HOME – Jordens utveckling och människans skoningslösa skövling

Se den – sprid den – agera!

Vi förs genom jordens historia tillsammans med underbart vackra och samtidigt skrämmande bilder från jordens alla hörn – guidade av vacker musik och Glenn Close röst. Producerad av Luc Besson.

Vad som existerat och utvecklats i en till synes evighet, i ekologisk balans – har människan i det närmsta utplånat, på en nanosekund av den tid vår planet existerat. Allt detta presenteras i detalj i HOME.

Denna professionella film på 1,5 timme är producerad och skapad för oss – dela den med alla du känner – agera för jorden, det enda hem vi har.

Mamma Urkraft är väl inte direkt känd för att vara en ”känslomänniska” men denna estetiska och informativa film väcker starka känslor – så starka att jag passerar stadiet av tårar utan att gråta.

Den kraftfulla, sorgsna musiken inger en påtaglig domedagskänsla –
OCH DETTA ÄR INTE SCIENCE FICTION, DETTA ÄR VÅR NAKNA VERKLIGHET!

* * *

Internationally renowned photographer Yann Arthus-Bertrand makes his feature directorial debut with this environmentally conscious documentary produced by Luc Besson, and narrated by Glenn Close.

Shot in 54 countries and 120 locations over 217 days, Home presents the many wonders of planet Earth from an entirely aerial perspective. As such, we are afforded the unique opportunity to witness our changing environment from an entirely new vantage point.

In our 200,000 years on Earth, humanity has hopelessly upset Mother Nature’s delicate balance.

Some experts claim that we have less than ten years to change our patterns of consumption and reverse the trend before the damage is irreversible.

Produced to inspire action and encourage thoughtful debate, Home poses the prospect that unless we act quickly, we risk losing the only home we may ever have.

om HOME

Sveriges Radio – om HOME

  

Någon som fortfarande anser att lösningen på alla problem är ökad tillväxt?

* * *

SVT Dox:

Sett från ovan blir det mesta vackert, även det fula. I Home tar den franske filmaren Yann Arthus-Bertrand oss med till ett femtiotal platser på jorden, från Sibirien till Las Vegas.

Se Yann Arthus-Bertrands storslagna bilder

Fågelperspektivet och det nästan meditativa tempot gör dokumentären till en visuell njutning, men den väcker också frågor. Vad har vi gjort med vår jord? Och hur lång tid har vi på oss att vända utvecklingen?

Yann Arthus-Bertrands ”Jorden sedd från ovan” är en bästsäljande fotobok och en utställning som turnerat världen runt. Med de rörliga bilderna i dokumentären Home visar han hur allt liv på vår planet länkas samman och hur människan på förhållandevis kort tid rubbat den känsliga balansen.

– Vi har levt ett otroligt bekvämt liv i flera år. Men det har också varit år av fruktansvärt slöseri. I de rika länderna blir hälften av maten sopor. Även oljan slösar vi med. När man vet hur användbar den är och hur ont det är om den undrar man om det är rätt att en liter olja kostar mindre än en flaska mineralvatten?, säger han.

Vacker natur samsas med häpnadsväckande arkitektur. Överallt ser vi exempel på vår egen kortsiktighet: vattnet i haven innehåller allt mindre fisk och för att hitta det vatten vi själva behöver måste vi borra allt djupare. Forskarna säger att vi kanske har tio år på oss att ändra vårt sätt att leva och sluta misshushålla med jordens resurser.

Men Home är ingen ren dystopi. Vi får också se exempel på det som görs för att stoppa klimatförändringen: undervisning, alternativa energikällor och mer ansvarsfull konsumtion. Och kanske det viktigaste av allt; nu inser större delen av världen att vi har ett problem. Yann Arthus-Bertrand är ändå hoppfull:

– Jag vet att i var och en av oss finns en del av lösningen.

Fransk dokumentär från 2009.


Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s