bakterierna i tarmen.

Både Berstad Midtvedt och Valeur är verkligen övertygad om att vi helt enkelt inte har hört det sista ordet från tarmbakterienes värld.

– Invånarna i tarmfloran är i majoritet, och bakterierna var här långt före oss. Man kan fråga sig om mikrober har skapat oss att ha en bekväm plats att leva?

Valeur filosoferar med ett leende. – Världen är en mikrobimperium.

 

Referenser:

J. Valeur, A. Berstad, T. Midtvedt, Intestinal autointoxication – fortfarande sjukdomen mekanism? , tidning norska läkarförbundet, nr 19, 4. Oktober 2011. D. Bruusgaard, B. Natvig, Fuzzy stater – gemensamma mekanismer? , tidning norska läkarförbundet, nr 15, 13 Augusti 2009. E. Flighter från et al. Dra nytta av B-lymfocytsänkning Med anti-CD20-antikropp rituximab i kroniskt trötthetssyndrom. En dubbelblind och placebokontrollerad studie , PLoS ONE, 19 Oktober 2011. JA Bravo et al. Förtäring av Lactobacillus stam reglerar emotionella beteende och centrala GABA-receptor uttryck i en mus via vagusnerven , Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) 20 september 2011. JP Turnbaugh, JI Gordon et al. Ett fetma-associerad tarm microbiome med ökad kapacitet för energi skörd , Nature, vol. 444, sid 1027-1031, December 21, 2006. JB Adams, LJ Jones, LD Powell, D. Quig, RA Rubin, Mag flora och mag status hos barn med autism – jämförelser två typiska barn och korrelation med autism svårighetsgrad , BMC Gastroenterology, 16 Mars 2011. RD Heijtza et al. modulerar Normal tarmfloran hjärnans utveckling och beteende , PNAS. 31. Februari 2011. L. Bry, PG Falk, T. Midtvedt, JI Gordon, en modell av värd-mikrobiella interaktioner i en öppen däggdjur ekosystem , vetenskap, 6. september 1996, 273 vol, sid 1380-3.

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Alternativa läkemedel och behandlingar, Autism - och liknande tillstånd/syndrom, Autismdiet och kosttillskott - recept - råvaror - tips, Näringstillskott och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Probiotika – Superbakterierna som gör dig friskare

  1. Wilhelm Larsson skriver:

    Genom att ge en bra unik prebiotika som kosttillskott, Fruktooligosackarider från jordärtskockan kan man avgifta tarmkanalen och återställa de goda bakterierna väldigt enkelt. Det finns ett sådant som används av bl.a. sjukvården i de gamla öststaterna det heter Topinulin aktiv, finns här på nätet i Sverige.
    Hittade en länk till bi-packsedeln som är intressant:
    http://www.aktivsyn.se/bp_topinulin.html
    Det bildas också ett skyddande slemskikt mot tarmväggarna mot irriterande ämnen så många med IBS, UC Chrons får också en god hjälp av det. I takt med att den goda floran tillväxer trängs de bakterier som avger de skadliga ämnen ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s