Farliga kosttillskott?

”En fråga som ständigt dyker upp är: Varifrån kommer denna iver att skydda oss från kosttillskott som kan förebygga eller bota sjukdomar och som tycks sakna risker?

Man brukar säga: ”följ pengarna” så får du se vem som har intresse i det. Det tycks uppenbart att läkemedelsindustrin har intresse i att måla upp en världsbild där kosttillskott är både overksamma och farliga. Och för detta använder de sig av betalda forskare som utför dåliga studier och myndigheter och media som går deras ärenden. Jag är inte emot vetenskap eller studier, däremot är jag emot dåligt utförda studier med syfte att skapa en missvisande bild av verkligheten.

Om kosttillskott är så farligt som myndigheter och media påstår så undrar jag var alla personer är som dött av kosttillskott, var är alla personer som allvarligt skadats av kosttillskott? Svaret är att de inte finns. Detta visar bland annat följande intressanta rapport från januari i år från American Association of Poison Control Centers, som publicerades i Journal of Clinical Toxicology. I USA råder skyldighet att rapportera alla misstänkta dödsfall till något av de 61 förgiftningscentraler (Poison Control Centers) som finns runt om i USA.”

Läs hela artikeln av Holistics Bertil Wosk  här

* * *

Ja gott folk, jag har bloggat om detta tidigare och ni kan finna en uppsjö av artiklar och studier som bekräftar faktum (finns källor i artikeln också) – vitmainer och mineraler dödar eller skadar ingen – tvärtom.

”Läkemedel” dödar hundratusentals männskor varje år (enbart i USA) och skadar desto fler, vi kan nog inte ens föreställa oss siffran.

I de fall kosttillskott varit farliga eller orsakat dopingbrott etc är när de inte håller hög kvalitet (vilket GMP-testning utesluter) utan kan innehålla sådant de inte ska – t.ex. tungmetaller och läkemedelsrester.

* * *

”Den 174-sidiga årliga rapporten från US National Poison Data System visar att det under 2008 inte förekom några dödsfall i USA av vitaminer, mineraler, aminosyror, kreatin, alger, glukosamin, chondroitin, melatonin, örter, kolloidalt silver eller homeopatiska medel. Alltså inga dödsfall överhuvudtaget p.g.a. kosttillskott varken hos män, kvinnor eller barn. Då ska man komma ihåg att mer än halva USA:s befolkning tar något kosttillskott dagligen. Om de bara tar ett medel per dag så är det mer än 150 miljoner doser kosttillskott per dag. Rapporten hittar du här goo.gl/qukCz.”

”Vad jag känner till så finns det cirka 10 påstådda dödsfall av kosttillskott i världen under de senaste 40 åren. Dessa är påstådda fall, inte bevisade dödsfall. Det gör kosttillskott till något av det minst farliga som finns. Jämför det med de mer än 100 000 dödsfallen per år i USA på grund av läkemedel och de mer än 2 miljoner fall per år som blir så sjuka på grund av av felmedicinering eller felbehandling att de behöver läkarvård för sin felbehandling. En studie i Sverige visade att antalet dödsfall pga läkemedel är cirka 3 procent per år vilket motsvarar cirka 3 000 personer per år, se goo.gl/VNwlU.

Jämför även med dödsfall pga alkohol, tobak, allergiframkallande livsmedel, t.ex. nötter, eller vad som helst. I det perspektivet är kosttillskott bland det säkraste som finns. Det handlar om frihet och mänskliga rättigheter. Vi får röka, dricka alkohol och äta skräpmat (mU: i vilka mängder vi vill) trots att man vetenskapligt vet att det är skadligt, men vi får inte ta stora doser vitaminer trots att det är tillräckligt vetenskapligt undersökt att det inte är skadligt.”

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Alternativa läkemedel och behandlingar, Autismdiet och kosttillskott - recept - råvaror - tips, Hälsa - miljö - livsåskådning, Näringstillskott och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Farliga kosttillskott?

  1. Jag trodde du var emot kosttillskott, men så är det alltså inte 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s