Diet – Specialkost – Livsmedel – Mat?

Mamma Urkraft funderar ganska ofta … tyst i huvudet när hon för enkelhetens skull förklarar för andra att hon och hennes pojke äter ”specialkost”, eller att vi håller en gluten-, mjölk- och sojafri diet. Vaddå diet? Vi äter mat, oftast äter vi sådant som är mer mat än vad folk generellt gör idag faktiskt.

Nationalencyklopedin (NE) 

die´t, medicinskt utformad kost som är avsedd att upphäva eller reducera verkningarna av en ämnesomsättningssjukdom eller av en störning av näringsupptaget från tarmen eller som avser att skydda personen från intag av en substans som den är immunologiskt överkänslig mot.

Är det inte upp och ned, torde inte en artanpassad naturlig kosthållning vara normen och en sådan anpassad normalkost skulle innebära att vi håller vår organism i en biologisk balans, fri från ämnesomsättningsstörningar, med fullgott näringsupptag via en frisk och vital tarm osv?

Då skulle man förvisso kunna kalla det för medicinsk diet, vid de tillfällen man efter kunskap och erfarenhet väljer livsmedel för vilket tillstånd man befinner sig i, väljer smärtlindrande örter etc. för att justera en obalans i kroppen.

Eller är diet benämningen på den period vi idag MÅSTE tvinga oss till hälsofrämjande kost, så vi återhämtar oss en tid och sedan kan återgå till den sönderprocessade, kemikaliespäckade, näringsfattiga, artfrämmande skräpmaten?

Som i vårt symtomdämpande sjukvårdssamhälle, utan hänsyn på våra naturliga funktioner, grundorsaker till krämpor och sjukdom, till läkning och balans – stoppa i oss ”läkemedel” och tryck in alla symtom i kroppen så vi kan fortsätta leva vidare i en destruktiv kosthållning och sjukdomsalstrande livsstil?

Vi äter oss sjuka och vi stressar sönder allt i kroppen (utöver alla kemikalier vi inte kan isolera oss ifrån) dagens miljö och livsstil gör oss alla försurade, förgiftade, inflammerade, ger krämpor och sjukdom och våra kroppar skriker efter näring så den kan återställa balans, självläka och avgifta sig.

Betänk bara orden och dess ursprung:

Är det vi äter och dricker idag livs-medel?

Köper vi verkligen och tillagar rå-varor?

Äter vi för att föda eller göda?

Föder vi oss själva med all näring vi behöver för bästa funktion och balans i kroppens alla system, för att driva alla kroppens processer, för frodig och frisk tillväxt mentalt, själsligt och fysiskt (liknelse med växter som behöver en bördig mylla med näring, samt sol och vatten, för att växa bli livskraftiga, skapa vackra robusta blad, blommor, grenverk och bära frukt) och försvar mot främmande skadliga organismer och ämnen.

Eller göder vi oss, fyller ut buken med stora näringsfattiga massor i snabb takt, belastar organismen, försurar rötterna och hela ”trädet” ända ut till de sorgsna löven.

Hur råa (oprocessade och utan tillsatser) är de så kallade råvarorna vi köper? Detta kan man skriva hela böcker om, men sanningen är den att en till synes ren köttbit, frukt eller grönsak – är ofta även den väldigt näringsfattig, fylld med vatten, hormoner, kemikalier, av människan framkallade modifieringar mm. Vad åt djuret och hur var det framavlat, hur är råkosten framtagen och odlad, vad händer med dem efter slakt och skörd?

Det är dock sannolikt ändå bättre att följa rådet – ”laga mat som på mormors tid” – än att köpa hel- och halvfabrikat. Vi gör så gott vi kan och bästa rådet är vidare att se så mycket som möjligt till vårt ursprung, vilken miljö och föda våra kroppar faktiskt är skapade och anpassade till än idag (människans tid på jorden är en fjärtsekund i evolutionsmässigt perspektiv) – stenåldersmänniskan – hur åt mormorsmor x antal generationer tillbaka, långt före jordbruk och industrialisering.

Är allt i matvarubutikens hyllor ”livets medel” – är dessa varor livsbejakande, livsfrämjande? Nej mycket av vår moderna kost (tillsammans med livsstil och miljö) är rentav nedbrytande, cellföråldrande och leder snabbare till död och plågsammare väg dit. Döden är inte något som sker på en sekund även om det kan se ut som så för blotta ögat, men döden är också en process som allt annat i kroppen. Denna process sker först och främst på cellnivå och handlar om näringsbrist – så ta hand om dina celler om du vill leva ett långt liv med fullgod hälsa.

Ge kroppen mer av vad den behöver och minimera allt som är en belastning för den.

Så är man då udda när man väljer riktig (ekologisk, närodlad, icke processad, utan kemiska tillsatser etc) och artanpassad kost?

I en värld där normen är snabb skräpmat, sönderprocessade, modifierade, näringsbefriade, kemikaliespäckade livsmedel med en innehållsförteckning som borde vara på 4 A-sidor istället för ett par rader, i en värld då man måste sätta ut en extra märkning för att visa att produkterna är giftfria etc?

* * *

Nåväl, jag har aldrig varit särskilt intresserad av att vare sig blint följa ledare eller flyta med strömmen. 😉

Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Alternativa läkemedel och behandlingar, Autismdiet och kosttillskott - recept - råvaror - tips, Hälsa - miljö - livsåskådning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Diet – Specialkost – Livsmedel – Mat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s