Ilskan mot alternativen (det ursprungligt primära)

P1 Kropp och själ (programmet finns tillgängligt 30 dagar efter sändning 110308)

Du kan även ladda ned programmet på mp3, kan fås via mail av mig eftersom filtypen inte går att dela ut här.

Alternativmedicinen betraktas ofta med en stor dos skepsis i Sverige. Åtminstone från skolmedicinens horisont. Samtidigt har utövare och patienter som använder sig av alternativa metoder många gånger tappat förtroendet för vården. En del vågar inte ens tala om för husläkaren att de tar naturmedel. Hur har klyftan och misstänksamheten kunnat bli så här stor?

I andra länder i Europa och USA kan naturläkare och konventionella läkare jobba sida vid sida, ofta har alternativmedicinaren också en traditionell läkarutbildning i botten.

Idag tar vi en rejäl titt in i komplementärmedicinens värld. Vi reser till USA där licensierade naturläkare erbjuder primärvård, vi pratar yin och yang med blivande läkare i Sverige och går på alternativmedicinkurs på Karolinska Institutet. Gäster i programmet är Mats Reimer, barnläkare och bloggare, Christina Doctare, läkare och författare, Martin Ingvar, professor och chef för Osher center och Anders Tegnell från Socialstyrelsen.”

mU: Notera att Mats Reimer även är hyllad medlem i VoF (okunniga ”skeptiker”) och är aggressivt emot allt som faller under den ”alternativa” sfären. Alla som stött på dessa högt skällande Voffar vet att det handlar om självutnämnda experter som lever på att vinna poäng genom att sätta sig över andra och genom smutskastning av alla som är ”dem” (”vi och dem” ni vet) – i vetenskapens namn. Övriga gäster kan ni själva googla. 😉

Reimers uttalande i programmet utstrålar en stark rädsla och den rädslan jag känner en tydlig doft av är inte den han själv uttrycker i ord, utan den av en liten rädd pojke som med isande skräck försvarar sin psykologiska skyddsmur. Han är inte själv medveten om denna process utan detta sker i system på en omedveten mental nivå.

Killen från socialstyrelsen överraskar på omkring 50 minuter (och 30 sekunder) med klarsynta reflektioner över de inbillade gränserna mellan skolmedicin och alternativmedicin.

Eftersnacket

* * *

Mamma Urkraft filosoferar och ordbajsar angående begreppen ”primär” och ”alternativ” inom hälso- och sjukvård:

Hur kunde allt det ursprungliga och naturliga, det sedan så länge primära, hamna under ett så ofantligt vitt begrepp som ”alternativ och komplementär medicin och behandlingsmetoder”?

Är inte kost, näring, naturens förråd, samtal, beröring etc det primära och nya industriellt framtagna kemikalier det sekundära – alternativa?

Borde inte Läkemedelsindustrins droger, syntetiska och kemiska substanser räknas som komplement i de fall det äkta, det rena och mer oskadliga kanske inte räcker till?

Och varför är klyftan och motståndet så stort just i Sverige, från det skolmedicinskt lärda hållet?

Länder som är långt mer utvecklade än oss är mer öppna (Tyskland som praktexempel) gällande ”alternativ” medicin om det ens kan kallas alternativ på sina håll där skolorna har ett större samarbete över de för oss uppbyggda och föreställda gränserna.

Dags för Sverige att vakna till och släppa attityden av att vara ett präktigt föregångsland, detta synsätt som uppenbart är utvecklingshämmande?

Ja vi är väldigt duktiga och säkert i framkant på sina områden men med ett öppet sinne och kraftig nationell självrannsakan skulle vi kunna göra utvecklingshopp sällan skådade.

Till sist så vet jag ju av samlad erfarenhet och kunskap att rätt kost och leverne, våra fantastiska kosttillskott och komplement som t.ex. kolloidalt silvervatten gör underverk – egentligen inte underverk i sin rätta bemärkelse eftersom det är grundläggande för organismen att få rätt näring mm, men om man jämför med skolmedicinen hand i hand med Läkemedelsjättarna som i många fall skapat obalans och är delaktig i dagens tillstånd av stor folkohälsa … … …

Reclaim naturen och den urgamla kunskapen om läkeväxter, kostens betydelse för vår hälsa, betydelsen för gemenskap, mellan generationer och av vägledning på existentiell och andlig nivå (inte bara praktiskt).

Och hur 17 kan man ”tro på” placeboeffekt men förkasta allt annat som har med tankekraft, vilja och positiva energier att göra… suck, stackars människorna. 😉

Omtanke och hållbarhet


Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Alternativa läkemedel och behandlingar, Autism - och liknande tillstånd/syndrom, Autismdiet och kosttillskott - recept - råvaror - tips, Hälsa - miljö - livsåskådning, Näringstillskott och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ilskan mot alternativen (det ursprungligt primära)

  1. Gunilla skriver:

    Tack! Du skriver så bra och jag håller med om allt! : )

  2. Yvonne Bergkvist skriver:

    Tack det var verkligen bra skrivet.
    Håller med dig helt och fullt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s