Alla sjukdomar är resultat av näringsbrist /Linus Pauling 1901-1994, dubbel nobelpristagare

”Ortomolekylär medicin

Idag är många medvetna om behovet av extra kosttillskott som komplement till vår föda, liksom att det också är viktigt att dessa produkter håller god kvalitet. Men att det även är stor skillnad på hur mängden av verksamma ämnen i tillskotten kan ha avgörande inverkan på effekten, är mindre känt. Att den mängd som förhindrar en direkt brist, ej är jämförbart med en för kroppen optimal nivå. Inom ortomolekylärmedicinen (OM) har man tagit fasta på detta faktum.

Ordet ”orto” härstammar från latinet och betyder ungefär ”det rätta”. Kortfattat kan OM översättas till optimal näringsterapi, vilket innebär tillförsel i rätt eller optimal mängd och i den bästa upptagliga formen av alla de biokemiska ämnen vår kropp behöver. Som vi nu vet är svaret tyvärr ´Nej´ på frågan om vi får i oss tillräckligt med näringsämnen från kosten.

Beteckningen RDI (Rekommenderat Dagligt Intag), är den absoluta minimidosen som myndigheter rekommenderar, vilket betyder den nivå som förebygger vissa bristsjukdomar, som t.ex. skörbjugg och Beri-beri.

ODI (Optimalt Dagligt Intag) däremot, är beteckningen för de doser som visat sig förebygga sjukdomstillstånd, d.v.s. den nivå som täcker behovet för att alla fysiologiska processer kan förlöpa optimalt.

Den tvåfaldige nobelpristagaren Linus Pauling, var en av pionjärerna att använda OM i praktiskt bruk. Bl.a. gjorde han omfattande forskning på C-vitamin, vilket han själv intog i nivåer av 10-20 gram/dag! …att jämföra med en RDI dos på 60 mg/dag!

Linus Paulings definition av OM lyder:

The treatment of disease by the provision of the optimum molecular environment, especially the optimum concentrations of substances normally present in the human body.

Orthomolecular medicine uses safe, effective nutritional therapy to fight illness.

(fri svensk översättning);

Ortomolekylär medicin är beteckningen på den nya medicinska inriktning som fokuserar på att förebygga och behandla sjukdom genom att tillföra optimala mängder av de biokemiska ämnen som naturligt borde finnas i kroppen och som är förutsättningen för självläkning och en normal kroppsfunktion.”

OM eller i allmänhet tillförsel av kosttillskott kan inte längre betraktas som ett ”alternativ”, utan istället kallas ´progressiv medicin´ som bör vara ett självklart behandlingsförslag, även i kombination av ev. behandling med konventionell medicin!

Att inte använda verksamma tillskott som komplement till vår dagliga kost, är idag istället den största faran för att ej kunna motstå nutidens vällevnadssjukdomar!”

Lånat från en hemsida/kvinna jag känner är på samma våglängd som jag – samma innehåll i texten, olika ord och meningar. 🙂

Olika yrken men på samma område – friskvård! 

Med FitLineprodukterna har vi idag bästa och enklaste medlet till att motverka den stora näringsbristen, försurningen och inflammationer i våra kroppar – till förmån för självläkning och balans.

C-vitamin från början till slut
(saxat från Nyfiken Vital)

C-vitamin är ett vattenlösligt vitamin essentiellt för vår överlevnad genom att krävs för otaliga kemiska reaktioner och funktioner i kroppen.

Några av C-vitaminets funktioner inkluderar:

 • Det är antioxiderande och fyller en funktion för skydda kroppens cellerna mot skador.
 • C-vitamin är en viktig byggsten för kollagen som håller samman kroppen.
 • C-vitamin medverkar till att bilda kortison.
 • Det krävs för att tillverka signalsubstanser som dopamin, nor-adrenalin och serotonin.
 • Det är nödvändigt för tillverkningen av carnitine som transfererar energi i cellernas mitokondrier.
 • C-vitamin främjar upptag av andra näringsämnen som bl.a. kalcium, järn, zink, koppar, folat och aminosyror.

C-vitaminbrist märks snabbt

Tidig C-vitaminbrist kan visa sig som utmattning, trötthet, ångest och irritation.

Orsaken är bl.a. att binjurarnas hormonproduktion störs. Utan tillskott av C-vitamin uppstår sedan förr eller senare skörbjugg. Ett av de första tecknen är att tunna blodkärl brister och det kan märkas som blödande tandkött.

Tillförs inte kroppen C-vitamin leder skörbjugg alltid till döden. Utan C-vitamin kan inte kroppens bindemedel kollagen bildas och kroppen faller sönder.

De flesta djur tillverkar eget C-vitamin

De allra flesta djur och växter klarar av att tillverka C-vitamin. Bland de få kända undantagen finns människa, apor, marsvin och en fruktätande fladdermus. En del forskare menar därför att oförmågan att producera C-vitamin är en genetisk defekt.

En teori är att vi bör äta så pass mycket C-vitamin att vi får i oss motsvarande den mängd som man tror att kroppen skulle tillverka utan den ”genetiska defekten”.

I detta fall handlar det kanske om 3 – 4 g C-vitamin. I en vanlig kost får man sällan i sig så pass mycket C-vitamin.

C-vitamin och nitrosaminer

Nitrat i vår föda kan omvandlas till nitrosaminer. Nitrosaminer är en faktor som tros kunna öka risken för cancer i mage.

Nitrosaminer bildas bl.a. när mat steks hårt. I livsmedel konserverade med nitrit- och nitrattillsatser (typiskt köttprodukter) kan nitrosaminer bildas.

Antioxidanter, som C-vitamin, hindrar bildandet av nitrosaminer genom att kväveoxid istället bildas.

Hur mycket C-vitamin behöver vi dagligen?

 • Livsmedelsverket menar att vi behöver få 75 mg C-vitamin dagligen från kosten, och gravida och ammande: 85 mg respektive 100 mg.
 • Linus Pauling Institute, Oregon state university, rekommenderar en kost med 400 mg C-vitamin per dag. Detta bygger på forskning som visar att denna mängd C-vitamin är tillräcklig för att nå hela kroppen.
 • Food standards agency, UK, menar att man behöver 40 mg dagligen.
 • WHO sätter dagsbehovet till 45 milligrams
 • National Academy of Sciences, USA, menar att kroppen behöver 60 – 95 mg C-vitamin dagligen.

Andra menar att ett optimalt intag snarare är 3 – 4 g. Det bygger på uppskattningar av hur mycket C-vitamin kroppen skulle tillverka om den möjliga genetiska defekter som stoppar detta inte fanns.

Höga doser av C-vitamin mot sjukdomar

Mycket höga doser av C-vitamin kan ge diarré vilket sägs försvinna om dosen minskas. En del forskare som Dr. Robert F. Cathcart III, menar att det indikerar att kroppen har nått den nivå av C-vitamin som den har behov av.

Sådana höga doser har använts för att behandla allvarliga sjukdomar som cancer.

Nobelpristagaren Linus Pauling var en av de som rekommenderade höga doser av C-vitamin mot sjukdom. Det finns studier som pekar på att detta i vissa fall kan vara effektivt. I andra studier har man inte sett någon verkan.

Linus Pauling sammanfattade resultaten och ”C-vitaminbehandlingen” i boken ”Cancer and Vitamin C”.

C-vitamin och graviditet

I en studie i Mexico City deltog 110 friska gravida i genomsnitt 27 år gamla. Studien varade från vecka 20 till födsel. Hälften av kvinnorna fick ett kosttillskott med C-vitamin. Kosten som kvinnorna åt gav i genomsnitt ca 65 mg C-vitamin.

I gruppen som inte fick tillskott av C-vitamin drabbades 24,5% av kvinnorna av för tidig vattenavgång. Den kropp som fick kosttillskottet med 100 mg drabbades endast 8%. Orsaken tros vara att för lite C-vitamin gör att fosterhinnan inte blir stark därför att mindre kollagen bildas.

För tidig vattenavgång tros vara orsaken till en stor andel av alla förtidiga födslar.

C-vitamin och artros

I en studie fick 133 patienter drabbade av artos i höft- och knäleder ett kosttillskott med 1 gram C-vitamin eller placebo. Gruppen som fick C-vitamin fick en smärtlindring.

Andra studier har pekat på att C-vitamin kan sakta ner försämringen av artros.

Fler länkar på Nyfiken Vital:

C-vitamin skyddar vid diabetes

C-vitamin mot bukfetma (här rekommenderas även komjölk men med FitLines Restorate får du optimal mängd Kalcium med optimalt upptag och inte de negativa negativa sidorna med att dricka kalvens steroider som ofta dessutom homogeniserats)

Skönhet och C-vitamin

C-vitamin halverar risken för förkylning vid stress

C-vitamin och cancer

Astma och allergi (två länkar i högerkolumn)

* * *

Lästips:

Linus Pauling Institute – Micronutrient Research for Optimum Health

Viola kämpade för sin dotters psykiska hälsa – Hon blev själv forskare

av Ingemar Ljungqvist

Viola Pettersson är en 71-årig Stockhomskvinna som brinner av entusiasm för att föra ut sina dyrt förvärvade kunskaper om hur man framgångsrikt kan behandla, ja, till och med bota bland annat schizofreni genom diet och ortomolekylär terapi.

Vitala Nyheter – Hur kommer det sig att människor får hjärtsjukdomar men inte djur?

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Alternativa läkemedel och behandlingar, Autismdiet och kosttillskott - recept - råvaror - tips, Hälsa - miljö - livsåskådning, Näringstillskott och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Alla sjukdomar är resultat av näringsbrist /Linus Pauling 1901-1994, dubbel nobelpristagare

 1. Ping: Exklusiv FitLine-presentation ges av Världsettan i tennis – Novak Djokovic! | Urkraft – Mother Warrior

 2. Ping: Läkemedel dränerar våra kroppar på viktiga näringsämnen | Urkraft – Mother Warrior

 3. Ping: Dr. Joel Wallach – Essentiell näringskunskap som räddar liv! | Urkraft – Mother Warrior

 4. Ping: MAGNESIUMBRIST = STRESS = SJUKDOMAR / HÄLSOTIPS « Idag = Tid för Absolut MedborgarStyre ?

 5. Ping: Hälsoråd | annatatta's Blog

 6. Ping: Läkemedel dränerar våra kroppar på viktiga näringsämnen | Urkraft – Mother Warrior

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s