Jämförpriser – Jämför kvalitet och ingredienser?

Ett ämne jag ofta reflekterar över, utöver detta med att vi märker upp mat som egentligen borde vara normen, med ”ekologiskt”, ”fritt från tillsatser”, ”fritt från glutamat”, ”fritt från konserveringsmedel” etc.

När vi borde märka upp produkter med onaturliga tillsatser, och råvaror framtagna med konstgödsel/bekämpningsmedel och andra kemikalier, tillsammans med svarta dödskallar mot orange bakgrund.

Stora upplysande varningstexter, tex:

  • OBS innehåller för din kropp ej igenkännbara och/eller toxiska substanser.
  • Varning – Innehåller flera miljö- och hälsovådliga ämnen i ”små” doser.
  • Raffinerade produkter kan allvarligt skada din hälsa.
  • OBS kött från sönderstressade djur sjukligt snabbt uppdrivna i en tortyrliknande miljö till abnorm storlek via naturvidrig föda och steroider.
  • Varning – Orsakar kraftiga hormonstörningar och infertilitet hos dig och flertalet organismer i naturen.
  • Varning, gravida bör ej förtära – innehåller skadliga kemikalier.
  • Varning, kan allvarligt skada ditt barns hälsa och utveckling.

MEN det kostar ju nästan gratis … mm nam nam.

Vi äter för att få i oss näring, för att fungera, för att skapa energi, kunna upprätthålla balans och för självläkning – som organismer – detta försöker vi idag att komma bort ifrån?

Vi söker numera endast bukfylla, försöker dämpa symtom (hunger) och maten skall i första hand framkalla njutning – påverka våra känslor (gärna med beroendeframkallande ämnen, socker, raffinerade produkter etc). Vi fyller upp oss med näringsfattig mat som inflammerar, förgiftar och manipulerar våra kroppar – vi äter oss sjuka och håller oss sjuka (givetvis tillsammans med andra faktorer som stress, brist på motion, mediciner och övriga kemikalier mm) med denna inställning och livsstil – inducerat, underhållet och påhejat av samhället i stort. Vi är fast i ett slags masspsykos?

Och viktigast av allt, maten och allt vi stoppar i oss ska inte kosta något – vi älskar storpack och frosseri. Vi kan fylla buken hela tiden, och rentav droga oss när vi har tråkigt eller är nedstämda (dåligt mående är ofta ett direkt resultat av människofientlig föda och näringsbrist).

Samtidigt är den manipulerade maten som påverkar vårt belöningssystem mest också den billigaste – mest vinstgivande för industrin.

Klockrent – livsmedelsjättarna och läkemedelsjättarna – lika som bär!

En liten artikel om detta snubblade jag över igår (och filmer i båda ämnen har jag länkat till tidigare):

Confessions of a former Big Food executive 

Big Food is profit-driven. Don’t be fooled into thinking a brand or the food company that owns it cares about you or your health.

Think critically. Most claims and advertising by Big Food companies are meant to manipulate you, not educate you.

Read your labels and do your research.

There is no free lunch. Over the long-term, you always get what you pay for.

Cheap food is very expensive once you add up the true costs — like the taxes you pay to subsidize Big Food companies, health consequences like obesity or diabetes, the devastating harm to our environment, and the inhumane treatment of animals raised within the industrialized food system.

* * *

Till (går)dagens artikel som beskriver mina egna tankar väl:

Den förrädiska prislappen (SvD)

MATKULTUR

När jämförpriserna infördes uppfattades de som ett stort steg framåt för konsumenten. Men blir vi inte lurade att alltför ofta välja det billigaste i mataffären?

”Vi hade pratat om alla tillsatserna i våra moderna livsmedel och att konsumenten så ofta lockas att välja varor av låg kvalitet. Och så långt var vi överens. Men hur kan en av de senaste årtiondenas främsta konsumentpolitiska landvinningar anses vara en del av problemet?”

”Grundtanken är förstås hur sund som helst. Du ska inte behöva behärska ganska avancerad huvudräkning för att kunna välja mellan en majonnäs som säljs i en 275 grams tub och samma vara i en 420 grams burk.”

”Men vad händer när de två varorna egentligen inte alls är jämförbara? Om kvalitetsskillnaden är lika stor som mellan en Skoda och en BMW?”

”Ta två korvar. Den ena innehåller bara 52 procent kött – som dessutom visar sig vara putsrester från slakteriet – och har därför drygats ut med potatisflingor, vatten och fosfater för att binda den stora vätskemängden. Den andra består av 94 procent karré och bog från västmanländsk gårdsgris och klarar sig utan en enda tillsats.

Korv nr 1 kostar 52 kronor kilot medan nr 2 ligger på 275. Den senare framstår därmed som en riktigt usel affär för alla som går efter de jämförpriser som med signalgul bakgrundsfärg skriker emot oss, att dessa produkter skulle vara utbytbara mot varandra.

I mångas ögon uppfattas den billigaste korvens prisnivå som gällande normalpris och allt över detta således som överpris. Och produkter som kostar flera gånger mer känns som ett slags övergrepp.

Hur kan den här vara så dyr? frågar vi oss reflexmässigt när vi skannat prislapparna.

Men någon gång borde vi kanske ställa oss den motsatta frågan: Hur kan somliga produkter vara så billiga?”

Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Autismdiet och kosttillskott - recept - råvaror - tips, Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s