Äntligen! Transfetter förbjuds i Sverige – glutamat nästa?

Nu blir det förbjudet med transfetter i Sverige (Aftonbladet 110318)

– Riksdagsbeslut röjer väg för mer hälsosam mat

Det innebär att regeringen får i uppdrag att mot sin vilja ta fram ett lagförslag som förbjuder det cancerframkallande ämnet.

”Larmen om de hälsofarliga transfetterna har fått livsmedelsbranschen att minska användningen. Men inte i tillräcklig omfattning enligt socialdemokraterna och miljöpartiet som kämpat för att införa ett förbud mot transfetter i mat.”

Transfetter är vegetabiliska fetter som helt eller delvis härdats i tillverkningsprocessen. De används främst i halvfabrikat som industribakat bröd, såser, glass och kakor. Att använda industriellt härdat fett i stället för naturligt fett som kallpressad olja eller smör är både billigt och ökar hållbarheten (mU: vem behöver egentligen ätbara produkter som håller i flera år – och vilken hållbarhet pratar vi om, knappast hälsa och miljö iaf) men har visat sig påverka vår hälsa.

Transfetterna lagras i våra cellväggar och gör dem stelare och har vi en gång fått in transfett försvinner det inte utan läggs lager på lager för varje gång vi får i oss det. Det gör att vi åldras snabbare och ökar risken för hjärt- kärlsjukdom. Stora studer visar även på ökad risk för tarm-, bröst- och prostatacancer, insulinresistens och försämrat immunförsvar.

Dessutom förlorar industriellt framställd mat både smak och näringsämnen vilket gör att tillverkarna ofta tillsätter aromer, smakförstärkare och härdade fetter för att kompensera för smak och konsistens.”

* * *

Riksdagen vill förbjuda transfetter (DN 110317)

”Det blir ett förbud mot transfetter i mat. Det beslutade riksdagen i dag. Men det blev ingen omröstning – regeringen la sig och undvek därmed ett synligt nederlag mot den samlade oppositionen.”

* * *

Riksdagen vill förbjuda transfetter (SVT – Rapport 110317)

”Oppositionen, inklusive Sverigedemokraterna, drev på torsdagen igenom ytterligare ett beslut mot regeringspartierna.

De fyra partierna beslutade att regeringen ska lägga fram en lag som förbjuder användningen av industriellt framställda transfetter i livsmedel.

Vid omröstningen i riksdagen valde de borgerliga partierna att inte yrka på sin reservation, varför kravet gick igenom utan votering.”

* * *

En stor seger för folkhälsan!

Förhoppningsvis banar beslutet väg för ytterligare förbud mot totalt onödiga syntetiska och giftiga tillsatser i mat (vidare även i hygienprodukter och alla industriellt tillverkade material).

Väck med skadliga ”smakförstärkare”, ”sötningsmedel”, ”aromer”, ”konserveringsmedel”, ”färgämnen” osv!

Avslutar med min fantastiska eko-vän Laura Lei Leitner-Erikssons slogan

Love Earth, Love Self, Love Others


Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Äntligen! Transfetter förbjuds i Sverige – glutamat nästa?

 1. urenergi skriver:

  Tillägg i ämnet, från Gunnar Lindgrens nyhetsbrev:

  Riksdagen beslöt nyligen att transfetter skall förbjudas i livsmedel. Detta är bra, men bara en halv seger.

  Det är nämligen något bekymmersamt med frågan om transfetternas skadlighet. Det beror på det faktum att de industriellt framställda transfetterna kan knytas till ohälsa, men inte de naturliga. Även om molekylstruktur visar likheter. Jag har mer och mer fått uppfattningen att det i härdningsreaktorn bildas nya skadliga ämnen – det är dessa som helt eller delvis kan vara upphovet till ohälsa. I litteraturen anges positionella isomerer, aromatiska ämnen, polymeriserade syror, karbonyl, nickelsåpa, koordinerade komplex m m.

  Just fullhärdade fetter, som nu i stället framställs och används i våra livsmedel kan vara mer skadliga, då den längre tiden i härdningsreaktorn rimligen ger upphov till ännu mer av dessa biprodukter. Av detta skälet borde all härdning förbjudas och inte i första hand transfetterna.

  Insikten att det lika väl kan vara själva härdningen som är problematisk och inte själva transfettmolekylerna har kommit på senare tid. Därför finns detta inte nämnt på min hemsida ännu.

  Förutom bildningen av biprodukter kan vi fråga oss vad som händer med kvarvarande fettlösliga näringsämnen i härdningsreaktorn, t ex fosfolipider, karotenoider, fytosteroler, vitaminer etc etc. Kan nickel och vätgas under tryck också ändra dessa viktiga molekyler?

  Det skall nämnas att exempelvis nickelkarbonyl är ett av de mest cancerframkallande ämnen man känner och har det mest skärpta hygieniska gränsvärdet inom arbetslivet. Aromatiska ämnen förknippas med allvarliga skador som exempelvis cancer. Men all information om biprodukter samt eventuella förändrade näringsämnen saknas.

  Mitt råd blir: Den kemiska härdningen av fetter strider mot en biologisk norm och har inte visats vara ofarlig. Därför skall vi undvika alla härdade fetter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s