Nyheterna idag – Det finns ett tydligt samband mellan vaccin och narkolepsi

Det finns ett tydligt samband mellan vaccinet pandemrix mot svininfluensan och risken för att drabbas av narkolepsi, sömnsjuka. Det konstaterar Läkemedelsverket i den utökade studie som presenteras i dag.

Risken för dem som vaccinerat sig var nästan sju gånger högre än för de ovaccinerade. 

– Det finns ett samband. Detta stärker resultatet från i våras, säger Ingemar Persson, senior expert vid Läkemedelsverket.

Det var 2010 som Läkemedelsverket fick in ett oväntat stort antal rapporter om fall av narkolepsi hos barn och ungdomar. Påfallande många berättade att sjukdomen hade börjat i samband med att barnen och ungdomarna blivit vaccinerade med Pandemrix mot svininfluensan.

Förutom de drabbade barnen, blev också många anhöriga oroliga. Både Socialstyrelsen och Läkemedelsverket fick kritik och anklagades för passivitet.

Läkemedelsverket inledde en registerstudie och i mars i år kunde myndigheten konstatera att det — av allt att döma — finns ett samband mellan vaccinet och sjukdomen. Ett liknande samband syntes även i Finland. Socialstyrelsen beslutade då att inte längre rekommendera Pandemrix till barn och ungdomar.

Eftersom det fortfarande fanns frågetecken beslutade Läkemedelsverket att fortsätta granska de svenska fallen. Det är denna genomgång som presenteras i dag, torsdag.

Under genomgången samlade Läkemedelsverket in alla misstänkta fall av narkolepsi hos barn och ungdomar under 19 år. 81 fall av narkolepsi mellan 1 januari 2009 och 31 december 2010 hittades. Av dessa hade 69 vaccinerats med Pandemrix före symtomdebuten, vilket motsvarar 85 procent.

Enligt Läkemedelsverket innebär det att risken att insjukna var 6,6 gånger högre för vaccinerade barn och ungdomar än för ovaccinerade.

– Man kan också säga att det blev ett tillskott av knappt fyra fall av narkolepsi per 100.000 vaccinerade barn och ungdomar, säger Ingemar Persson, senior expert på Läkemedelsverket.

Sambandet mellan narkolepsi och vaccinet Pandemrix kom som en total överraskning. Det berättar Ingemar Persson, senior expert på Läkemedelsverket.

– Det har aldrig tidigare setts i samband med vaccinationer. Vad detta samband beror på är den stora frågan nu. Det är det vi måste försöka ta reda på. Det är oerhört viktigt, för tilltron till alla vaccinationer.

Socialstyrelsen rekommenderar sedan tidigare inte Pandemrix till barn och ungdomar under 19 år. Vad som händer om en ny våg av svininfluensa kommer, vet inte Ingemar Persson.

– Det måste vi naturligtvis ta ställning till. Det finns tre olika vacciner mot svininfluensa, vacciner som använts i andra europeiska länder. Om samma koppling mellan vaccinet och narkolepsi finns även där, är något som vi måste ta reda på.

Läkemedelsverket fick inte med alla fall av narkolepsi i sin studie.

Det säger Margareta Eriksson, vice ordförande i Narkolepsiföreningen.

– I studien finns det bara med fall från 2009 och 2010, men det kommer ju nya fall hela tiden. Läkemedelsverket har nog gjort så gott det kunnat. Däremot finns det en tröghet inom sjukvården, som gör att det tar tid att upptäcka nya fall.

Hennes 15-åriga son fick sjukdomen cirka en månad efter det att han vaccinerats med Pandermix mot svininfluensan.

– Han blev extremt trött, blev vinglig och fick svårt att gå. I dag måste han ta sömnpauser två till tre gånger om dagen, en halvtimme varje gång. Det är jobbigt, eftersom han vill sommarjobba.

Glaxo Smithkline (GSK) det företag som tillverkar Pandemrix ser Läkemedelsverkets rapport som en ”allvarlig säkerhetssignal”. (mU: Givetvis, det blir ju en ekonomisk skada när biverkningarna plötsligt inte går att förneka med alla medel man tidigare använt)

– Vi fortsätter nu vårt samarbete med den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och det svenska Läkemedelsverket för att förstå situationen bättre, säger Johan Thor, tillförordnad vd för GSK Sverige.

På frågan om GSK har någon idé om orsaken till biverkningarna säger Johan Thor till TT att han inte vill föregripa den pågående utredningen.

Om ansvarsfrågan hänvisar han till det avtal som GSK och staten tecknade innan vaccinet började tillverkas. 

mU: Tillverkaren krävde immunitet inför eventuella biverkningar av sitt oprövade vaccin.

– Därmed inte sagt att vi är helt friskrivna från ansvar. Men i detta kontrakt finns det reglerat att vi har ett ansvar för att vaccinet tas fram på rätt sätt och så vidare, medan läkemedelsförsäkringen — som vi betalar pengar till — tar ställning till eventuella biverkningar. Det är ju så det fungerar i Sverige.

TT

Mamma Urkraft kräver – Ta ansvar för bövelen! Jag ger blanka fan i friskrivande avtal, var finns minsta moraliska ansvar – VEM tar ansvar för alla som skadas för livet av dessa guldkalvar?

Vem tar ansvar för alla som skadats genom åren men som förnekats orsaken, som förnekats ersättning?

Och vem tar ansvar för kommande generationer som fortsätter att förgiftas?

Fler artiklar idag:

http://www.expressen.se/nyheter/1.2484995/samband-mellan-vaccin-och-narkolepsi

http://www.aftonbladet.se/halsa/article13254321.ab

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/samband-mellan-vaccin-och-narkolepsi_6284344.svd

 

 

Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nyheterna idag – Det finns ett tydligt samband mellan vaccin och narkolepsi

 1. Mamma skriver:

  Egentligen skulle jag säga: vad var det vi sa, men jag säger bara: fy faaan

  • urenergi skriver:

   I know 😦
   Synd bara att ”man” inte kommer att ta hela vaccinationsfrågan på allvar utan bara fokusera på just detta ”misstag” som inte gick att förneka ihjäl – och som i tidigare dokumentär jag la ut så kommer vi bara få se mer vaccinapropaganda med ökad kraft nu, industrin och staten måste ju rädda guldkalven. :/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s