Forskningsfusket! – så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin (ny bok)

I den aktuella boken Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin diskuterar Ralf Sundberg frågorna om nutritionsforskning ur ett naturvetenskapligt, ekonomiskt och samhälleligt perspektiv.

I dag vet vi ganska väl vilka näringsämnen som är viktigast för att människokroppen ska bilda nya friska celler. Men läran om vårt närings-behov har allt sedan 1950-talet omgivits av myter som säger att kolesterol är farligt, att man blir fet av fet mat och att högt blodtryck är en sjukdom.

För att förstå varför dessa myter har fått ett sådant genomslag och blivit så seglivade måste man förstå vilka villkor som rådde i samhället och i politiken när sanningarna formulerades. Med utgångspunkt från dagens aktuella debatter om hälsofarliga fetter och kolesterol belyser Ralf Sundberg hur olika intressen influerar läkares och dietisters vardagsarbete.

Det finns många mer eller mindre legitima skäl för att bedriva medicinsk forskning. Från ren nyfikenhet, önskan om att kunna avslöja sanningen, att göra akademisk karriär till att enbart tjäna mer pengar. Oavsett vilka skälen är, har författarna till vetenskapliga rapporter ett stort ansvar för fullständigheten och korrektheten i presentationen av resultaten. Som framgår av Ralf Sundbergs bok lever många forskare långt ifrån alltid upp till dessa krav.

Ytterst få oberoende forskare orkar och vågar utmana folkhälsomyterna, menar han.

Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin är en spännande, fascinerande och i grunden mycket upprörande läsning.

Ralf Sundberg är docent och privatpraktiserande kirurg vid Slottsstadens läkarhus i Malmö. Han har en internationellt välrenommerad forskarkarriär inom transplantationskirurgi bakom sig, ett område som på cellnivå har mycket med problematiken med diabetes och hjärt- och kärlsjukdom att göra.

* * *

Zarah Öberg skriver:

Som journalist har jag många gånger påpekat att många mina kollegor arbetar som spökskrivare och/eller är anlitade för att vinkla studier. Man kan ju tex ta en studie och endast lyfta de saker som är till ens fördel, samtidigt som man undviker de saker som går emot det man vill sälja.

”På samma sätt kan de studier som är positiva lyftas och promotas, samtidigt som de som visar på negativt resultat mörkas.

Ett annat problem är att studier kan skilja sig oerhört, eftersom exempelvis forskningsresultat från studier på tillskott beror på vad det är för tillskott som man använder, hur det används och vilka som använder dem.

Vi är alla biokemiskt olika samtidigt som det är stor skillnad på tex omega 3-tillskott med hög kvalite och omega 3-tillskott som är baserat på slaggprodukter.

* * *

Läs även mina tidigare inlägg i ämnet:

Piller & profiter – memoarer från en läkemedelsindustri med dödlig biverkan (ögonöppnare!)

”Ett piller för mycket” – DN belyser läkemedelsindustrins metoder

Mörkade bevis nu belysta – Vaccin orsakar Autism!

Om övertron på ”publicerade studier” – Läkemedelsindustrins forskningsfusk och köpta läkare

Dödlighet – Kosttillskott vs. ”Läke”medel

Läkarnas dubbelspel – Mutor banar väg för nya läkemedel på marknaden

Upplysande dokumentärer om läkemedelsindustrin och dess metoder

Informativ video om Pandemrix – det svenska, europeiska och amerikanska förfarandet

Den kriminella Läkemedelsindustrin igen och igen – GSK bötar 3 miljarder dollar!

Presschefen på GlaxoSmithKline medger att de fört fram felaktiga uppgifter // Vaccin mot livmoderhalscancer – DN springer läkemedelsbolagens ärenden

Vaccinföreläsning – Vaccinera eller inte – Linda Karlström äntligen på film!

Linda Karlström ger rungande svar på tal gällande vaccin/ationer – igen… tack Linda, ditt arbete är ovärdeligt!

Bakteriofager ”målinriktade virus” – mot resistenta bakterier?

”Hostmediciner lika effektiva som vatten”

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Alternativa läkemedel och behandlingar, Autism - och liknande tillstånd/syndrom, Autismdiet och kosttillskott - recept - råvaror - tips, Hälsa - miljö - livsåskådning, Näringstillskott och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Forskningsfusket! – så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin (ny bok)

  1. Ping: Vaccin – ”The full story” – ta dig tid att lyssna på denna seriösa intervju! | Urkraft – Mother Warrior

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s