Hälso- och miljövänligt solskydd – ekologiska solkrämer

Solen har många fördelar varför man inte bör överdriva användningen av solskyddsmedel, utan förbereda huden för solens strålar med hjälp av antioxidanter med solskyddande egenskaper.

Hur kan man göra det?

Jo, hudens skydd och kvalitet förbättras avsevärt genom en näringsrik kost och effektiva kosttillskott.

Alla antioxidanter, som E-vitamin, C-vitamin och Betakarotener ger ett extra skydd mot solens skadliga strålar, kan hämma uppkomsten av soleksem och bidrar till en snabbare och jämnare solbränna. Även essentiella fettsyror som Omega-3 har en gynnsam effekt på huden och dess förmåga att hantera solens strålar.

Existerande solkrämer som återfinns i de flesta butiker och apotek, är skadliga på olika vis och indelas i:

Fysiska filter fungerar som en total barriär mot UV-strålning.

I krämform är dessa mineralbaserade filter (titandioxid och zinkoxid) ett osynligt skydd som förhindrar UV-strålning från att nå ner till de nedersta levande cellerna i huden. Så snart krämen är insmord arbetar filtrerna med detsamma fram tills dess att de tvättas eller svettas av. Det enda som kan tyckas jobbigt med fysiska filter är att de kan få huden till att se vit ut. Fysikaliska filter stryks på huden och reflekterar solstrålningen.

Innehåll i fysiska solfilter:

Zinkoxid anses vara en relativt ofarlig metallförening ur ett hälsoperspektiv eftersom den inte lagras i kroppen. Det har varit mycket skriverier om zink oxide att det kan innehålla sk. nano-partiklar och då är väldigt skadligt och tros ge DNA-skador och i kombination med UV-ljusexponering kan orsaka bildning av fria radikaler.

För några år sedan började man misstänka att nano-partiklar kunde vara ohälsosamma i kosmetika, och upptäckte då att zinkoxid i nano-format var vanligt som solskyddsmedel. EU beslöt att undersöka saken, och under tiden totalförbjuda zinkoxid i solskydd, oavsett partikelstorlek.

Det näms dock väldigt sällan att storleken på dessa partiklar spelar väsentlig roll. Därav är det viktigt att nämna skillnaden på mikro- och nano-partiklar. Nano-partiklar är mindre än 100 nm, medan mikro-partiklar är större än 100 nm. Det finns alltså Non-Nano Zinkoxid gjord på micro-partiklar och används i de flesta amerikanska ekologiska, naturliga solksydd. Detta minskar även ingrediens-listan markant.

Titandioxid har misstankar att vid exponering för solljus orsaka bildning av fria radikaler och därmed orsaka cellskador.

Kemiska filter omformar UV-ljus till en mindre skadlig form av strålning såsom infraröd (varma).

För att göra detta måste det kemiska filtret ändra struktur och i denna process förlorar de gradvis sin förmåga till att skärma solljuset. Med andra ord så förbrukas de upp. Det är därför viktigt att smörja på solkräm med kemiska filter en halvtimme innan du går ut i solen och sedan regelbundet smörja på under tiden du är i solen. Kemiska filter stryks på huden och absorberar solstrålningen.

Skadliga ämnen i kemiska solfilter:

  • Butyl Methoxydibenzoylmethane är svårnedbrytbart, lagras hos levande organismer och sannolikt mycket giftigt för vattenlevande organismer. Allergiframkallande när det bryts ner av UV-ljus.
  • Ethylhexyl Methoxycinnamate lagras hos levande organismer, är mycket giftigt för alger och ryggradslösa vattenlevande djur. Ämnet misstänks kunna ge bröstcancer samt störd hormonbalans hos barn.
  • Octocrylene lagras hos levande organismer och är giftigt för vattenlevande organismer.
  • Cyclopentasiloxane är svårnedbrytbart, lagras hos levande organismer och är giftigt för vattenlevande organismer. Ämnet misstänks ha cancerframkallande egenskaper. Ämnet har påträffats i fisk och i levern hos vittrut i en studie gjord på döda eller döende fåglar på Svalbard, vilket tyder på att substansen kan spridas storskaligt.
  • Cyklohexasiloxane är mycket svårnedbrytbart och mycket giftigt för vattenlevande organismer. Ämnet tros även kunna lagras hos levande organismer.
  • Oxybenzone och Octyl methoxycinnamate: Det finns rapporter som antytt att detta kemiska filtret efterliknar hormoner i kroppen med olika hälsorisker som följd, speciellt barn och sjuka personer är utsatta grupper.
  • Vitamin A dvs. retinol and retinyl palmitate har misstankar om att öka spridningen och produktionen av malignta cancer celler enligt en rapport från Environmental Working Group i USA (en non-profitgrupp i Washington).
  • Två typer av så kallade siloxaner, ämnen som kan användas som mjukgörare och för att höja solskyddsfaktorn är svårnedbrytbara, giftiga och kan lagras upp i mycket höga halter i levande organismer.

Andra skadliga ämnen i kemiska solskydd:

3-benzylidene camphor, benzophenone-3Avobenzone, Cinoxate, Dioxybenzone, Homosalate, Menthyl anthranilate, Octocrylene, Octomethoxycinnamate, Octylsalicylate, PadimateO, Phenylbenzimidazole, Sulisobenzone.

Källa: Clearlife

 

Kemiska solskydd är alltså garanterat skadliga för alla levande varelser och ett fysikaliskt filter utan nanopartiklar verkar vara att föredra vid detta val.

* * *

I mitt tidigare inlägg om D-vitaminbrist säger överläkare, akutpsykiatriska kliniken, Universitetssjukhuset MAS, Malmö, Mats Humble (i sin artikel i Läkartidningen)  bl.a.

Mycket tyder alltså på att D-vitaminunderskott ökar tumörrisk överlag, varför kampanjen att minska hudcancerincidensen genom minskad solexponering riskerar att öka total tumörincidens. Mer nyanserad rådgivning behövs.

Vi boende i solfattiga länder bör alltså snarare vara oroade över vår D-vitaminbrist än för hudcancer, särskilt med vår näringsfattiga föda i åtanke och om du ej använder effektiva kosttillskott. Fortsätt att njuta av sommarsolen men se upp för att bränna er.

Barnen kan ha tunna kläder och inte leka i direkt sol när den är som starkast mitt på dagen och det finns en hel del ekologiska alternativ till de giftiga solkrämerna på marknaden.

* * *

Tips på ekologiska (giftfria) solkrämer:

Weleda

Urtekram

Eco Cosmetics

Green People

* * *

Läs även tidigare inlägget ”Giftiga ämnen i solskyddsprodukter – Använd ren kokosolja istället (solskydd 15)

Förebygg också skador och stärk kroppen med säkra och effektiva kosttillskott.

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Alternativa läkemedel och behandlingar, Autismdiet och kosttillskott - recept - råvaror - tips, Hälsa - miljö - livsåskådning, Näringstillskott och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s