Publicerad ny forskning: Placebo och akupunktur bättre än läkemedel

Både riktig och fejkad nålbehandling hjälpte bättre än läkemedel mot illamående hos strålningsbehandlade cancerpatienter, visar ny forskning.

37 procent av patienterna i de b&aring;da akupunkturgrupperna m&aring;dde illa efter behandlingen, medan 63 procent i gruppen som fick standardbehandling k&auml;nde illam&aring;ende efter behandlingen.<br />

Forskare vid Karolinska Institutet har jämfört hur cancerpatienter upplever olika behandlingar av illamående som uppkommer då de genomgått strålningsbehandling. I studien fick 215 patienter som strålbehandlats i buk och bäcken behandling med vanlig akupunktur eller med trubbiga placebonålar som bara nuddade huden. Patienterna jämfördes sedan med en patientgrupp som behandlades med standardbehandling.

Resultaten visade att patienterna som behandlats med både riktig akupunktur och placebovarianten upplevde att illamåendet minskat. Antalet patienter som upplevde en förbättring var dessutom fler än patienterna som behandlades med läkemedel. 37 procent av patienterna i de båda akupunkturgrupperna mådde illa efter behandlingen, medan den motsvarande andel var 63 procent i gruppen som fick standardbehandling.

Studieresultaten påverkades av patienternas förväntningar på behandlingen. De som förväntade sig att behandlingen skulle hjälpa visade också positiva resultat.

Enligt Anna Enblom, en av forskarna bakom studien, tyder detta på att effekterna på illamående inte berodde på akupunkturen i sig, utan på att patienterna förväntade sig en positiv effekt. Hon understryker också att momenten kring akupunkturbehandlingen kan ha viss effekt, att patienten fick extra tid för vila, samtala med vårdpersonal och avslappning.

Resultatet är publicerat i Plos one.

logga2011-03-24

* * *

Läs hela studien: PLoS ONE, publicerad online 23 mars 2011

* * *

Artikel även i Dagens Medicin – Men här har man av någon anledning plockat bort den mest betydelsefulla delen – att både akupunktur och fejkakupunktur spöade Läkemedel! I wonder I wonder… or not.

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Alternativa läkemedel och behandlingar, Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s