Mamma Urkrafts funderingar … synen på autism vs. ADHD

”Vi” har över decennier arbetat med och fått autistiska barn friska eller friskare med bland annat kostförändring, till en mer människovänlig föda. Vi har fått denna kunskap att växa i Sverige nu under flera år, inom en krets av människor som fortsätter att sprida kunskapen vidare.

Jag själv har fått mitt barn kraftigt tillfrisknad i två enorma utvecklingshopp, först med kostomställning och nästa gång med verkningsfulla näringstillskott.

Det finns enorm erfarenhet, otaliga läkare, forskare och forskning som stödjer det vi vet – rätt kost och optimal näring är grunden till hälsa och läkning. Jag tänker inte gå in på detaljer, fakta och källor i denna fundering.

Man vill inte inom den etablerade läkarvården erkänna dessa faktum, inte i Sverige i alla fall (i bland annat Norge rekommenderar man en gluten- och mjölkfri kost vid autism). Men visst börjar det spricka upp och enskilda läkare och forskare börjar intressera sig …

MEN hur kommer det sig att alla studier och artiklar som faktiskt börjar poppa upp, så även i de ”erkända” medicinska tidskrifterna, angående kostens, näringstillskottens (inkl. probiotika) och allergenernas roll, är begränsade till tillståndet man idag kallar ADHD (vilket för mig snarast är en diagnos på vårat människoovänliga samhälle, barnomsorg, skola etc där de känsligare människorna, de som inte fungerar enligt den normen, inte ”passar in”)?

Varför inte se det uppenbara, vad är människor uppbyggda av? Vi äter ofta riktigt dålig föda idag, utöver komjölk och spannmål som inte är människoanpassad föda, och även då vi äter ”riktigt” så innehåller inte maten längre den näring vi behöver, av olika anledningar. Vi får i oss kemikalier i mängder, av så många varianter att vi inte kan räkna dem, i allt omkring oss och alla produkter vi förbrukar, och inte minst inom vaccinationsprogrammen och sjukvården.

Det är väl ändå inte så svårt att räkna ut att vissa av oss är mer känsliga än andra och får värre sjukdomar/tillstånd än ”bara” allergier, mag/tarmproblem, dåligt immunförsvar, huvudvärk/migrän, orkeslöshet, sömnsvårigheter, nedstämdhet etc. av samma påverkan

… Denna känslighet som i sig är orsakad av, eller förstärkt av, miljömässiga faktorer – även nedärvd via den påverkan föräldrarna utsatts för och från tiden i livmodern med moderns födointag, kemikalieintag och avgiftningen av tungmetaller som går över från modern till barnet mm.

Vårat genetiska arv måste utlösas av något och när vi väl hamnat i den stora fysiologiska obalansen, då är det givetvis svårare att bli frisk än om vi vänder förloppet i ett tidigare stadie.

Och botemedlet är, att inte fortsätta utsätta sig för skadliga ämnen och en skadlig (stressande)miljö – samt att tillsätta kroppen all den näring (samt syre och vatten, de tre delarna som utgör grunden för liv, hälsa och läkning) den behöver för att skapa energi till självläkning och för att kunna bli av med gifter och slaggprodukter som våra kroppar ska rensa ut för att inte bli mer belastad och sjuk.

Jag har funderat på detta länge men fick ännu en tankeställare då jag häromdagen fick titta på några frågeformulär som används under utredning av ADHD hos vuxna. 

En stor del av frågorna gällde fysiska symtom, flera födorelaterade och relaterade till mag- och tarmproblem  som hela tiden varit kärnpunkten i den biomedicinska synen på behandling av autism.

 • Jag hade ofta huvudvärk
 • Jag hade ofta ont i magen
 • Jag var ofta förstoppad
 • Jag hade ofta diarré
 • Jag var allergisk mot vissa födoämnen
 • Jag var allergisk på annat sätt
 • Jag kissade i sängen (klassisk vaccinskada, precis som andra motoriska störningar – även vanligt vid autism)

”Beteendestörningar”, oavsett diagnos eller frånvaron av diagnos, kan direkt relateras till förgiftning via bland annat kemikalier, vaccin och skadliga födoämnen, tillsammans med näringsbrist som alltid är närvarande i dessa tillstånd (som i sig kräver ännu mer näring för att kunna läka och rensa ut) simple as that.

Vad säger ni? Hur upplever ni andra denna skillnad? Varför gör forskning och vården denna skillnad … mer än av okunskap? (och eventuell styrning från läkemedels- och livsmedelsindustri)

Jag har inte under någon av Viktors utredningar (senast i slutet av 2010) fått andra frågor än de om hans mentala utveckling, motorik och sociala färdigheter i princip, inget om födan eller om hans fysiska tillstånd.

Det finns mycket att önska av forskning och sjukvården – enkelt sagt behöver de rikta in sig på FRISKvård, öppna ögonen och se HELHETEN både i stort och hos individen, och inte minst – frigöra sig från Läkemedelsindustrins påverkan.

 

Är vi så sjuka idag för att vi lider vi av Alvedonbrist, Concertabrist, Risperdalbrist, Zyprexabrist eller brist på andra kemiska och syntetiska medel?

Eller kan det vara så enkelt att vi är sjuka pga av en enormt ökad användning av just kemikalier och kroppsfrämmande ämnen och för att vi äter skadlig, biokemiskt främmande och näringsfattig föda?

För mig är svaret klarare än en molnfri himmel en solig dag. Och det är helt naturligt och självklart för alla dem som faktiskt är kunniga på området idag, de som man med våra ord kallar för ”experter” eller ”specialister”.

Jag ser tillbaka några år och konstaterar att folket är det som gör förändring, mycket erfarenhet, kunskap och sanningar sprids till allt fler människor tack vare internet – från enstaka kämpande eldsjälar kan vi tala om en global folkrörelse …

Tänk var vi är om något år – paradigmskiftet är nära säger mitt hjärta. 🙂

Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world. Indeed, it’s the only thing that ever has.

~Margaret Mead

Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Alternativa läkemedel och behandlingar, Autism - och liknande tillstånd/syndrom, Autismdiet och kosttillskott - recept - råvaror - tips, Hälsa - miljö - livsåskådning, Näringstillskott och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Mamma Urkrafts funderingar … synen på autism vs. ADHD

 1. Ping: Mamma Urkraft om synen på kost, autism och ADHD

 2. Gunilla skriver:

  Tack Mamma Urkraft för ännu ett lysande inlägg!
  Jag fick en förfrågan om det inte var läge att undersöka om min son även har ADHD. Och i nästa andetag, ”så kan det kanske vara underlag för medicinering”. Jag tog ett djupt andetag och förklarade att ”det inte riktigt gick i linje med vad jag håller på med”…
  Och när man gör ändringar i kosten så ringer genast skolsköterskan och vill ha papper på detta! Okunskapen är skriande. Min son är nog en av de mer välnärda på den skolan, skulle jag tro. Och då menar jag väl närd med vitaminer och mineraler, goda bakterier (och med mat utan tillsatser), som stärker hans immunförsvar och därmed hans hälsotillstånd rent generellt!
  Basta!

  • urenergi skriver:

   Tack Gunilla!! 🙂

   Ja kunskapen är skev … man ska skaffa sig en diagnos för att Läkemedelsindustrin ska göra sin hacka på att skapa beroenden och ännu fler sjukdomstillstånd som behöver medicineras. Och den överarbetade barnsomsorgs- och skolpersonalen i den sjukt stressade miljön med för många barn och för lite personal, får det lite lugnare… Vad är det man strävar efter och lägger värde i med detta synsätt och behandling?

 3. Ping: Mamma Urkraft om synen på kost, autism och ADHD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s