Recept: Lussekatter och saffransmuffins GF/CF/SF

Hittade lyckligtvis två recept som jag sparat från förra året, nu ska ohusliga mamsen Urkraft göra sin moderliga plikt och julbaka! 😀

Vi använder kokosolja istället för smör och margarin. Hemmagjord äggmjölk, risdryck eller mandeldryck istället för komjölk. Ren havre kommer kanske provas vid senare tillfälle – går det inte att göra bovetedryck? 🙂

Istället för socker och syntetiskt vaniljsocker så kör jag ekologisk agavesirap och ekologiskt vaniljpulver – båda finns på välsorterad Coop-butik. 🙂

Uppdatering: Min syster meddelar nu att ekologiskt vaniljpulver finns att köpa på Coop sedan några månader tillbaka! 🙂

Lussebullar

Det här behöver du:

Satsen ger 30-35 lussekatter

50 g jäst för söta degar
150 g mjölkfritt margarin
5 dl havredryck
2 msk fiberhusk (finns att köpa i de flesta större affärer)
2 förpackningar saffran
1 ½ dl vit baksirap eller socker
½ tsk salt
1 l glutenfri fin mjölmix utan mjölk
Glutenfri mjölmix till utbakning

Kallt kaffe att pensla med

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:

Degen blir bäst om du gör den i en hushållsassistent.

Stöt (eller snarare mosa) saffran tillsammans med lite socker i en mortel. Smula jästen i degbunken. Smält margarinet, häll i havredrycken och värm till 37-38 grader.

Häll lite av vätskan över jästen och rör om så att den löser sig. Häll över resten av vätskan. Häll i fiberhusk, vispa runt lite och låt det stå och svälla i 10 minuter.

Häll i baksirap eller socker samt salt, saffran och mjöl. Arbeta degen i maskinen i fem minuter, den ska vara ganska lös. Låt degen jäsa i 30 minuter under duk.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Knåda den inte, utan skär loss bitar som du försiktigt rullar med hjälp av mjölade händer. Degen är lösare och känns ömtåligare än deg gjord på vetemjöl, så var lätt på handen när du arbetar med den.

Forma lussekatter av rullarna och lägg dem på smorda bakplåtar eller plåtar med bakplåtspapper. Tryck försiktigt i russin.
Låt jäsa under duk i 25 minuter.

Pensla med kallt kaffe (för färgens skull, tål du ägg kan du pensla med det). Grädda i mitten av ugnen i 220 grader i cirka 8 minuter.

Tips! Vit baksirap och fiberhusk hjälper till att hålla degen saftig.

Saffransmuffins

Det här behöver du:

150 g mandelmassa
1 ½ dl havredryck + 1 dl havredryck
1 tsk fiberhusk
¾ dl flytande mjölk- och sojafritt margarin
1 paket saffran + 1 tsk socker
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 ½ dl gluten- och mjölkfri mix (vi använde finax)

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:

Ställ ut 12 pappersformar i en muffinsform av plåt.

Stöt saffran och socker i en mortel. Riv mandelmassan fint.
Blanda fiberhusk med 1 ½ dl havredryck och låt stå och svälla i 10 minuter.

Häll i socker och margarin och vispa på hög hastighet i två minuter. Blanda mjölmix, bakpulver och vaniljsocker i ett mått. Koka upp 1 dl havredryck och ställ åt sidan. Rör ned mjölblandningen och mandelmassan i bunken. Slå på den heta havredrycken och vispa till en slät smet.

Fördela i formarna. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 15 minuter. Tag ut och låt svalna innan du försiktigt lossar muffinsen ur plåtformen.
Låt svalna på galler under duk.

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Autismdiet och kosttillskott - recept - råvaror - tips och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Recept: Lussekatter och saffransmuffins GF/CF/SF

  1. Suddrik skriver:

    Hehe…. en annan tillsätter en eller ett par matskedar gluten för att göra bullarna saftigare 😀

    • urenergi skriver:

      Ska testa muffinsen i år och med Finax naturligt glutenfria mjölmix brukar vi få bra konsistens på bröd, ska bli spännande 😉 Tycker oftast att lussebullar överhuvudtaget brukar bli torra och tråkiga efter de frysts in eller legat och snackar vi konventionell deg så tycker jag det varit smarrigt när man bakat ut den som vanliga kanelbullar. 😛

      Men å andra sidan … vi äter ju knappt några bullar här hemma, utan mest för att ”man ska” haha. 🙂

  2. Annika Röed skriver:

    Hej Lena,

    min son med autism reagerar på havreprodukter, så vi får hålla helt rent. Men jag lyckades få till goda saffransbullar (första gången på fem år!) när jag hade kokosmjölk i istället.

    • urenergi skriver:

      Hej Annika! 🙂 Vi har också kört havrefritt och gör det något år till i alla fall. Jag odlar probiotisk yoghurt på kokosmjölk så varför inte prova det i bakning med, tack för tips! 🙂

  3. Ping: Saffransmuffins med vit chokladglasyr | Ilovefruktsallad's Blog

  4. urenergi skriver:

    Har precis gjort muffins och de blev kanonbra, stora, goda och fluffiga! 🙂 Inte tunga och hårda som glutenfria bullar brukar bli och inte torra som traditionella lussebullar – nä det blir muffins även i framtiden. 😉

    La på raw kakaonibs på några för utseendets skull, får se om det blir en bra smakblandning. 😉

  5. Ping: Vi har en ”normal” dag – massor av enkla recept och julfikatips! (GF/CF/SF) | Urkraft – Mother Warrior

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s