”Hostmediciner lika effektiva som vatten”

Mamma Urkraft vill genast korrigera Aftonbladets påstående:

Tror faktiskt att vatten är mer effektivt då vatten är grundläggande för att vår kropp ska fungera, en avgörande faktor för hela vår hälsa – hostmedicinerna däremot innehåller massor av ämnen våra kroppar inte behöver utan snarare skadas av – en ökad belastning på ett redan ansatt system och immunförsvar (förmodar att man har en förkylning eller annan obalans i kroppen vid användande av påstådd hostmedicin)!

Har bloggat om detta tidigare:

Receptfritt – inte riskfritt, och hostmediciner lever på en myt…

* * *

Men nu har det alltså tagits upp igen, i P1:s Vetenskapsradion och vidare artiklar om programmet.

Inga vetenskapliga bevis för att hostmedicin verkligen fungerar

Publicerat: kl 07:30 , Vetenskap & miljö

Trots att det i Sverige säljs hostmediciner för miljontals kronor årligen så finns det finns ingen vetenskaplig grund för att hostmediciner verkligen hjälper. Det konstaterar både svenska och norska läkemedelsverket när Vetenskapsradion granskar situationen.

— De har ingen medicinsk verkan. De vanliga slemlösande hostmedicinerna har ingen verkan, inte bättre än vatten, det säger Steinar Madsen, medicinsk direktör på norska läkemedelsverket.

Nej hostmediciner, och framför allt slemlösande hostmediciner, har inte bättre verkan än om man dricker vatten, enligt Steinar Madsen, medicinsk direktör på norska läkemedelsverket.

På svenska läkemedelsverket konstaterar specialistläkare Jane Ahlqvist Rastad på enheten för läkemedelsanvändning att det inte går att säga om varken hostdämpande eller slemlösande på recept eller receptfritt har någon effekt.

Varken slem eller hostdämpande mediciner har någon större verkan konstaterar Norska läkemedelsverket.

Studier som har gjorts är ofta små och visar motstridiga resultat, och är dessutom gamla, visar en sammnställning av 26 studier, en så kallade Cochraine studie, från ifjol.

En annan översiktsstudie visar att av åtta hostdämpande mediciner så blev patienterna bättre i genomsnitt i 85 procent av fallen, bara av att de trodde på det de drack, alltså en så kallad placeboeffekt. Men av hostmedicin dämpades bara hostan i genomsnitt för 15 procent.

Förutom de små studierna är ett annat problem att de flesta av hostmediciner, både receptfria och receptbelagda, som finns på den svenska marknaden är godkända för länge sen, ofta 30-40 år tillbaka i tiden, och den äldsta från 1935. Då hade myndigheterna lägre krav när medlen skulle godkännas. Det konstaterar Petter Olsson, som är medicinsk ansvarig i norden på ett av bolagen, Boehringer Ingelheim, som marknadsför en slemlösande hostmedicin i Sverige.

– Det är ett gammalt läkemedel som har funnits länge på marknaden, om vi skulle sätta samma ribba som för godkännande av nya läkemedel, så är det kanske många som skulle falla ifrån, säger Petter Olsson.

Annika Östman

 

med flera … same same different name …

Detta är konstaterade fakta! Sluta att köp detta, ni kastar bort pengar men främst så belastar det kroppen som redan är ansatt och behöver fokusera på att bekämpa tex förkylningsvirus, inte avgifta främmande ämnen i onödan.

Det framgår ju även att den verkan vi kan uppleva av hostmedicin till stor del är placeboeffekt – så tro på citronvatten och honungste istället, mycket bättre för kroppen och hälsan! 🙂

Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till ”Hostmediciner lika effektiva som vatten”

 1. Jensten skriver:

  Ja visst är det märkligt att folket inte ifrågasätter de mediciner som företagen spottar ut men när man presenterar FitLine, med ett helt forskarteam bakom, blir folk genast osäkra och ifrågasättande. Vi vågar vara annorlunda och vägrar kemiska substanser i den mån det går 😉 tack för en stark och inspirerande blogg! Mvh!

  • urenergi skriver:

   Tack själv Jenny för värmande ord och fin feedback! 🙂 Ja det är en märklig värld vi lever i … samma med maten, många stoppar i sig den varje dag utan att fundera det minsta på vad den innehåller, varken det som står på innehållsförteckningen eller det som inte syns (besprutning eller kemikalier som använts i framställningen, som finns kvar i restform), för all del även godis, alkohol mm men är extremt skeptiska mot ren näring som ger folk en så enormt ökad livskvalitet. Tokigt 😉 Men vi fortsätter att sprida budskapet om hälsa. ♥

 2. Ping: Den kriminella läkemedelsindustrin och det etablerade forskningsfusket

 3. sm4uwa skriver:

  Ej godkänd tramskommentar

  • Mamma Urkraft skriver:

   Hej Östen, jag beklagar ditt innehållslösa liv men ger dig rådet att inte ovanpå detta lyfta fram hur väldigt lågbegåvad och patetisk du är, hur tuff du känner dig bakom en skärm och angriper en kämpande mammas blogg. Särskilt med rena påhitt, ja rent trams och riktigt dålig svenska. Ät du dina bullar och smörgåstårta, gör ditt eget liv värdefullt så du inte har tid för såna här dumheter … medan jag fortsätter att göra vårt fortsatt mer fantastiskt med kost, näring, träning, meditation och all möjlig form av självutveckling. #getalife 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s