”Skatt på läsk och godis behövs för barnens skull”

Tänk att det har jag sagt i många år … varför inte lägga en rejäl skatt på godis, läsk och annat hälsovådligt som man ställer närmast kassorna och gör mest reklam för, lockbetena. Lägg gärna denna skatt även på alla de hel- och halvfabrikat som rymmer de lömska mängderna dolt socker, de som är späckade med onödiga och skadliga tillsatserna (konstgjorda ”medel”, färger, smaker, aromer mm).

Och se till att rena råvaror blir billigare …

Ja jag är väl förvånad över att Claude Marcus är en av forskarna bakom detta förslag (som faktiskt redan har över ett år på nacken) men icke desto mindre är det ett efterlängtat sådant.

”Skatt på läsk och godis behövs för barnens skull”

Fetma- och kostexperter: Dags att Sverige på allvar diskuterar införandet av en ”söt skatteväxling”.

Svensken dricker 90 liter läsk per person och år. Vi äter dessutom mest godis i världen: nästan 17 kilo sockerkonfektyr och choklad varje år – dubbelt så mycket som den genomsnittliga EU-medborgaren.

Uppskattningsvis 30 000 – 50 000 barn är så feta att de riskerar dö i förtid av diabetes, cancer och hjärtinfarkt. En viktig orsak är konsumtionen av sötsaker och läsk. Det är därför hög tid att även i Sverige diskutera en sockerskatt och kanske använda pengarna till att sänka skatten på frukt och grönsaker.

En sådan ”söt skatteväxling” skulle vara till nytta för folkhälsan, skriver Claude Marcus, Stephan Rössner, Lennart Levi, André Persson och Thomas Hedlund.

Läs hela artikeln här.

 

Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”Skatt på läsk och godis behövs för barnens skull”

  1. Mamma skriver:

    Det är jättebra med skatt på läsk och godis, men inte på naturliga fetter…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s