Vanlig tillsats knyts till leukemi hos barn

Från Gunnar Lindgrens nyhetsbrev:

Sju av tio svenska barn får i sig för mycket av konserveringsmedlet nitrit, E250, visar en ny studie från livsmedelsverket.

Nitrit är ett ämne som tillsätts i mat som uppskattas av barn, till exempel korv och leverpastej.

–Dagsdosen är satt med marginal, men den ska naturligtvis inte överskridas. Barn brukar vara särskilt känsliga. Det är angeläget att försöka sänka intaget av nitrit genom att minska mängden som tillsätts maten, säger Evelyn Jansson Elfberg, avdelningsdirektör på livsmedelsverkets regelavdelning.

I Finland har man precis genomfört en sänkning av gränsvärdet. Anledningen är att ämnet har knutits till olika typer av allvarliga hälsorisker. En amerikansk studie publicerad av BMC Cancer visar att barn som äter charkuterier med nitrit en gång i veckan har 74 procent större risk att drabbas av leukemi än barn som undviker produkter med tillsatt nitrit.

515 Taiwanesiska barn undersöktes och deras matvanor jämfördes. Ett antal av barnen led av allvarlig leukemi och forskarna kunde se att barnen hade ätit mera nitritrik kost. Forskarna bakom studien skriver att det fortfarande är för tidigt att säga om nitritet bevisligen lett till sjukdomen. Men forskarna drar ändå slutsatsen att barn bör begränsa sitt intag av processade charkvaror såsom bacon, korvar och leverpastej. Ytterligare undersökningar har kopplat nitrit till tumörer, bland annat i bukspottkörtel och tarm. År 2008 registrerades i Sverige 6017 nya fall av kolorektal cancer. Det är 12% av alla cancerfall i Sverige och gör cancerformen till tredje vanligast i landet.

Nitrit används som konserveringsmedel och skyddar mot bakterien botulinum, som kan ge dödlig matförgiftning. Men ämnet bidrar också till att ge charkprodukter en aptitligare färg. Produkter utan nitrit ser grå ut, vilket enligt branschen påverkar försäljningen.

–Det finns i mat som barn äter ofta, exempelvis korv, fortsätter Elfberg.

Inom EU planeras en sänkning av gränsen för hur mycket nitrit ett livsmedel får innehålla. Gränsvärdet i Finland sänktes just på grund av att barnen åt så mycket korv. På förpackningen betecknas nitrit som E249 eller E250.

Hur ämnet påverkar människor är inte helt känt. I djurstudier ger nitrit sjukliga förändringar på binjurar, lungor och hjärta. Ämnet kan också försämra blodets förmåga att transportera syre. Detta har orsakat dödsfall hos små barn.

Tillsatsen behöver dock inte användas på det sätt man gör i dag. För att förhindra tillväxt av bakteriens sporer räcker det med mycket mindre dos nitrit än vad som nu används, och många produkter skulle klara sig utan.

Bättre hygien och rutiner vid charkuteritillverkning skulle minska risken avsevärt. Bakterien återfinns främst finns i jord, bottensediment och förmultnade växter.

Det finns också naturliga ersättare till E249 och E250. Vid Universitetet i Arkansas har man funnit att extrakt från grönt te och druvkärnor är fullgoda alternativ.

Men nitrit används inte bara för ämnets bakteriehämmande egenskaper. Utöver att ge den rosa färgen binder ämnet vatten, och fungerar som smakförstärkare.

Gunnar Lindgren: Denna kemikalie borde uteslutas från livsmedelssektorn. Den viktigaste orsaken till att den är kvar tycks vara att vi konsumenter föredrar den röda färg nitrit ger charkuterivaror – även om den också har en bakteriedödande effekt. Men detta kan nås med mer harmlösa ämnen. I Norge kunde man en lång period utesluta nitrit genom ersättning med andra ämnen.

Nitrit anses bli särskilt hälsofarligt när det omvandlas till nitrosaminer i kroppen. Dessa är bl a cancerframkallande. På Island äter man mycket rökt fårkött, särskilt vid juletid. Rökt mat innehåller nitrosaminer. Man har funnit att barn som föds 9 månader efter jul löper högre risk att drabbas av typ-1 diabetes.

Förutom i charkuterivaror kan nitrit finnas som förorening i dricksvatten i jordbruksbygd.

 

Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Autismdiet och kosttillskott - recept - råvaror - tips, Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vanlig tillsats knyts till leukemi hos barn

 1. suddrik skriver:

  Kände inte till detta, att nitrit var så illa.
  Som vanligt tänker jag, ”varför vill man använda ett ämne som är farligt?”
  Och varför är det så, varför vill man använda ett ämne som kräver gränsvärden? I det här fallet har inte gränsvärdena kommunicerats ut heller, vem vet att det är farligt om ett barn äter leverpastej till frukost, korvar till lunch och kassler till middag? Det är väl inte ovanligt att dessa rätter är frekvent återkommande?

  Jag förstår inte hur pengar kan vara det enda som spelar någon roll. De som tjänar på lögnerna är dessutom ofta människor som redan har gott om pengar. ”Aktieägarna” brukar det pekas på. Jag blir så äcklad när jag hör hur man hellre låter person efter person bli sjuk av tillsatser/vacciner/et-fucking-c, hellre än att förlora några miljoner. Även om jag inte skattar och högaktar människoliv lika högt som gemene man i västvärlden (jag anser att vi anser oss för heliga) så tycker jag att ett enda barns/vuxens liv inte är värt en vinst på en miljard. Jag undrar om aktieägarna, försäljarna och de som utvecklade vaccinete mot svininfluensan tog det själva eller gav det till sina barn. Varför ta en risk när man kan stå bredvid och casha in?

  • urenergi skriver:

   … och skinkmackor till frukost och mellis. Och baconet…

   Jag har också funderat mycket på detta med gränsvärden och en ahainsikt fick jag när jag för hundrade gången kikade på en ask med ”halstabletter” och hela arsenalen med sötningsmedel som fanns i (samma gäller tuggummin och även där att det uteslutande är kemiskt/petrokemiskt innehåll)… förut undrade jag om det gjorde något med smaken men sen trillade den uppenbara poletten ned, de gör ju givetvis så för det finns gränsvärden för varje ämne och man vill ha i mer?

   Kan inte mer än tyst instämma med allt du skriver… vad är ett liv värt jämfört med de extra slantar en grupp människor tjänar och nej, jag tror inte någon kunnig har vaccinerat sina barn med experimentvaccinet mot ”svininfluensan”. :/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s