Höga nivåer av C-vitamin i blodet kan ta bort nästan hela cancerrisken som hör ihop med ämnet NDMA, som bland annat finns i bacon och annat bearbetat kött.
Detta enligt brittiska forskare efter som gjort en studie med över 23 000 personer.
NDMA är ett av de cancerframkallande ämnena som bildas när aminosyrorna i kött möter nitrit, som ofta tillsätts som konserveringsmedel.
Innan du tar för dig av baconet – och sköljer ner det med en C-vitaminbomb som till exempel röd paprika – ska du dock veta att NDMA bara är en av de cancerframkallande nitritföreningar som finns i bearbetat kött och att de övriga inte påverkades av C-vitaminerna.
Därför är upptäckten bara ett plåster på såren och inte en fribiljett till att frossa.
*mU tillgägger att våra grönsaker inte heller är de vitaminbomber de borde … utarmade jordar, icke mognad, kemikalieinnehåll, GMO, gasning etc *
* * *
SÅ UNDVIKER DU NITRIT:
Läs på varudeklarationen, där det bör stå tydligt om de har använt nitrit.
Nitrit gömmer sig ofta bakom E-numren E249 och E250.
Välj svenska ekologiska livsmedel. Enligt EU-regler får ekologiska produkter innehålla nitrit, men av försiktighetsskäl godkänner svenska KRAV inte tillsatser av nitrit. Förbudet mot nitrit gäller även för importerade KRAVmärkta produkter.
*mU: bearbetat kött är utöver bacon korv, skinka, leverpastej, charkuterier mm*
*VARNING på alla ekologiska kötthalvfabrikat jag köpt så har det ändå tillsatts nitrit – det är alltså bara kättråvaran som är ekologisk. Det är förstås ändå alltid att föredra att köpa ekologiskt kött.*
Artikeln finner du på iForm.se
Källa: American Journal of Clinical Nutrition • Datum: 4.8.2011
* * *
Relaterade artiklar
Vanlig tillsats knyts till leukemi hos barn
E 250 – Natriumnitrit (konserveringsmedel)
Skadliga nitrosaminer – Livsmedelsverket
”C-vitamin är en antioxidant
C-vitamin är en antioxidant och är som sådan ypperlig genom att kroppen lätt tar upp den. C-vitamin är vattenlöslig och kombineras därför ofta tillsammans med den fettlösliga antioxidanten E-vitamin i kosttillskott.
C-vitamin har visat sig ha en naturlig antihistamin effekt och tros vara svagt inflammationshämmande.
C-vitamin och nitrosaminer
Nitrat i vår föda kan omvandlas till nitrosaminer. Nitrosaminer är en faktor som tros kunna öka risken för cancer i mage. Nitrosaminer bildas bl.a. när mat steks hårt. I livsmedel konserverade med nitrit- och nitrattillsatser (typiskt köttprodukter) kan nitrosaminer bildas.
Antioxidanter, som C-vitamin, hindrar bildandet av nitrosaminer genom att kväveoxid istället bildas.”