Rikligt med C-vitamin sänker cancerrisken vid förtäring av ”bearbetat”kött

Höga nivåer av C-vitamin i blodet kan ta bort nästan hela cancerrisken som hör ihop med ämnet NDMA, som bland annat finns i bacon och annat bearbetat kött.

Detta enligt brittiska forskare efter som gjort en studie med över 23 000 personer.

NDMA är ett av de cancerframkallande ämnena som bildas när aminosyrorna i kött möter nitrit, som ofta tillsätts som konserveringsmedel.

Innan du tar för dig av baconet – och sköljer ner det med en C-vitaminbomb som till exempel röd paprika – ska du dock veta att NDMA bara är en av de cancerframkallande nitritföreningar som finns i bearbetat kött och att de övriga inte påverkades av C-vitaminerna.

Därför är upptäckten bara ett plåster på såren och inte en fribiljett till att frossa.

*mU tillgägger att våra grönsaker inte heller är de vitaminbomber de borde … utarmade jordar, icke mognad, kemikalieinnehåll, GMO, gasning etc *

* * *

SÅ UNDVIKER DU NITRIT:

Läs på varudeklarationen, där det bör stå tydligt om de har använt nitrit.

Nitrit gömmer sig ofta bakom E-numren E249 och E250.

Välj svenska ekologiska livsmedel. Enligt EU-regler får ekologiska produkter innehålla nitrit, men av försiktighetsskäl godkänner svenska KRAV inte tillsatser av nitrit. Förbudet mot nitrit gäller även för importerade KRAVmärkta produkter.

*mU: bearbetat kött är utöver bacon korv, skinka, leverpastej, charkuterier mm*

*VARNING på alla ekologiska kötthalvfabrikat jag köpt så har det ändå tillsatts nitrit – det är alltså bara kättråvaran som är ekologisk. Det är förstås ändå alltid att föredra att köpa ekologiskt kött.*

Artikeln finner du på iForm.se
Källa: American Journal of Clinical Nutrition • Datum: 4.8.2011

* * *

Relaterade artiklar

Vanlig tillsats knyts till leukemi hos barn 

E 250 – Natriumnitrit (konserveringsmedel)

Skadliga nitrosaminer – Livsmedelsverket 

Från Nyfiken Vital:

”C-vitamin är en antioxidant

C-vitamin är en antioxidant och är som sådan ypperlig genom att kroppen lätt tar upp den. C-vitamin är vattenlöslig och kombineras därför ofta tillsammans med den fettlösliga antioxidanten E-vitamin i kosttillskott.

C-vitamin har visat sig ha en naturlig antihistamin effekt och tros vara svagt inflammationshämmande.

C-vitamin och nitrosaminer

Nitrat i vår föda kan omvandlas till nitrosaminer. Nitrosaminer är en faktor som tros kunna öka risken för cancer i mage. Nitrosaminer bildas bl.a. när mat steks hårt. I livsmedel konserverade med nitrit- och nitrattillsatser (typiskt köttprodukter) kan nitrosaminer bildas.

Antioxidanter, som C-vitamin, hindrar bildandet av nitrosaminer genom att kväveoxid istället bildas.”

 

Advertisements

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Autismdiet och kosttillskott - recept - råvaror - tips, Hälsa - miljö - livsåskådning, Näringstillskott och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s