Mindfulnessmeditation – bättre än läkemedel mot smärta

Meditation minskar smärtsignalering
Publicerat: kl 06:00, Vetenskap & miljö, Sveriges Radio (SR)

Smärtlindring med hjälp av meditation kan i vissa fall vara effektivare än mediciner. Det menar amerikanska forskare som med hjälp av magnetkamera har studerat hur meditation påverkar hjärnaktiviteten vid smärta.

Martin Ingvar, professor i klinisk neurologi vid Karolinska Institutet i Solna, menar att studien öppnar upp för nya behandlingsmetoder för patienter med bland annat kronisk smärta.

– Det som är lite mer spännande än förväntat i den här studien var att effekterna var såpass starka, och inte bara marginella som jag hade förväntat mig. På det här sättet kan man säga att det är ett steg framåt för hur man kan stödja den enskilda patienten, säger Martin Ingvar.

I den amerikanska studien, som publiceras i the Journal of Neuroscience idag, visar forskarna att genom att lära sig att meditera kan patienter effektivt minska sin egen upplevelse av smärta.

Försökspersonerna i studien fick lära sig en meditationsteknik som används vid Mindfulness-meditation, så kallad focused attention.

Efter bara fyra 20-minuterslektioner kunde de minska sin egen smärtupplevelse när en värmeplatta placerades mot huden.

Med hjälp av magnetkamera såg forskarna dels en minskad aktivitet i den del av hjärnan som registerar var och hur intensiv smärta vi känner, dels såg de en ökad aktivitet i andra delar av hjärnan, där sinnesintrycken från kroppen bearbetas och där smärtintrycken kontrolleras.

Att personer uppger sig vara hjälpta av meditation är inte nytt. Vad forskarna har kunnat visa med magnetkamera är att de smärthämmande områden i hjärnan aktiveras på samma sätt som vid medicinering mot smärta.

Det finns ett stort behov av att utveckla nya strategier för behandling av smärta menar Martin Ingvar, och där kan Mindfulness-meditation vara en väg.

– Det är ju ett sätt för oss att skaffa oss en medveten kontroll över den inkommande smärttrafiken, och det är rätt kul att detta nu systematiskt kan sättas i patienternas egna händer, säger han.

Anna Sandström

Referens:

Zeidan F. et al. Brain Mechanisms Supporting the Modulation of Pain by Mindfulness Meditation, the Journal of Neuroscience, April 6, 2011.
DOI:10.1523/JNEUROSCI.5791-10.2011

* * *

Lyssna på nyheten här

* * *

* * *

Se och lyssna på tidigare nyheter i samma ämne:

Meditation förändrar hjärnan
Publicerat: måndag 07 februari kl 06:00, Vetenskap & miljö

Tidigare forskning har visat att munkar som mediterat i 10 000-tals timmar har hjärnor som ser annorlunda ut. Men nu visar nya studier att det räcker med att meditera i två månader, redan då börjar det hända saker med hjärnans strukturer.

En välgjord studie presenteras i Psychiatry Reseach där oväntat stora effekter på hjärnan kunde påvisas vid meditation. Det var positiva förändringar som syntes redan efter åtta veckors meditation.

Förändringarna skedde i en liten del av hjärnan som kallas hippocampus. Den tätnade och växte i omfång. Hippocampus är det område som står för just minnen, känslor och sinnesförnimmelser.

Men vad forskarna däremot inte kunde se är på vilket sätt hippocampus har blivit större, det berättar Jörgen Borg, som är professor vid Karolinska Institutet och arbetar med hjärnans rehabilitering efter skada.

– Den mest spännande tolkningen är att antalet nervceller ökar, men det kan också bli tätare synapser, förbindelser mellan enskilda nervceller. Men skulle det vara celltillväxt sker det här överraskande fort, säger Jörgen Borg.

Referens:

Hölzela, B, K. Et al. Mindfulness practice leads to increases in regional brain gray matter density, Psychiatry Research: Neuroimaging, 2010. 191 (2011) 36-43. doi:10.1016/j.pscychresns.2010.08.006

* * *

Vidare artikeltips från en god vän till mU:

http://www.smh.com.au/lifestyle/wellbeing/meditation-a-powerful-tool-against-pain-study-20110406-1d3ee.html

http://www.sciencenews.org/view/generic/id/72220/title/Meditators_can_concentrate_the_hurt_away (rolig text om det som får en att dra på smilbanden 🙂

http://musicformeditation.info/meditation-news/meditation-news-scan-on-meditation-as-painkiller-calcutta-telegraph/ (nämner vilka meditationstekniker det är plus lite till)

 


Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Alternativa läkemedel och behandlingar, Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mindfulnessmeditation – bättre än läkemedel mot smärta

  1. suddrik skriver:

    Jag har aldrig övat förutom på hot yogan, men kan ta ner mig själv om jag vill. Sånt där uppfostrades vi till att tycka var humbug, jag skulle tro att det var tidseran. När Sanna har ont i huvet så pratar jag ner henne för en trappa eller så får hon flyta på moln. Våra ungar kommer att tycka att detta är så naturligt och få så mycket dylikt gratis.

    • urenergi skriver:

      Lyckliga barn! 🙂 Jag satt och övade att instruera hemma inför patientarbete, och märkte att Viktor verkligen gillade det för utan att jag bett honom hänga på satt han och blundade, andades och följde mina instruktioner, så vackert. Barn är meditativa och medvetna i nuet, en naturlig förmåga som vi sedan förpassar till skuggan – vi blir ”vuxna” efter våra onaturliga mallar. Kanske är det dessa ramar som blir för trånga för ”autister”, ”ADHD-personer” etc. de som inte kan anpassa sig och krympa in sig i de sjuka idealen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s