Vet du vad du äter?

Jag har skrivit om tillsatser, så kallade E-medel tidigare men har nu börjat läsa en annan blogg, ”Hälsa Miljö” som jag gärna sprider vidare, där har man bland annat tagit upp ”Fem myter om tillsatserna i maten”.

Enligt Livsmedelsverket och på ”E-nummernyckeln” säger man:

För att en tillsats ska godkännas måste den till exempel vara av värde för konsumenten eller nödvändig för livsmedlets hantering.

Jag skulle kunna räkna upp en majoritet av de ”livsmedel” som innehåller syntetiska färgämnen, aromer, smakförstärkare, förtjockningsmedel, klumpförebyggande medel, förpackningsgaser och även konserveringsmedel (finns naturliga alternativ) – som inte är nödvändig för livsmedlets hantering, om det inte räknas som nödvändigt just för att produkten är otjänlig föda och smakar skit vilket man nödvändigtvis måste dölja?

Gagnar det verkligen oss att det vi äter pressas för att bli så billigt som möjligt när det i princip alltid handlar om att man får vad man betalar för? Näringsfattig, kemikaliespäckad bukfylla – äter vi idag bara för att fylla och mätta magen, har vi glömt att vi äter för att få i oss näring, för att få i oss livsviktiga ämnen, för att hålla oss friska och starka genom livet?

Och hur gagnar kemiska aromer, färgämnen och smakförstärkare med mera, konsumenten? Ja det uppstår en kraftfull smak och en kraftfull retning av hjärnans belöningssystem (genväg till beroende) samt obalans i organismens egna naturliga system – kan den onaturliga smaken eller speciella färgen väga upp det negativa?

Och så har vi den berömda cocktaileffekten – det finns ingen som helst kunskap om hur denna ständiga inverkan av tusentals olika kemikalier påverkar kropp och miljö – mer än att det är skadligt och vi lever i en ohållbar situation.

I ovan nämnda blogg tar man upp följande myter om ”medlen”:

  • Tillsatserna är ofarliga
  • Tillsatserna är noga testade
  • Tillsatserna behövs
  • Tillsatserna minskar
  • Tillsatserna finns inte i slutprodukten 

Läs hela inlägget här och gå med i Facebookgruppen Hälsa & Kroppsekologi.

* * *

Ja detta är väl för de flesta själva sinnebilden för ohälsosam ”sjukmat” tillsammans med en Coca Cola light?

Men luras inte att tro du blir förskonad genom att välja till synes rent och färskt kött, frukt eller grönsaker – det finns även utöver besprutning och onaturlig uppdrivning, GMO (genmanipulering), konserverande gaser mm…

Så vad kan vi göra förutom att odla själva? Ät så mycket ekologiskt som möjligt och ställ krav – vi är konsumenter och våra önskemål borde styra industrin och handeln, inte tvärtom?

Nästa problem torde vara att vi är så mysigt invaggade i snabbmatens och den eviga hållbarhetens famn, att det kan vara svårt att bryta sig loss från bekvämligheter som att köttfärs plötsligt kan hålla i en månad, äpplen i åratal, att tomater inte skadas när vi bär hem dem, att frukter glänser och är fläckfria osv.

Öppna ögon – öppna sinnen – kunskap – medvetenhet – förändring


Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s