Bakteriofager ”målinriktade virus” – mot resistenta bakterier?

Har försökt saxa lite medan jag lyssnade – men lyssna gärna själva, det är ett ett ganska kort inslag och mycket intressant. 🙂

Människor söker sig till Georgien för att få hjälp när antibiotikan inte hjälper, men här säger man att behovet inte funnits – för att vi först skulle skapa resistens via antibiotikum och sedan hitta en bättre kassako? Bakteriofagerna går inte att tjäna pengar på (precis som naturliga vitaminer, mineraler, kolloidalt silver och flera andra metoder som inte innebär förgiftning och disharmonisering i kroppen), om man inte micklar med dem och tillsätter lite skadliga ämnen – och kallar det läkemedel förstås?

Nä jag vet för lite och påstår inte att detta självklart är bästa lösningen på problemet men det är ännu en gammal metod som ignoreras eller förkastas pga av att det saknas ”rätt” studier blaha blaha (och läkemedelsindustrin är inte intresserade av en sådan metod – samma som med den framgångsrika ”bajsbehandlingen” man kommit fram till i Sverige, det skall kunna göras om till ”läkemedel” för att tjänas pengar på).

Moment 22 – vem ska betala för att göra de dyra studierna?

De små bakteriofagerna (äv. fagerna) finns i sopor, avlopp och andra ”smutsiga” platser och är lätta att sortera ut från de stora bakterierna. Fagerna dör också själva efter de bekämpat bakterierna.

Anders Nilsson, lektor och bakteriofagforskare vid Stockholms Universitet:

Vi tänker inte på att mycket utav läkemedlen är gifter som belastar våra kroppar, i synnerhet levern – detta gör inte bakteriofagerna, de är som målsökande robotar.

Om man söker på ”Fage Therapy”, tidskriften PubMed, så har det under de senaste 10 åren skett en ökning med 800%, av publicerade studier om bakteriofagbehandling. Studierna är utförda i hela Europa och USA.

Det finns tillräckligt med studier för effekterna.

Nina Chanishvili, laboratoriechef Eliava-institutet, Georgien:

Läkemedelsverk i väst godkänner inte bakteriofagbehandling och det kommer antagligen ta 20 år innan denna behandling blir godkänd på människor, tror hon.

”Om det är så bra, varför används det inte i Amerika” – säger folk i Georgien … – har USA verkligen skapat sig en global bild av att vara ett allsmäktigt föregångsland whatsoever, suck.

* * *

Lyssna på hela programmet:

JAKTEN PÅ FRAMTIDENS ANTIBIOTIKA

Bakteriofager slår direkt mot resistenta bakterier

Vetandets Värld – P1

Det är ett växande problem att många typer av antibiotika inte längre biter på de infektioner de ska bekämpa, men det finns en annan bakteriedödande metod: Bakteriofager. Det är faktiskt en metod som är äldre än penicillinet och som nu får allt mer uppmärksamhet.

Bakteriofagbehandling användes flitigt i forna Sovjetunionen, och de främsta forskarna håller till på det nästan nittio år gamla Eliava-institutet i Georgiens huvudstad Tbilisi, där det också finns en klinik.

Hit söker sig nu patienter från väst som har drabbats av infektioner de inte kan få bot mot i sina hemländer. 67-åriga Valentina Neven du Mont är en patient som är mycket nöjd med behandlingen. Hon drabbades av antibiotikaresistenta bakterier efter en operation och plågades bland annat av svåra smärtor och blod i urinen. Nu har Valentina blivit av med de besvärliga bakterierna efter behandling med bakteriofager.

Frilansjournalisterna Elise Bakke Arntzen och Kamilla Kvarntorp besökte Eliava-institutet och träffade Nina Chanishvili, laboratoriechef óch Revaz Adamia, chef för institutet. Du hörde också den svenska bakteriofagforskaren Anders Nilsson och antibiotikaexperten Otto Cars, Steve Projan från det amerikanska läkemedelsbolaget Medimmune, Revaz Adamia, chef för Eliava-institutet.”

* * *

Fler länkar på svenska:

Bakteriofag.se

Stalins glömda vapen nytt sprängstoff
DN, 16 september 2006

 

USA godkände i dagarna en sprej med sex olika virus som ska sprutas på kallskuret kött. Det är ett genombrott för en metod att bekämpa infektioner som har använts i öst sedan Stalins dagar.

Virus räddning när antibiotika sviker
NyTeknik, 25 februari 2011

Virus bekämpar infektioner
Illustrerad Vetenskap, nr. 9/2000 s. 62-63

* * *

En bakteriofag (T4-virus) i aktiv attack mot bakterie! Häftig liten rackare eller hur?? 😀

Detta virus är så pass populärt att det även fått vara modell till en egen ”giant microbe”! 😉

Jag har länge velat ha en egen liten hjärncell att gosa med men nu står nog en T4 också på önskelistan – finns även på svenska ”Cool Stuff”. 

Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Alternativa läkemedel och behandlingar, Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s