Fler faktabaserade svar på gårdagens sensationsskriverier om farliga ”vitaminer”

Det var faktiskt lite kul att mina två senaste inlägg publicerades så väl i tiden – när man igår inom sensationsmedia basunerade ut att vitaminer är farliga. Det blev två kraftfulla svar på tal innan jag ens visste frågan! 🙂

Så här lät det i media/skvallerpressen igår:

Expressen – ”Vitamintillskott kan ge dig en tidigare död”

På Facebook började då även denna tidigare artikel spridas:

Aftonbladet – ”Vitaminerna kan vara rena döden” (en ren och skär lögn, läs mer här och här)

Det går inte att jämföra värdelösa, syntetiska multipiller med belastande tillsatser i ”läkemedelsform” – med flytande, väl sammansatta näringsämnen från naturliga råvaror, där man tagit hänsyn till hur ämnena samverkar med varandra etc.

Tja, om du överdoserar av människan skapade, syntetiska vitaminer så kanske … men i övrigt gäller tvärtom, rätt näring i rätt form är grunden till liv, grunden till att vi existerar, fungerar och läker. Och bristen på näring orsakar krämpor, sjukdom och död.

Se mina två senaste inlägg (och sök bland äldre):

Nyhetsmedia basunerar ofta ut att näringstillskott av olika slag är verkningslösa och ibland rentav att de är farliga. Du har hört det av reportrar, låt oss nu höra på en en rad (kunniga)läkare:

Läkare och doktorer konstaterar – Näringstillskott är säkra och effektiva

Samt:

Dr. Joel Wallach – Essentiell näringskunskap som räddar liv! – “Varje djur och varje människa som dör av s.k. naturliga orsaker dör av näringsbrist.”

Begreppet ”En studie” kan innebära precis vad som helst – ordet behöver inte tala för ett uns av sanning eller relevans, och särskilt vaksam ska man vara när media blåser upp ett ämne, utan att ge någon vidare information alls. Sensationsskriverier …

Expressen skriver:

”Knappt 300 000 personer har undersökts, och snarare än att förlänga livet tycks de som äter tillskott av A-, C-, E-vitaminer och betakaroten ha en ökad risk att dö i förtid, jämfört med dem som inte äter tillskotten.

Forskarna i Köpenhamn uppmanar nu myndigheterna att göra vitamintillskott receptbelagda.”

En bristfällig studie (med noll koll på helheten) och ensidigt intag av sannolikt syntetiska näringsämnen (mer om bluffstudien nedan) – ingen av nyheterna refererar eller länkar till studien. Man refererar däremot till piller vilket direkt visar på okunskap, eller kunskap använd i manipulativa syften.

Det stinker av extremlobbyism – ska de receptbeläggas betyder det att läkemedelsindustrin får ensamrätt att sälja näringspreparat, då är det hejdå till naturlig näring för här handlar det om att mixtra med molekyler och tillsätta skadliga tillsatser, gärna pressa ihop till ett verkningslöst piller.

Artikeln i Aftonbladet är ju väldigt lustig då man skriver att vitaminer är farliga i rubriken, men i brödtexten handlar det om mineraler – kunskapsbrist på riktigt hög nivå mina vänner.

Men bilden och bildtexten i artikeln är ju positiv, ”vitaminvatten” är något vi bör undvika av flera orsaker (syntetiska näringsämnen, högt innehåll av obundet socker och andra onödiga tillsatser), om inte annat för att det är bortkastade pengar om man är ute efter näringstillförsel.

Flickan i artikeln äter helst frukt för att få i sig vitaminer (glömmer mineralerna, antioxidanterna, fibrerna, enzymerna etc) och det hade ju varit en god idé om det fanns någon näring kvar i frukt- och grönt, men så ser det inte ut idag utan våra grödor är i princip tomma på näring, fulla med vatten och annat fyllnadsmedel (tex ”det vita i apelsinen”) samt socker och kemikalier.

Citerar ur kommentarsfältet:

”Sen är detta en studie av sämsta möjliga kvalité då det är en observationsstudie. Man kan INTE dra slutsatsen att kosttillskott är farliga pga. resultatet i en sådan här studie. Däremot kan man lägga fram teorin och det är ju rimligt att industritillverkad ”näring” skadar kroppen om man tar för mycket. Man ska ju inte ta tillskott om man inte har en uppenbar risk för någon brist ? Däremot tvivlar jag starkt på att man någonsin kan få i sig för mycket näring om den kommer från naturliga källor.

Glöm aldrig: Tidningar älskar observationsstudier, som aldrig någonsin kan bevisa ett orsakssamband.”

”Jag tycker att det är oerhört slarvigt att tillskriva ”kosttillskott” någon sorts egenskap. Det är ungefär som att säga ”Mat är farligt”. Det är för generellt för att betyda nånting alls. Var mer specifik, även i rubriker och ingresser.”

”Man kan verkligen undra hur det står till med bakgrundskunskaperna hos journalisten – rubricerar artikeln som vitamin och talar sen i princip uteslutande om mineraler … hänvisningen till den amerikanska studien är ensidig och utesluter viktiga variabler.
Ett bra blodvärde (Hb – hemoglobin) garanterar inte att järndepåerna (Ferritin) är på samma nivå och då krävs rejäla doser järn. Vidare är vissa vitaminer och mineraler direkt nödvändiga för att stablilisera vissa sjukdomstillstånd som ex. sköldkörtelrubbningar, psoriasis och en rad andra autoimmuna” åkommor”.

”Vad som inte nämns tillräckligt tydligt i denna artikel är att undersökningen ENBART är gjord på kvinnor mellan 55 och 69 års ålder. Det finns absolut ingen anledning för dessa kvinnor att ta järntillskott, självklart är detta farligt.”

”var de 62 år? och efter 25 år har några av de dött? konstigt… :)”

De enda som är emot naturliga medel som gör- och håller människor friska – de som arbetar för förbud, är läkemedelsindustrin tillsammans med deras hantlangare myndigheterna, de köpta forskarna och läkarna. Här har vi de största resurserna på jorden, för att kunna eliminera allt som hotar deras försäljningssiffror.

Citerar en vän (utan källa men detta kan man lätt verifiera):

Danmark är ett av de länder med starkast lobbying mot kosttillskott och 25 % av danska börsens värde är farmaceutiska bolag. Studien verkar tveksam – eftersom det är en medicinsk studie. Man har alltså använt isolerade syntetiska vitaminer.

Och drar sedan alla över en kam – medvetna om att politiker och allmänhet i det mesta inte kan skilja mellan saker och ting. Sedan är frågan om vad rapporten egentligen kom fram till. Att manipulerade och rent av förfalskade forskningsresultat förekommer är ju också känt.

Och detta förefaller i högsta grad vara en köpt studie med en agenda bakom… Och på det sättet högst väntat. Någon vill verkligen kontrollera vad vi äter.”

Zarah Öberg har också skrivit ett svar till gårdagens ”nyheter” och formulerat samma tankar jag själv har och upprepar samma viktiga faktorer i helhetsperspektivet, fast i lite mjukare rosa. 😉

Som alltid, så får man inte glömma att studier kan utföras på olika sätt, och att de ofta tar saker ur ett holistiskt samband. Resultatet beror dessutom på vad man VILL leta efter.

MU: Hur såg testpersonernas liv ut i övrigt, jag betvivlar att de bott i en och samma bubbla och levt exakt lika, så många fler faktorer måste räknas in för att få någon form av grepp om verkligheten.

Andra faktorer som man ”glömmer” att påtala, är vad man har använt för tillskott.

Är de naturliga eller inte, är de upphettade eller inte, har de bra upptag eller inte, har testpersonerna bra eller mindre bra upptag i tarmen, har de ätit bra mat för övrigt, dricker de alkohol, eller röker de..? Andra saker som är intressanta är deras övriga hälsostatus, om de sover som de ska, om de tränar, andas ordentligt, är stressade… ” Med mera!

Att vi inte skulle behöva vitaminer är som att säga att vi kan leva utan luft och vatten.”

MU: Att säga att kosttillskott är skadliga för att en kraftigt undermålig studie på några syntetiska ämnen möjligen visar något negativt, är som att säga att all mat är farlig för att du ätit ensidig kost bestående av sönderprocessad mat full med kemikalier.

”Vi bör se på näringsämnen med stor ödmjukhet, eftersom det är de som är kroppens byggstenar. Utan vitaminer och mineraler kan ingen av oss fortsätta att leva eller återhämta oss. Sen är det min och många andras största önskan att våra grödor skulle ge oss den näring som vi behöver, men sanningen är att det inte är så det ser ut i praktiken.”

Sanna Ehdin skräder inte orden i sitt utförliga svar till studien som Aftonbladet haussade upp i oktober förra året:

”Skräpforskning varnar för kosttillskott”

”Här är ett utmärkt exempel på modern ”junk science” (MU njuter av benämningen): Användning av multivitaminer förknippades med 2,4 procent högre relativ risk för att dö hos äldre kvinnor, enligt en ny studie i Archives of Internal Medicin.”

Studien omfattade 40 000 kvinnor i ålderns 55-69 och de angav sin användning av kosttillskott vid tre tillfällen under 19 års tid (!).”

Japp på 19 år har absolut inget annat skett än att de tre gånger använt någon form av vitaminpiller. De har levt i ett vakuum utan mat, syre och vatten och utan någon som helst påverkan vare sig inifrån sina egna kroppar (som förstås är identiska) eller utifrån?

Att bygga så långtgående slutsatser på ett fåtal mättillfällen är totalt otillförlitligt. Vill man veta terapeutiska effekter av kosttillskott måste man göra bättre studier, och mer noggrant genomförda. Och använda terapeutiska doser, inte multivitamintabletter…”

Forskarna jämförde intag av kosttillskott med hur många som dött 2008, men den relativa risk de fann – det var ingen absolut risk utan en relativ – är så liten att den är statistiskt insignifikant. Dvs samma som värdelös.

Det backas inte heller upp av ngn medicinsk undersökning eller biologisk studie – eller analys av vilka kombinationer av kostttillskott som togs. Ej heller dödsorsak utöver cancer, hjärt-kärlsjukdom eller ”andra”. Multivitamin betyder också olika saker och innehåller olika doser, vilket också ändrats sen 1986.

Slutsatsen är att studien är mer än värdelös – den är farlig.

Därför den nu används av media och medicinska etablissemanget för att blåsa upp en storm i ett vattenglas. I avsikt att slå omkull – eller ta över – hälsokostbranschen. Något som man från läkemedelsindustrins sida kämpat hårt med hela 2000-talet och lagt in en hög växel mot sista två åren… Men när man använder så dåliga data, usel analys och luftiga spekulationer – ja så är det skräpforskning!”

Sen har Sanna gjort ett intressant tillägg, jag kan snart själv inte längre behålla min terapeutiska förståelse för att folk inte fått upp ögonen för Läkemdeslindustrins metoder och den genomsyrande lobbyismen i hela vårt samhälle, hela myndigheter, vården mm. Vi måste bli mer förbannade på rätt plats, samtidigt som vi arbetar ödmjukt, med läkning, hopp och hållbarhet.

”Fick mejl idag från Finland, där en kvinna från Intstituet för Hälsa och Välfärd (THL) blev intervjuad i TV och berättade att kosttillskott är onödigt, att det är dödligt, kan leda till döden tidigare, enligt en undersökning. Speciellt E-vitamin leder till för tidig död. Att äta multivitamin är mera skadligt än nyttigt, inte en sporttare behöver extra kosttillskott. Hon är alltså från samma institut som ligger bakom denna ”studien” ovan…

Från samma institut var de också i Kuningaskuluttaja och talade för vaccin, att ”alla ska ta vaccin, även om vattkoppor, och influensavaccin är viktigt och mot livmoderhalscancer och att man får inga fel ifall man i misstag tar dubbel av nåt vaccin, det enda man kan få är lite ont i armen”. Amen sa den som sålt sin själ till läkemedelsindustrin…”

De vakna växer i antal för varje dag som går – skiftet är i process och visst kan vi göra skillnad, vi gör skillnad!

Stat, myndigheter och storindustrin kommer aldrig frivilligt göra en nämnvärd förändring till människans, djurens och planetens fördel. Det är vi ”vanliga människor” – de som inte låter sig köpas – på alla positioner i samhället som kommer att göra det från grunden! 

* * *

Mer intressant läsning:

Ännu ett svar på liknande studie: VitaViva – Biased Cochrane study

Dagens Homeopati: Inga dödsfall från kosttillskott men 783000 dödsfall av läkemedel

Natural News:

Twenty-seven years bring no deaths from vitamins but three million from pharmaceuticals

Zero deaths caused by vitamins, minerals, amino acids or herbs

Media hoax exposed: Recent attack on vitamins a fabricated scare campaign

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Alternativa läkemedel och behandlingar, Autismdiet och kosttillskott - recept - råvaror - tips, Hälsa - miljö - livsåskådning, Näringstillskott och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Fler faktabaserade svar på gårdagens sensationsskriverier om farliga ”vitaminer”

 1. Jessica skriver:

  Testpersonerna åt väl vanlig högkolhydratkost med minimalt med fett kan jag tro, plus margarin. Inte undra på att dom dog, det blir ju mer och mer öppet bevisat att det är just detta och alla tillsatser som förstör ådrorna i kropparna. så hittar dom på att det beror på vitaminerna, helt sanslöst hur korkat detta är.

  • urenergi skriver:

   Det som gör oss sjuka och dödar är näringsbrist, det finns ingen näring kvar i våra grödor och om vi sen även processar sönder dem, hettar upp dem etc all skräpmat på detta och övrig dålig livsstil, kemikalier, strålning … ja då har man stora brister och obalans, att testpersonerna utsattes för syntetiska skräppreparat i felaktig dosering och sammansättning gjorde säkerligen inte så mycket från eller till i deras tillstånd, om de inte kraftigt överdoserade dem under en lång period då kanske.

   Men du sammanfattar det bra – sanslöst korkat! 8)

 2. behandlaborrelia skriver:

  Det har man vetat länge, ingen nyhet alls. E-vitamin: Dl-alfa tokoferol är syntetiskt och onaturligt. Naturliga formen d-alfa tokoferol måste även kombineras med de 7 andra e-vitaminerna för att det inte ska uppstå obalans. http://en.wikipedia.org/wiki/Tocopherol Växter innehåller naturliga e-vitaminer. För hög Dl-alpha-tocopherol halt är skadligt. Sen så finns det en grupp av e-vitamin som heter tocotrienols. http://en.wikipedia.org/wiki/Tocotrienol. Sedan så är det så att A-vitamin är skadligt i höga doser. Hur enkelt är det inte? Tror läkemedelsföretagen har en helt annan agenda. Förmodligen att påverka oss så att Codex kommer att bli av.

  • urenergi skriver:

   Det är inte svårt för dem att vinkla till sin fördel på detta område, och ännu lättare när folket är vana att styras av rädsla och njutning … och invaggade i en lullig skönt att slippa tänka själv-dvala. Fler och fler vakna människor som tar eget ansvar över sin hälsa – detta skrämmer förstås industrin som måste lobba allt hårdare, se bara på de smaklösa vaccinkampanjerna, ”I love me”, noll fakta men mycket direkt tal till våra primitiva känslor.

   Du har inte en länk om Codex, en lättläst sammanfattning?

 3. Bo Valhjalt skriver:

  Skvallerpressen måste visa sig vädig de annonsintäkter de vill ha, och då satsar de på näringslivet. Då spelar läsarna inte längre så stor oll!

 4. bitskragata skriver:

  *jösses* själv anser jag att det är viktigt med en balans mellan det hela…äter övervägande RawFood men har ej skiftat helt ännu utan äter majskyckling och lamm plus lite torsk ännu sen händer det ju ibland att man köper vanlig köttfärs eller kotlett men min tanke är att byta ut allt från djurriket så småningom – dom dagar det är helt RawFood mår jag som bäst, är som mättast och har mest energi och mindre krämpor i kroppen och märker även skillnad på min dotter…

  Men håller som sagt var på att lära mig 🙂 och det blir en hel del smoothie, juice och sallad just nu och har nyligen hittat till Dan Macdonald – liferegenerator – på youtube…
  http://www.youtube.com/user/liferegenerator

  Kollar alla hans RawFood recept – videos ända bak till 2007-2009 för tips och råd
  Jag tror man skall göra det som känns rätt för ens kropp och mående!

  • urenergi skriver:

   Tack för ditt inlägg och inspiration! Är själv en råkosttroende som inte ännu lever som jag vill gällande den biten … jag är dock inställd på just nu att inkludera fisk, ägg och vilt, stenåldersstuket. 🙂

   Lycka till med allt! 🙂

   • bitskragata skriver:

    *najs* förstår dock inte detta ”jagande” i media kring nyttigt och onyttigt hit och dit och nu att vitaminer är farligt *suck* samma som förut ät massa bröd om dagen – sen vart det åt andra hållet, ät ditt och ät datt – farligt!!!

    Gäller väl att hitta en balans som passar just min eller din kropp, knopp och framförallt tarm – se till att man mår bra, kan njuta av det man väljer att äta plus får i sig den näring man behöver i form av en balans mellan vitaminer, mineraler m.m.

    Tycker dock det är skrämmande med allt kring läkemedelsindustrin och sånt man läst om såna som mutat massor med folk på vägen osv. Finns visst en som jobbat här i landet som ”la av” och föreläser om det – minns dock inte hans namn men har sett en video med honom på youtube.se tror jag det var…Jaja, önskar dig också lycka till =)

   • urenergi skriver:

    Jag är helt med dig! Skriver mycket om de frågorna … finns en hel del i bloggen och även här: http://newsvoice.se/2012/01/29/den-kriminella-lakemedelsindustrin-och-det-etablerade-forskningsfusket/ Det finns många Whistleblowers från både industrin och forskningsvärlden tack och lov, en jag skrivit om tidigare är John Virapen.

    Vi jobbar på och upplyser dem som fortfarande inte sett sambanden och bakomliggande faktorer! 🙂 Och vi tar hand om oss själva på bästa sätt under tiden, goda förebilder! 😉

   • bitskragata skriver:

    Tack för länken och det kanske var honom du nämner som jag sett om…skall kika lite senare, intressant – verkligen och viktigt att upplysa!!!

 5. Linda skriver:

  Visst kan man säga att sådana undersökningar är ganska ovetenskapliga. Men det finns annan typ av forskning på detta. The Marshall protocol (www.mpkb.com) har väldigt avancerad forskning som har testats på tusentals människor med inflammatoriskt betingade sjukdomar, exempelvis sk autoimmuna sådana. Denna forskning bygger på att man vid sådan sjukdom t.o.m skall undvika framförallt vitamin d i mat under behandlingstiden, definitivt den mesta typ av kosttillskott. De hämmar kroppens immunförsvar vilket förklarar varför många kortsiktiga studier på exempelvis vitamin d vid autoimmuna sjukdomar visar att de pallierar sjukdomens symptom. Hämmar man immunförsvaret avtar fighten med bakterierna som ligger bakom inflammationen (det är den fighten man känner av som sjukdom), dock kan bakterierna fritt föröka sig och i längden blir sjukdomen mkt värre och många dör i förtid. De har väl förklarat mekanismerna bakom detta. Jag använder själv denna behandlingsmetod mot diverse inflammatoriska sjukdomar som blev mkt värre på högdoserat kosttillskott. Du borde läsa in dig på denna forskning…

  Hälsningar Linda

  • urenergi skriver:

   Hallå Linda och tack för ditt inlägg! 🙂 Jag läser mig givetvis in på allt som har med hälsa att göra och det finns som du vet otaliga studier och behandlingsformer, även inom friskvårdsfären. Det kommer fram mer och mer om D-vitaminets positiva effekter, och hur brister skapar sjukdom. Men som alltid är helhetstänk är alltid gott att ha, individen i hela sitt sammanhang. 🙂

   Näringsprodukterna jag arbetar med ges inte i ”högdos” utan väl anpassat för att stimulera kroppens egen självläkningsförmåga och balans. De är dessutom rakt igenom vattenlösliga så kroppen tar vad som behövs och släpper ut eventuellt överflöd. Vi har väldigt fina effekter på de flesta tillstånd och då även sk autoimmuna sjukdomar … men för en full behandling och djupare läkning av sådana djupa tillstånd av obalans kan det givetvis behövas grövre artilleri.

   Ha en fin dag! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s