En del av läkemedelsindustrins enorma skadeverkningar – Det stora experimentet i Indien

Chalmers to 17 feb 2011:

Utsläpp av antibiotika leder till resistenta bakterier

Indiska fabriker som tillverkar läkemedel för den svenska marknaden släpper ut stora mängder antibiotika i miljön. Svenska forskare visar nu att utsläppen leder till att bakterier i vattendragen blir resistenta mot flera olika typer av antibiotika.

Internationella experter är oroade över att detta i förlängningen kan bidra till att sjukdomsframkallande bakterier bli svårare att behandla, oavsett var man bor.

”Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, liknar resistensen med askan från ett vulkanutbrott.

– Nedfallet kommer att hamna någon annanstans, inte bara kring reningsverket.”

David Graham vid Newcastle University beskriver området i Indien som ett lab-experiment som undersöker den värsta möjliga situationen, fast inte på laboratorium utan på riktigt.

* * *

MU: Tja det står ju svart på vitt – vi börjar oroa oss när farorna sprids utanför de stackars fattiga länderna som ingen bryr sig om. Och skadorna ska vara enorma för att vi ska bry oss också… hur mycket sker i tystnad för att de inte ännu visat sig som uppenbara katastrofer?

Exempel på vad läkemedlen i sig orsakar för skador finnes i tidigare inlägg, som: ”Dödlighet – Kosttillskott vs. ”Läke”medel”, ”Piller på liv och död” – samt kopplingen Läkemedelsverket och läkemedelsföretagen” och på sidor som Vaccinationsfaran.se.

I dagarna har även studier publicerats angående hur störd tarmflora skapar tillstånd som t.ex. ADHD och autism, om kostens betydelse men detta betyder även att man återigen bör se över antibiotikaförskrivning (produktionsutsläpp och avfallshantering) eftersom läkemedel och särskilt antibiotika – en kur kan ensamt skada tarmfloran för mellan 1-2 år framöver.

* * *

Fler länkar relaterade till dagens rubrik (blandade datum)

Ny Teknik (Nyt) – Billig antibiotika från Indien hotar svensk folkhälsa

Läkemedelsvärlden (LmV) – Svenska läkemedel från miljöfarlig indisk produktion

Dagens Medicin / Dagens Apotek – Substans i svensk medicin tillverkas i drabbad by

DN – Besk medicin

SvD – Svenska läkemedel förgiftar indiska vatten

SVT betaDebatt – Professor och docent: De billiga medicinerna får livsfarliga konsekvenser

Sveriges Radio (SR) – Aktiva ämnen i läkemedel tillverkas i Indien

Dagens Samhälle – Svenska läkemedel förstör miljön i Indien

”Svenska forskare har kommit över hemlig information. Sverige säljer läkemedel från indiska fabriker som släpper ut extremt höga mängder antibiotika i miljön, visar ny forskning.”

”Docent Joakim Larsson har själv varit i Hyderabad, Indien, där ett 90-tal fabriker tillverkar läkemedelssubstanser. Han berättar att prover från avloppsvattnet visade väldigt höga halter av antibiotika. Till exempel släpptes 45 kilo ciprofloxacin, ett bredspektrumantibiotikum, ut under en dag. Det motsvarar fem gånger Sveriges dagsförbrukning.

– Sverige, som har rykte om sig att ha en av världens strängaste miljölagstiftningar, har därför ett delat ansvar för de miljöproblem som tillverkningen av de mediciner vi konsumerar orsakar i till exempel Indien, säger Joakim Larsson.”

Miljöaktuellt – Ny superbakterie kan bero på miljövidrig tillverkning

”Bakterien har döpts till New-Delhi-Metallo-1 och enligt en studie har 70 fall av smitta upptäckts i Indien, skriver den ansedda medicinska tidskriften Lancet enligt Svenska Dagbladet.”

”– Dels är det välkända bolag som lägger ut produktionen, dels är det läkemedel där patenten gått ut och tillverkningen görs av lokala företag, så kallad genericaproduktion, sa Anna Linusson miljöchef vid Stockholms läns landsting till Miljöaktuellt.

Den så kallade generica-reformen – som innebär att apoteket måste ge dig det billigaste alternativet när du ska hämta ut ett visst läkemedel – kan ha förvärrat problemet.”

Bolagsfakta – Läkemedel som säljs i Sverige orsakar allvarlig miljöförstöring i Indien

”– Tidigare trodde vi att läkemedel som hamnade i miljön främst kom från användandet av medicinerna och att substanserna spreds via avloppet. Nu vet vi att vissa fabriker som tillverkar substanser släpper ut mycket stora mängder aktiva substanser, säger docent Joakim Larsson, Sahlgrenska akademin, som är en av forskarna bakom studierna.

Spillvattnet från läkemedelsindustri i Indien är mycket giftigt.”

Kommunalarbetaren (KA) – Högt pris för vårt turboliv

Ju mer vi jobbar desto otåligare blir vi inför sjukdom.” Trots alla varningsklockor fortsätter vi äta alldeles för mycket antibiotika. Bråttomsamhället kräver även att sjukdomar botas i turbofart. I Indien får befolkningen betala priset i form av förgiftade vattendrag och sjukdomar. Varför inte krav-och rättvisemärkta mediciner, med etiska koder för tillverkningen?”

Kemivärlden – Priset vi betalar för billig medicin

MU: För kemiska mediciner öht vill jag säga. Bättre med dyrare mediciner som används då de verkligen behövs – alltså inte i närheten av den överdrivna ”läke”medelsanvändning vi ser idag.

Vi behöver ej heller ha en kemisk snuttefilt av ständig lindring / dämpning utan vi behöver hållbar hälsa och insikt livet som det faktiskt fungerar.

 

 

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En del av läkemedelsindustrins enorma skadeverkningar – Det stora experimentet i Indien

  1. Birgit Linderoth skriver:

    Och i Kina tillverkar man bla p-piller. Man undrar hur det påverkar miljön och människorna där. Obegripligt att man inte får veta var läkemedel, t ex preventivmedel, tillverkas och hur det egentligen påverkar miljön. Sen har vi ju transporter, paketering, marknadsföring… och om man ser hela cykeln med p-piller rent miljö- och energimässigt, lägger till hälsorisker och balanserar det med fördelarna. Ja på min våg, så blir det inte balans.
    Absurt när man egentligen klarar sig med ren kunskap om Naturlig Familjeplanering/ Billingsmetoden.

    • urenergi skriver:

      Ja det enda vi här får veta är att hormonella p-medel är en del av kvinnans revolution, frihet och självbestämmande – funkar inte det ena prova nästa och nästa, det finns inget skadligt med det och om du inte vill bli gravid så… Helt jäkla absurt med hela den här läkemedelscirkusen. 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s