Din mat kan innehålla skalbaggar, fjädrar, hår mm – helt ok enligt Livsmedelsverket

Polisen hjälper och ger råd, SOS Alarm finns där för dig i livshotande nödsituationer, Läkemedelsverket kontrollerar läkemedel för patientens bästa och Livsmedelsverket reglerar vad vi ska äta för konsumentens väl och hälsa.

Vilket tryggt samhälle – prisa staten vi slipper tänka själva – vi betalar med lydig produktivitet och konsumtion – snacks, läsk, yta och TV är meningen med livet!

Alkohol, kaffe, socker, görande, dömande, mental frånvaro och uppfostran till minimal kontakt med känslolivet hjälper att fjärma oss från egna ideal, från att lyssna på vår inre röst och från att följa vårt hjärta och intuition … för om vi alla skulle vakna ur sockerkoman, och levde med passion, närvaro och övertygelse – vad skulle hända då med makt och kontroll av folket?

Haha ibland förstår jag inte hur min första tanke om en ganska enkel artikel ur en så eminent tidning som Aftonbladet, utvecklas till global kontroll och frigörelse! 😉

* * *

Fiskfjäll i läsk – hår i fikabröd

Hår, skalbaggar och fiskrester kan finnas i din vardagsmat. Utan att att du har en aning om det. 

– Det är upp till konsumenten själv att ta reda på innehållet, säger Evelyn Jansson Elfberg, avdelningsdirektör på regelavdelningen på Livsmedelsverket.

Tillsatserna finns i flera vanliga drycker och basvaror som säljs i Sverige. Utan förvarning till veganer, vegetarianer och andra som av olika anledningar är restriktiva med vad de äter.

Används bara rätt mängd så tillåts producenterna att använda sig av ovanstående tillsatser om de följer lagens renhetskriterier.

– Det finns ingen lag som säger att producenten måste ange var tillsatsen kommer i från.

Det är upp till konsumenten själv att ta reda på innehållet, säger Evelyn Jansson Elfberg, avdelningsdirektör på regelavdelningen på Livsmedelsverket.

Mat och dryck får dock inte innehålla tungmetaller eller sådant som är farligt. Det är en EU-regel.

Kodat språk på varorna

Däremot är det helt okej att baka in hår, nermalda skalbaggar, kycklingfjädrar, och fiskrester om det anges på produktförpackningen. Men då gäller det också att konsumenten har koll på vad till exempel E920 innehåller.

Aminosyran E920 tillverkas av bland annat människo- och djurhår, och kan förekomma i fikabröd. E920 används i mjöl för att få bättre bakegenskaper.

Produkter som tillverkas i Europa får dock inte framställas av människohår, men det finns ingen garanti på att det inte förekommer i din bulle.

– Det är olagligt. Den som bakar kakan måste veta vad den har för tillsatser, säger Evelyn Jansson Elfberg.

Fiskfjäll på flaska

Läskedrycken Fanta innehåller gelatin baserat på fiskfjäll.

– Det är bara en liten del som är baserat på fiskfjäll. Kanske några milligram per liter, säger Peter Bodor, informationsansvarig på Coca Cola, som även tillverkar Fanta.

Varför står det inte på flaskan?

– Det är en så liten etikett. Där skriver vi ut allt vi ska skriva. Skulle man skriva ut allt vad produkten innehåller så skulle det bli en hel A4.

Animaliskt gelatin används även i flera ölsorter. Och Campari är inte att rekommendera om man inte gillar krossade skalbaggar.

Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Din mat kan innehålla skalbaggar, fjädrar, hår mm – helt ok enligt Livsmedelsverket

 1. Mari Hellkvist skriver:

  Va äckligt, har slutat med sånt och socker, bakar eget bröd med mjöl från Wappersta Gård<3

 2. Ouiiiii! Så vidrigt äckligt o de vänder sig i magen….NU blir de vare sig bullar eller annat utan ska de va människohår o annat så ska de ta mig tusan komma från mig sj….blääää….;)..

  • urenergi skriver:

   Citerar mig själv från annan plats: Ja och de extra organiska ämnena är ju egentligen inte i närheten så vidrigt som alla gifter :/ Men hur kommer man på dessa idéer att använda de här sakerna i mat? Att ta fram e-ämnen via aborterade foster osv, hur?

 3. Lolnoob skriver:

  Blääää

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s