SMÄRTA – vi har olika ont beroende på tidiga upplevelser

… och beroende på situation.

Detta och mycket mer i kvällens avsnitt av Vetenskapens Värld. Jag tittar sällan på tv men fastnade oplanerat framför detta avsnitt.

I första delen pratade man om att forskare funnit en avskild gen som påverkar smärta, denna gen var muterad hos en del som inte känner smärta – och man påpekade även att detta skulle kunna bli en storsäljare för läkemedelsindustrin just eftersom genen inte ska påverka andra processer (hm kan man verkligen garantera det?). Ja men visst, detta kan vara fallet då läkemedel är berättigat, det kanske är värt livslång medicinering om man skulle kunna slippa handikappande och kronisk smärta.

… Men efter detta kom man in på det jag tror mest på gällande alla människans tillstånd – multifaktoriella orsaker – och tidig (”yttre”)påverkan, t.ex. för tidig födsel och upprepade smärtsamma behandlingar som stimulerar de smärtbärande nervbanorna.

Vi får också veta hur kroppens egen intelligens ordnar så vi kan öka våra kroppsegna smärtdämpande substanser vid behov (i dokumentären, en man som inte kände nämnvärd smärta när han var tvungen att såga av sin egen arm – för att överleva).

Och hur vi via distraktion kan förhindra att smärtsignalerna når fram … samt om en ny behandlingsform – transkraniell magnetstimulering (magnetiska impulser in i hjärnan).

Hinner inte mer ikväll så ni får se programmet på Svt Play 😉

Vägen ut ur smärta – Vetenskapens Värld

Del 12 av 16: Vägen ut ur smärta.
tillgänglig t.o.m. mån 28 nov

Alla avskyr smärta – smärta gör ont! Samtidigt är smärta en av våra viktigaste reflexer mot skada. Det kan vara livsfarligt att inte känna om man skadat sig.

I filmen får vi bekanta oss med en hel släkt som är drabbad av ärftlig okänslighet. Men smärta kan lura oss. Att ha för mycket ont kan störa systemet så att man tycker allting gör ont, jämt. Ibland är det ett brustet hjärta som gör ont. Det verkar som om fysisk och känslomässig smärta sitter på samma ställe i hjärnan.

Forskarna arbetar nu intensivt för att förstå hur man ska kunna ta bort eller dämpa värk. Somliga arbetar rakt in i hjärnan; andra vill flytta bort smärtan med hypnos.

Programledare: Victoria Dyring.

Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s