Studie: Näringstillskott före- och under graviditet minskar risken för autism

Näringsbrist påverkar alla våra system, här visar forskning på en viktig länk till utvecklandet av autism.

Study: Prenatal Vitamins Reduce the Risk of Autism
16 JUNI, 2011 

En studie om vitaminer prenatalt och autism genomfördes för betona vikten av korrekt näringsintag före och under tidig graviditet.

Denna studie i epidemiologi under ledning av Rebecca Schmidt, fann att kvinnor som inte tog vitaminer 3 månader före och under den första månaden av graviditeten löpte en fördubblad risk att föda ett barn med autism.

Av särskilt intresse var att särskild mödra- och barngenetik ökade risken för autism signifikant – en sjufaldig ökning när kvinnor med särskilda genvarianter inte kompletterade med extra näring under graviditeten.

Naturligtvis är det viktigt att först påpeka att jag inte lägger någon skuld på mödrarna.

Eftersom detta tillskott är viktigt innan en kvinna vet att hon är gravid,  och är graviditeten inte planerad vet inte föräldrarna att lägga till prenatal näring.

(mU: även vid planerad graviditet så lider vi alla av mer eller mindre näringsbrist idag, ett faktum som vården inte poängterar som sig bör, de har ej heller tillräckligt med kunskap)

Dessutom är denna diskussion för att bidra till att stödja barn och mödrar. Ju mer kunskap vi får desto mer lär vi oss vilka riskerna är och vad människor kan göra för att minska dessa.

Men detta understryker vikten och nyttan av förberedelser inför graviditet och befruktning, genom ett ordentligt tillskott i minst 3 månader före försök att bli gravid.

Alla studerade kvinnorna löpte större risk för autism hos barnet om inte periconceptional prenatala näringstillskott användes. Men var mödrar med MTHFR- och CBS-gener till  signifikant ökad risk, 4,5 gånger respektive 7,2 gånger – och barn med COMT-genen var löpte ökad risk för autism oavsett tillskott.

Mödrar med MTHFR och CBS genvarianten var mer benägna att föda barn med autism om de inte kompletterade med prenatal näring.

Med MTHFR, har kvinnor mindre möjlighet att göra den aktiva formen av folat (5-metyl tetrahydrafolate). Folat, som vi vet bidrar till att förhindra ryggmärgsbråck, en åkomma som orsakas under utveckling i samband med folsyra under havandeskap. Folat är viktig för DNA-metylering, en viktig process för reglering av genuttryck, så du kan se hur viktigt detta näringsämne är för fostrets / barnets utveckling. Även dessa kvinnor skulle gynnas mest av 5MTHF-tillskott, verkar det som att någon form av folat prenatalt är viktigt för att minska risken för autism.

CBS genen styr produktionen av cystationinbetasyntas, ett enzym som använder vitamin B6 för att konvertera homocystein till en molekyl som kallas cystationin ett steg mot produktionen av glutation.

Genen COMT påverkar mängden dopamin och andra signalsubstanser i hjärnan. Barn med COMT-genen varianten var mer benägna att ha autism, med eller utan moderns kompletteringar – dock var risken större utan tillskott.

Denna studie är ett stort steg framåt. Den erbjuder många ledtrådar till riktningen vi bör studera vidare, och förstärker det vi redan vet, att både genetiska och miljömässiga faktorer spelar en roll i utvecklingen av autism.

Vi börjar förstå de genetiska och miljömässiga aspekterna av autism mer och mer. Denna studie visade oss flera gener (i mor och barn) som är faktorer av risken för autism, och hur moderns intag av näringstillskott kan stödja barnets utveckling och hälsa samt minska risken för autism.

Denna studie öppnar dörren för att förstå var barn kan vara i störst risk att utveckla autism, fördelarna med korrekt anpassade näringstillskott, även för vilka barn som löper störst risk för skador från gifter och eventuellt vaccin.

För nu kan vi säga att optimal näring före befruktning och under graviditet är viktigt för spädbarnets hälsa på många områden av utveckling och allmänna hälsa, inklusive minskar risken för autism.

Julie Matthews, Certified Nutrition Consultant with NourishingHope.com.

Källa:

Schmidt RJ, Hansen RL, Hartiala J, Allayee H, Schmidt LC, Tancredi DJ, Tassone F, Hertz-Picciotto I. Prenatal Vitamins, One-carbon Metabolism Gene Variants, and Risk for Autism. Epidemiology. 2011; 22:476-485. [2011 May 23. Epub ahead of print]

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Alternativa läkemedel och behandlingar, Autism - och liknande tillstånd/syndrom, Autismdiet och kosttillskott - recept - råvaror - tips, Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Studie: Näringstillskott före- och under graviditet minskar risken för autism

  1. suddrik skriver:

    Jag vet inte när det blir dags för en trea än, kanske tar tills jag blir 40, vem vet, men jag funderar redan på hur jag ska avgifta mig själv inför det… Vitaminerna har man ju redan, men det skulle ju vara trevligt att bli av med det gift man har också.

    • urenergi skriver:

      Du har ett par tjejer att konsultera när du är i Sverige, Theresia du redan diskuterat med kan en hel del i ämnet tror jag. Åtminstone sådant som balanserar gift från vaccination så… 🙂

  2. Ping: Läkemedel dränerar våra kroppar på viktiga näringsämnen | Urkraft – Mother Warrior

  3. Ping: Läkemedel dränerar våra kroppar på viktiga näringsämnen | Urkraft – Mother Warrior

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s