Läkarnas dubbelspel – Mutor banar väg för nya läkemedel på marknaden

Och snälla ni som fortfarande tror detta är undantag – kika tillbaka i mina inlägg via sökfunktionen, eller googla vidare – detta är snarare standardförfarande och trots att vi fått ta del av så många ”skandaler” och vittnesmål om ”spökskriverier”/köpta läkare, särskilt via insiders/whistleblowers, så är de sannolikt bara toppen på isberget.

Läkarnas dubbelspel
Publicerad: 2011-09-30

Ett nytt adhd-läkemedel skulle ut på marknaden. Då anlitade läkemedelsbolaget två landstingsläkare för att hjälpa till med lanseringen.

Under två år betalade läkemedelsjätten konferensresor, privata arvoden och hundratusentals kronor till en rad svenska sjukhus.

Sedan blev de två läkarna statliga experter på Läkemedelsverket – och godkände läkemedlet i Sverige.

”Söndagen den 26 augusti 2007 ställde sig landstingsläkaren från Lund, Gunilla Thernlund, framme vid podiet.

Platsen var en kongresshall i italienska Florens där flera av världens främsta barnpsykiatriker hade samlats den här helgen.

Thernlunds budskap i Florens denna dag var:

”Adhd-läkemedlet Strattera förbättrar livskvaliteten hos barn och ungdomar med ADHD”.

100 svenska barn hade varit försöksobjekt och de flesta hade positiva erfarenheter. Succén var ett faktum och läkemedlet skulle senare bli en svensk storsäljare och få grönt ljus av Läkemedelsverket.

Det som ännu inte var känt var att hennes resa hit betalats av läkemedelsbolaget Eli Lilly.

Att hon fått privata arvoden från företaget. Att hennes, och en rad andra kliniker, fått stora summor från bolaget för att forska om deras läkemedel. Och att hon till slut – som statlig expert på Läkemedelsverket – själv skulle vara med och bestämma över läkemedlets framtid i Sverige.”

De fem svenska läkemedelsbolag som är mest involverade i adhd-läkemedlen omsätter i de flesta fall miljarder bara på den svenska verksamheten.

En viktig del för att försvara marknadspositionen är marknadsföring mot sjukhus.

En källa inom öppenvårdspsykiatrin berättar om regelbundna informationsträffar där det ibland är relevant information. Och ibland ren reklam.

– Varje vecka hålls informationsmöten där personalen bjuds på lunch under tiden de lyssnar på föreläsning om olika läkemedel, med utsända från företagen. Många gånger visar de glädjestatistik om varför just deras läkemedel är så bra.

Men det hålls inte bara informationsträffar.

Sedan decennier finns ett nära samarbete mellan läkare och läkemedelsindustrin. Samarbeten som går hela vägen upp till makthavarna på Läkemedelsverket.

De som fått allmänhetens förtroende att vara oberoende experter och bestämma vilka läkemedel som ska användas.”

Läs hela artikeln här.

* * *

Piller, pengar, psykvård – Aftonbladet livegranskning 

mU: Som vi alla vet är kvällspressen långt ifrån den mest seriösa källan till information (sådan har jag dock länkat till flera gånger i bloggen)… här tar vi upp det som under aktuell tid säljer bäst. Men jag vill ändå dela ut informationen och man tar vad som känns relevant

– Om inte annat är ändå medias intresse ett tecken på att Sveriges medborgare börjar vakna upp och luktar på ett unket kaffe – nya tider på gång – enligt Mamma Urkrafts positiva framtidsvision! 😉

* * *

Läkarna får skarp kritik
Publicerad: 2011-10-01

”Aftonbladets avslöjande blir riksdagsfråga”

Aftonbladet kunde också avslöja att professor Johan Franck på Karolinska Institutet fick expertuppdrag­ av Läkemedelsverket trots att han inte redovisat åtta olika samarbeten med läkemedelsbolag­.

Kenneth Johansson (C), social­utskottets ordförande, är kritisk.

– Man ska vara väldigt försiktig innan man sätter sig på flera stolar­. Det måste vara en oerhört tydligt att det är självständiga prövningar som ska göras av Läkemedelsverket­.”

Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Autism - och liknande tillstånd/syndrom, Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Läkarnas dubbelspel – Mutor banar väg för nya läkemedel på marknaden

 1. Om man skall anklaga någon för dubbelspel är det väl rimligt att man själv är sanningsenlig. Trots att läkemedelsverket framhållit ABs felaktigheter har ni inte rättat dessa. Därav detta inlägg.
  Varken jag eller Björn Kadesjö har haft något att göra med godkännandet av Strattera, Det görs självständigt av läkemedelsverket.
  Vi har båda medverkat i en vetenskaplig studie där Strattera jämfördes med sockerpiller på barn med ADHD. Det är ett samhällsintresse av att läkemedelsstudier görs i Sverige och närmast en skyldighet för universitetskliniker. Att sjukhusen ersätts för den extra tid en studie tar är ett villkor för att det skall klaras av i dagens tidspressade sjukvård. Ingen av oss fick någon ersättning personligen utan det gick till våra respektive kliniker. Att delta i läkemedelsstudier är också något som ökar kunskapen på kliniken, både om hur studier genomförs och ger erfarenhet av strängt strukturerad diagnostik och behandling,
  AB påpekar att läkemedelsstudier kan vara vinklade och antyder på så sätt att Stratterastudien antagligen också är vinklad. Visst, läkemedelsbolag kan vinkla studier. Det kan göras på några olika sätt, som:
  1. genom att om 2 studier visar effekt av ett läkemedel och 1 visar ingen effekt så stoppar man den sista i byrålådan och publicerar bara de första.
  2. om studien visar statistiskt säkerställda skillnader mellan sockerpiller och ett läkemedel, men skillnaden är så liten att den inte är meningsfull så visar man bara att skillnaden är säkerställd, inte att den är liten.
  Stratterastudien gjordes dock helt korrekt. Den är godkänd av etikprövningsnämnd och resultatredovisningen är granskad av oberoende forskare och publicerad i ansedda vetenskapliga tidskrifter.
  Jag har erhållit ett arvode för ett arbete utfört på min fritid, vilket inte innebär att jag har några fortsatta skyldigheter mot företaget. Att Eli Lilly bidrog till min kongressresa till Florens, där kliniken betalade hälften, var helt i linje med de etiska riktlinjer som finns mellan sjukvården och läkemedelsindustrin.
  Strattera är inte det mest sålda läkemedlet för ADHD, det går utmärkt bra att inse på ABs blogg, där alla skriver om Concerta eller Ritalin Den expertgrupp där jag och Björn Kadesjö medverkade i kom fram till att föreslå Strattera som ett andrahandsmedel om metylfenidat som Concerta inte haft effekt. Detta trots att Strattera har vissa fördelar, som att inte vara missbruksbenäget. Anledningen till att det endast kom i andrahand var att det inte funnits på marknaden så länge att man inte kan vara säker på sällsynta biverkningar på sikt.
  Gunilla Thernlund

  • urenergi skriver:

   Hej Gunilla och tack för ditt inlägg och engagemang. 🙂

   Jag vill börja med att påpeka att jag inte skrivit texterna utan det är Aftonbladet, så jag räknar inte in mig i ”ni”. Jag påpekar också i inlägget att jag inte heller anser att tidningar som Aftonbladet är källor till ren information, tvärtom. Men mitt sätt att blogga på är att sprida de artiklar och ”nyheter” jag finner intressanta – alltså allt som ryms under sfären ”Helhetshälsa”. Om Aftonbladet far med osanning, är det med ansvarig där du bör reda ut felaktigheterna. Men jag tackar för att du delar med dig här för balansens skull. 🙂

   Sedan är jag inte på samma linje gällande etik, Läkemedelsindustrin visar om och om igen (eller inte de utan läckor och upptäckter av andra) att etik inte finns med på någon prioriteringslista hos dem – långt ifrån, och Eli Lilly är väl ett av de företag där det avslöjats mycket vidrigt skumrask, vad betyder människoliv jorden över när det handlar om pengar? Nä jag ser det som att det inte ska finnas några som helst kopplingar (ekonomiska/gåvor/sponsring/förmåner) mellan industrin och de som ska testa eller godkänna dess preparat.

   ”Ansedda vetenskapliga tidskrifter” har jag nyligen publicerat ett inlägg om … https://urenergi.wordpress.com/2011/09/09/om-overtron-pa-publicerade-studier-lakemedelsindustrins-forskningsfusk-och-kopta-lakare/

   Med detta vill jag absolut inte påstå att just du är en av de köpta, dock att detta är ett enormt problem och det är industrins makt och metoder som behöver stoppas. Om vi verkligen vill arbeta med att människor ska få vara/bli friska och må bra.

   Ljus & Värme

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s