Vi är ständigt utsatta för miljögifter – Mest kemikalier på förskolor!

Mest kemikalier på förskolor

DN, Publicerad i dag 09:26

Stockholms hem och förskolor är fulla av miljögifter. Små barn är särskilt utsatta för kemikalier visar en ny studie. ”Skummadrasser och sittpuffar är stora kemikaliereservoarer”, säger forskaren Justina Björklund.

”– Det bästa rådet jag kan ge är att städa, städa, städa. Barnen exponeras framför allt av miljögifter via damm. De rör sig nära golvet och har väldigt nära att stoppa händerna i munnen, säger Justina Björklund.”

mU: Vi får höra att ”man inte ska” städa för mycket, ”lite skit rensar magen”, klinisk städning orsakar allergier etc. men detta gäller alltså naturligt ”skit” inte syntetiskt eller kemiskt skit. Ta hellre ditt barn ut i skogen och ät jord och lera (kommer ett inlägg snart om naturlig avgiftning).

”Hon har undersökt tio förskolor, tio arbetsplatser, 44 villor och lägenheter i Stockholm samt bilar från sju bilmärken i jakten på farliga kemikalier. Genom att dammsuga vardagsrumsgolv, vittja dammsugarpåsar och mäta luften på en meters höjd med kemikaliefilter har hon hittat mängder av giftiga kemikalier i samtliga miljöer.

– Det mest alarmerande är att barnen exponeras mycket mer än vuxna för kemikalierna.

Det gäller både florföreningar och bromerade flamskyddsmedel som vi hittar höga halter av i både hem och på förskolor. Dessa ämnen gör att flickor får svårare att få barn och killar sämre spermier, säger Justina Björklund.”

Mest förvånande var att flamskyddsmedel som varit förbjudna i Sverige sedan 1999 fanns i rikliga mängder i samtliga Stockholmsmiljöer. Högst var halterna av flamskyddsmedlet Ddpd.

– Det är förbjudet i elektronik men får användas i bilar och flygplan. Man säger att det inte är farligt men det räcker med solljus så bryts det ned till farliga ämnen. Det är dessutom inte bara hormonstörande utan även cancerframkallande, säger Justina Björklund.”

”Studien är initierad av Stockholms stad som arbetar för att göra Stockholm giftfritt. I det nya miljöprogrammet som gäller efter nyår ses bromerade flamskyddsmedel som ett av Stockholms största miljöhot.”

Hur Stockholmarnas hälsa påverkats av de höga kemikaliehalterna i inomhus vet ingen i dag.

– Karolinska har mätt miljögifter i bröstmjölken men vi vet ännu väldigt lite om hälsoeffekterna. Precis som Stefan Jarl belyser i sin film uppstår coctaileffekter när olika ämnen blandas. Världen är fortfarande nyvaken inför problemet, säger Ulf Mohlander.”

Läs hela artikeln här.

Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Autism - och liknande tillstånd/syndrom, Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s