Dox: Underkastelsen – på SVT1 ikväll kl 22.00!

Underkastelsen

Vad gör vi när det värsta hotet mot vår överlevnad finns inom oss?
Kemikalier riskerar utplåna mänskligheten långt före epidemier, krig eller klimatförändringar. Filmaren Stefan Jarl lät undersöka vilka kemikalier han har i sitt blod. Det visade sig vara flera hundra.

I Dox: Underkastelsen får 23 världsledande professorer berätta om mänsklighetens största hot. Sedan andra världskriget har ett ”kemisamhälle” vuxit fram.

Världen har gått från en miljon ton till 500 miljoner ton kemikalier per år.

Samtidigt har vi ingen aning om vad de 100 000 kemikalier vi använder dagligen egentligen gör med oss och vår hälsa. Det handlar om mjukgörare i leksaker och förpackningar av plast, flamskyddsmedel och ytaktiva ämnen, bland annat. Var och en av oss bär på en tickande bomb.

Det allra farligaste är blandningen av kemikalier. Stefan Jarl konsulterar västvärldens främsta experter om cocktaileffekten, hormonstörande ämnen och fostrets utsatthet.

Skådespelaren Eva Röse är gravid och föder sitt barn under inspelningen. Även hon låter undersöka sitt blod och inser då vilket arv hon, ofrivilligt, för vidare. Det är ju inte mängden kemikalier, utan tidpunkten då vi utsätts för dem som är avgörande. I dokumentären tar man också upp frågan om den ofrivilliga exponering för kemikalier som drabbar ett embryo.

Svensk dokumentär av Stefan Jarl från 2010.

Sändningstider:

SVT1 Tisdag 12 apr 2011 kl 22.00

SVT24 Torsdag 14 apr 2011 kl 22.15

Av rättighetsskäl visas filmen inte i SVT Play

* * *

Intervju: Stefan Jarl om Underkastelsen

Filmens hemsida

Se även: Efter tio -Våra barn föds fulla av kemikalier

Mer film av Stefan Jarl – Naturens hämnd (ögonöppnare från 1983)

DN Kultur & Nöje – om Underkastelsen

SvD Kultur – om Underkastelsen

Aftonbladet – om Underkastelsen

Expressen – om Underkastelsen

MinPlanet.se om Underkastelsen

Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Autism - och liknande tillstånd/syndrom, Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dox: Underkastelsen – på SVT1 ikväll kl 22.00!

 1. Birgit Linderoth skriver:

  Alla som sett filmen borde inse att vilket preventivmedel man väljer är ingen privatsak. Uppskattningsvis kommer ungefär hälften av de hormonstörande ämnena från p-pillerrester och de är extremt potenta. Nu har vi bara misstankar och indicier på hur de kommer att påverka människor i framtiden. Och när vi har bevisen är det för sent. Men alltså missbildade och allt mindre penisar. Hypospadierna har ökat men kommer säkert närma sig det man ser på råttor, dvs kluvna penisar. Sämre och förre spermier, tidigare pubertet, män får kvinnliga former. Redan nu opereras många män i England för kvinnliga bröst… Det absurda är ju att det finns alldeles utmärkta preventivmetoder UTAN hormoner, som inte heller riskerar kvinnans lust och hälsa. Tidningen Vi Föräldrar april nr -11 har en alldeles utmärkt p-guide, som tar upp även hormonfria metoder. Hallå, var finns debatten? Var finns männen i detta? Ni som är pappor, blivande pappor, partners, bröder, vänner, söner – varför inte ge bort ett presentkort på t ex pessar till era kvinnliga kära?

  • urenergi skriver:

   Tack Birgit!! 🙂 Jag älskar mitt FemCap-pessar och Contragel, skulle vilja ändra det i tidningen att ”ju mer jobb desto sämre resultat” – visste alla vad den syntetiska hormonindustrin gör med våra kroppar, djurliv och hela miljön, så skulle nog inte det lilla besväret med att hantera pessaret vara något att nämna!

   För ungdomar så får väl kondomer vara ett fullgott alternativ o så fall, så de skyddas mot värre saker än tidig graviditet med. Kanske skulle locka nutidsmänniskan som vill ha det ”rent och fräscht” om de visste hur gott gelen doftar! 😉

   Nej detta är stort! Något som otaliga kvinnor använder dagligen, utsätter sina kroppar för osv. Just nu är jag extra känslosam efter föreläsningar av läkemedelsinsidern John Virapen och i onsdags om vaccin – den där vidriga industrin är nog det största hotet av dem alla mot människa och miljö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s