Minnen från tidigare liv?

110228 Söndag kväll och Viktor sitter vid bärbara datorn och tittar på Kent Agent på SVT Play.

Jag uppmärksammar plötsligt att han snyftar och tänker att det kanske är läggdags men Viktor säger snyftande, efter att jag lagt honom i mitt knä, att det inte alls är därför – ”utan för att det inte finns finare/vackrare musik än denna.”

Då ser jag att han bytt program och han spolar tillbaka om och om igen för att lyssna på signaturmelodin till en serie, ”Downton Abbey”.

Varje gång musiken startade blev gråten mer intensiv igen och än mer på första stället där fiolerna drar igång. Det var en otröstlig hjärtskärande gråt, som från någon som förlorat en djupt älskad närstående… till musik som barn inte brukar reagera på, de har ju inga minnen kopplade till musiken? Eller?

Jag hämtar filmkameran med förevändning att vi ska behålla musiken ifall den tas bort från internet (för att inte störa Viktors ”stund” med att jag ska filma honom).

Han fortsätter likadant och säger ”jag vill flytta dit”, omväxlande med ”jag vill bo där”. ”Jag kommer att sakna dig mamma snyftar han”. Men ska du flytta dit utan mig, säger jag. ”Jaa, jag saknar en annan mamma med”.

Tur att jag filmade för nu minns jag inte exakt men jag frågar hur hans andra mamma ser ut och han svarar klart och med eftertanke ”Rött hår … grönt smink … rött läppstift … … och kjol”. Hon lagade god mat också.

Med lite grön ögonskugga på? 😉

Det går inte att förklara skillnaden i hur han talade men sedan när jag försökte luska mer som att fråga om man hade häst och vagn eller bilar mm lät det mer som han tänkte ut svaren, medan det innan var som han talade ur minnet/hjärtat (själen?). Det fanns både hästar och bilar (vilket även syns i inledningen av tv-serien, men han sa även att de hade haft en ny fin grön bil).

Viktor berättar även med inlevelse att han är sorgsen (med tyngdpunkt på ordet)… inget ord vi använder annars utan enkla – ledsen.

När jag frågade honom i morse verkade han inte minnas samtalet så väl. Jag skrev om detta till min goda väninna Laura Lei och hon gjorde en till reflektion. Igår sminkade Laura mig inför föreläsning, vi skulle göra en naturlig ”yrkeslook” denna dag för att ge försmak på kommande presentation av hennes ekologiska make up serie Zuii. Hon påminde mig idag om hur jag fastnade för hennes klargröna färger och sa att dem ska hon använda mig på nästa sminkning! Nej, Viktor var inte med då och jag har aldrig haft rött hår under hans livstid. 😉

*Kanske uppdaterar när jag laddat filmkameran ;)*

Tillägg: Jag frågade honom om var de bodde, i hus eller lägenhet. ”Vi bodde i en låång lägenhet med vind och källare.”

Vad tror ni andra och är det fler som upplevt liknande stunder med era barn (oavsett om de är ”speciella” eller icke)? Jag har ju gjort det tidigare med Viktor men inte lika länge och med denna detaljrika beskrivning…

OBS. Jag är ej ute efter uppläxning av vof-skeptiker utan är genuint nyfiken på andras upplevelser och jag anser att dessa stunder är lika häftiga oavsett om de är fantasi eller faktiska minnesfragment från före detta liv.

* * *

Serien Downton Abbey är inspelad i Highclere Castle, Newbury, England – var tvungen att kolla ut var nästa semesterresmål är beläget, är även själv dragen till de engelska öarna och åkte till Cliffs of Moher, Irland, p.g.a. av återkommande drömmar om klipporna som jag sedan råkade se på bild. Vill även till Wales, Skottland, Irland igen och mellanlanda på kraftplatsen Glastonbury.

 

Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Allt annat..., Autism - och liknande tillstånd/syndrom, Hälsa - miljö - livsåskådning, Viktor - Lille Urkrafts upptåg och utveckling och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Minnen från tidigare liv?

 1. Birgit Linderoth skriver:

  Lena, vi får prata om detta när vi träffas nångång.
  Jag minns själv många tidigare liv. Och det har varit mycket med mina barn. Den sorgsna längtan efter nåt som de kanske känner som ”mera” hemma. Men kom ihåg, att just nu är det detta liv som gäller. Och nu är du Viktors mamma.
  Men du och jag känner med säkerhet varandra sen förut också.

  • urenergi skriver:

   Jag ser verkligen fram emot den dagen, vi kommer nog kunna prata oavbrutet i dagar, jag tror också vi har ett speciellt band 🙂 Och tack för påminnelsen, det är nu som gäller. 🙂

   Ljus och värme ❤

 2. Pirri17 skriver:

  Jag har varit kvinna i alla liv som jag har haft och är kvinna i dag! Var född i olika länder Frankrike, England, Grekland, mm. Varit gift och haft barn många gånger, har inga barn nu i detta liv i dag och använder P-medel! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s