Skåpmat för många av oss men resten av jorden måste också vakna: ”Kostbyte kan lindra adhd” (och läka alla människor som äter fel)

Ännu en artikel i ämnet – och jag tänker varje gång att hur ska det vara så otroligt svårt för någon att förstå, att det allt vi stoppar i och på våra kroppar varje dag, dygnet runt – bygger upp oss och bryter ned oss, skapar våra kroppar och påverkar alla system, vår biokemi – allt!

Vad tror man då istället att vi påverkas av, vad drivs våra kroppar av och hur påverkas den av allt som vi inte ska ha – massan utan näring, med belastande ämnen?

Detta handlar långt ifrån bara om ADHD även om man nu valt att gå ut något mer med kostens, näringens och förgiftningens betydelse vid denna diagnos, det finns det massor av studier och erfarenhet vid autism och många fler tillstånd, samt även för vanligt folk – hur påverkas vi av modern kost, näringsbrist, stress mm.

Och vad är det i nästa steg som får oss att tro snabbmakaroner, ketchup, korv, bacon, vitt bröd, chokladmjölk, annan snabb skräpmat späckade med skadliga tillsatser, godis, glass, läsk etc inte påverkar alla, vuxna som barn, med eller utan diagnoser?

Är det bara de barn som uppfyller kriterier som människan hittat på och uppfunnit ett samlingsnamn för (diagnos) som skadas av dagens kost – är detta inte människor med likadana kroppar och grundförutsättningar som du och jag?

Javisst är våra ”diagnosbarn” sannolikt mer känsliga för negativ miljöpåverkan är många andra – men för att få till en genomgående förändring måste vi ställa om hela tänket – ALLA behöver hälsosam kost och livsstil – INGEN klarar att äta en belastande kost utan att påverkas alls.

* * *

Artikeln – med mina idag lite vassare kommentarer. 8)

Kostbyte kan lindra adhd

SvD 4 februari 2011

Den kontroversiella funktionsnedsättningen adhd kan bero på överkänslighet mot livsmedel. Ändrad kost borde därför testas på alla drabbade. Den sensationella förklaringen lanseras nu av en världsledande medicinsk tidskrift.

Trots att allt fler barn och även vuxna diagnostiseras med adhd är fortfarande orsakerna till symtomen, som hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter, okända. Men idag publicerar den välkända brittiska tidningen the Lancet en teori som sannolikt kommer att väcka stor uppmärksamhet.

För första gången ställer sig denna väletablerade skolmedicinska skrift bakom den kontroversiella uppfattningen att adhd har samband med vad vi äter. Det är åsikter som hittills enbart hävdats inom den alternativa medicinen utan stöd från etablerade experter.

mU: Ett stort steg för mänskligheten!

Artikeln baseras på en holländsk studie där forskarna rekryterade 100 barn mellan fyra och åtta år gamla med diagnosen adhd.

Hälften av dem fick ingå i ett program med reducerat intag av livsmedel medan de övriga åt som vanligt.

mU: På ren svenska, de rensade bort skräp”mat”.

Utgångspunkten för studien var att adhd skulle kunna kopplas till allergi eller överkänslighet mot viss mat. Kostgruppen fick därför samma behandling som svårt matallergiska barn får för att försöka fastställa vad de är överkänsliga mot.

Under fem veckor fick de 50 barnen i princip enbart äta en kost bestående av tio livsmedel som är kända för att inte ge upphov till allergi- eller överkänslighetsreaktioner. All annan mat togs bort. Samtidigt testades samtliga barn regelbundet med olika adhd-tester.

– Av de 41 barn som fullföljde kostomläggningen kunde vi påvisa märkbara förbättringar hos 32, det vill säga 64 procent, säger professor Jan Buitelaar från Radboud-universitet i Nijmegen som lett studien.

– Vi såg också att dessa barn försämrades när de började äta normalt igen. Det innebär att så mycket som mer än vartannat fall av adhd skulle kunna ha kostanknytning, slår han fast.

I Lancet pläderar nu forskarna för att alla med adhd borde få genomgå ett liknande kosttest för att fastställa eventuella samband med maten och på så sätt skräddarsy en kost för varje individ.

– En sådan insats kräver resurser och inte minst utbildning framför allt av läkare och dietister. Men det skulle innebära ett viktigt framsteg. Vi skulle till exempel kunna begränsa behandling med läkemedel till enbart adhd-drabbade som inte är kostkänsliga, säger Jan Buitelaar.

Han avråder dock bestämt från alla försök att testa denna kostomläggning på egen hand. Det måste ske under ledning av läkare och specialister.

mU: KVALIFICERAT SKITSNACK – sen när vore det farligt att reducera tillsatser, socker, och inflammationsfrämjande ämnen som gluten och mjölk etc? Därmed inte sagt att det vore på sin plats att få stöd och rådgivning från den statliga vården.

På den dagliga verksamheten som Stöd & Resurs unga vuxna driver i Älvsjö i södra Stockholm, där flera av deltagarna har diagnosen adhd, kommer uppgifterna om kostens betydelse inte som någon överraskning. Dagverksamheten har hälsoinriktning och här läggs stort fokus på både fysisk träning och hälsosam kost.

– Vi är säkra på att förbättrad kost kan hjälpa de här ungdomarna, även om det är vår egen tes. Vi ser stor förändring hos dem som är vana att äta bara snabbmakaroner och ketchup, säger gruppledaren Mattias Edgren.

mU: ”Vår egen tes” gäller för många kunniga, föräldrar, forskare, läkare mfl sedan decennier tillbaka, Norge har rådit till sådan kost i många år, speciellt för barn med autism och det finns studier, även större, gedigna sådana. Men det räknas ju inte …

På dagverksamheten deltar ungdomarna själva i matlagningen, och en dag i veckan läggs särskild stor vikt vid maten, med genomgångar av näringslära och tallriksmodellen. Förändringen med bättre kost visar sig konkret i bland annat förbättrad koncentrationsförmåga hos deltagarna.

– Det märks att vissa elever med adhd blivit betydligt lugnare, sedan de börjat äta hälsosammare. Det är lättare att få kontakt, och de kan sitta i ett forum och vänta på sin tur. Med ett reducerat sockerintag blir inte lika hispigt, och de kan gå ner i varv mer.

Den svenske adhd-experten överläkare Björn Kadesjö i Göteborg är dock skeptisk till undersökningen:

– Vi måste göra fler studier och få mycket större kunskaper innan vi kan starta en så omfattande förändring, säger han.

mU: MEN GÖR DEN/DEM DÅ FÖR BÖVELEN, och gör dem utan inblandning av livsmedels- eller läkemedelsindustri eller andra vinstjagande intressen, istället för detta eviga förkastande av hälsosamma förändringar i kost och livsstil. Suck, skräpmaten påverkar uppenbarligen de styrandes vett och sans.

Håhå, jag har ätit dåligt idag … ska ta en näringsdrink och bli ”snäll” igen. 😉

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Alternativa läkemedel och behandlingar, Autism - och liknande tillstånd/syndrom, Autismdiet och kosttillskott - recept - råvaror - tips, Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Skåpmat för många av oss men resten av jorden måste också vakna: ”Kostbyte kan lindra adhd” (och läka alla människor som äter fel)

 1. Gunilla skriver:

  Men det tror fan att du blir upprörd! Lika upprörd blir jag. Jag kan inte låta bli att pipa till lite då och då när jag märker att någon inte mår bra (mage, depressioner etc) att det kan bero på kosten. Får alltid det där trötta ögonkastet och vet att de inte tror mig eller bryr sig. Då kan man ju onekligen bli lite trött. Har en brorson som bälgar i sig mjölk ända från barndomen. Har astma… (men inte så mycket! piper föräldrarna) Och föräldrarna orkar inte ta ifrån honom ”nappen”. Trist.
  Men någon gång kommer väl sanningen att uppenbara sig även för de tvivlande. Hoppas jag.

  • urenergi skriver:

   Finns inget mer att tillägga, du beskriver så väl hur det ser ut för många idag … den här zombiefierade acceptansen av att leva med krämpor och sjukdomar, samt medicinering hela livet – ”Det är ju så låg dos” etc. Ja det är verkligen frustrerande att möta dessa människor och inte nå fram, än värre när det gäller barn som stöps in i allt större obalans. Nappen är ju ofta också godis generellt men vem vill släppa mjölk- och glutenprodukter som är så snabba och billiga?

   Nä jag släpper oftast snabbt idag och fokuserar på dem jag faktiskt kan nå och hjälpa, men jag känner mig sorgsen över alla som lider så stort, helt i onödan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s