Upprättelse och hopp om framtiden – nya bevis för kostens roll vid ADHD

Ganska exakt efter SVT:s pinsamma Debatt sändes och man favoriserade två betalda jäv(l)iga bluffmakare till läkare – publicerar den välkända brittiska tidningen the Lancet en teori som sannolikt kommer att väcka stor uppmärksamhet.

Häremellan har man även publicerat en ny studie som ytterligare bevisar sambandet mellan vår tarmflora och beteende, med kopplingar till ADHD (så även autism), som forskarna vetat länge.

Dagens nyhet lyder:

SvD – Studie: Mat kan påverka ADHD

Byte av kost borde prövas för människor med ADHD, skriver den prestigefyllda medicinska tidskriften Lancet och stödjer sig på en holländsk studie av hundra barn.

Hälften av barnen sattes strikt på mat som inte ger allergi- eller överkänslighetsreaktioner. Av dem som fullföljde dieten blev 64 procent tydligt bättre.

”Den svenska ADHD-experten Björn Kadesjö i Göteborg är tveksam till studien. Fler och mer kunskap behövs, säger han i Svenska Dagbladet.”

MU: Men givetvis är ”den svenske experten” tveksam, skeptisk, ovillig och förjävla #### (oh censurerade mig själv i känslostormens hetta). Givetvis är svenska experter tveksamma till ofarliga harmlösa vägar till hälsa och tillfrisknande – vi vill ju medicinera för guds skull, vi vill inte ha ett friskt och starkt folk för bövelen!

SvD – Kostbyte kan lindra adhd

”Den kontroversiella funktionsnedsättningen adhd kan bero på överkänslighet mot livsmedel. Ändrad kost borde därför testas på alla drabbade.”

”Trots att alltflerbarn och även vuxna diagnostiseras med adhd är fortfarande orsakerna till symtomen, som hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter, okända. Men idag publicerar den välkända brittiska tidningen the Lancet en teori som sannolikt kommer att väcka stor uppmärksamhet.

För första gången ställer sig denna väletablerade skolmedicinska skrift bakom den kontroversiella uppfattningen att adhd har samband med vad vi äter. Det är åsikter som hittills enbart hävdats inom den alternativa medicinen utan stöd från etablerade experter.”

Utgångspunkten för studien var att adhd skulle kunna kopplas till allergi eller överkänslighet mot viss mat. Kostgruppen fick därför samma behandling som svårt matallergiska barn får för att försöka fastställa vad de är överkänsliga mot.”

MU: Intet nytt. Kopplingarna mellan kost, mag/tarmbesvär, miljögifter, livsmedelstillsatser mm och allergier, andra autoimmuna tillstånd samt autism och ADHD har funnits och varit tydliga länge. För alla oss som vägrat invaggas i ”obotlighetsdomar” och Läkemedelsindustrins allsmäktiga inflytande.

Fler artiklar:

Sveriges Radio (SR) – Adhd kan lindras med ändrad kost

Den nya studien kommer troligtvis få stor uppmärksamhet eftersom sambandet mellan adhd och kost tidigare bara hävdats inom den alternativa medicinen, skriver Svenska dagbladet nu på morgonen.

DN – Studie: Mat kan påverka ADHD

Aftonbladet – Studie: Mat kan påverka ADHD

* * *

Jag har nog citerat den tyske filosofen Schopenhauer tidigare men hans ord tåls att upprepas regelbundet… De som motarbetar den alternativa ”rörelsen” kommer varken att se eller att erkänna paradigmskiftet när dess verklighet inte längre går att förneka.

Men vi vet, många har vetat det länge och om människan fortfarande existerar i ett liknande format om 100 år så kommer man att kunna se tillbaka på den enorma omställning som tvunget behövde ske för livets, eller åtminstone människans fortsatta existens.

Som en passande avslutning citerar jag återigen, Arthur Schopenhauer (1788–1860) med sin klarsynthet:

Alla sanningar går igenom tre stadier.

 • Först blir de förlöjligade.
 • Sedan blir de våldsamt motarbetade.
 • Slutligen blir de accepterade som alldeles självklara.

 

 

Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Alternativa läkemedel och behandlingar, Autism - och liknande tillstånd/syndrom, Autismdiet och kosttillskott - recept - råvaror - tips, Hälsa - miljö - livsåskådning, Näringstillskott och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Upprättelse och hopp om framtiden – nya bevis för kostens roll vid ADHD

 1. urenergi skriver:

  Wiihooo släng dig i väggen, eller i ett Happy Meal, Claude Marcus och anhang – nu går det undan! 😀

 2. Mormor skriver:

  Är vi i stadiet där man blir motarbetad? Synd att våra motståndare har så mycket pengar att betala med.
  Vet du vad jag kom på angående EU:s fula försök att försvaga våra naturläkemedel så att de inte är verksamma längre? Om det går igenom då kan ju Läkemedelsindustrin (Big Pharma) själva sälja dem med en massa kemiska tillsatser och patentera dem. Undrar om inte jag är på rätt spår. Pengar finns det ju där att påverka/betala politiker med, som alltid. Jag blir så arg!!

  • urenergi skriver:

   Mm det börjar nog gå över alltmer till det stadiet, lite förlöjligande försöker man nog ännu med från vissa håll men nu poppar det upp studier och uttalanden från ”erkända” håll! 🙂

   Usch det låter ju knappast som långt ifrån verkligheten det scenario du beskriver. 😦 Det säljs ju redan sådant som funkar utan tillsatser men de ska promt dra i lite gifter som skapar mer obalans… ohälsosamma människor alstrar guld till läkemedelsindustrin, som på det parodiserade alkemistiska viset – allt jag rör blir till guld, men snart kvävs de!

 3. Gunilla skriver:

  Jaaa! Äntligen lite medvind. Det ska bli så gott att se när de som förlöjligar får äta upp allt skit de har hävt ur sig!

  • urenergi skriver:

   De står nog på sig en tid till… gnida sista gnuttan ur guldkalven och putsa på anseendet, sen löser de nog saken med att deras teorier aldrig talat emot de nya studierna och blahablaha.

   Men oh så härligt med de friska vindarna som blåser åt rätt håll! 😀

 4. neuropedagogen skriver:

  Vilken härlig bloggskrivare Du är – mera sånt! Vilken informationssida, toppen! Tillsammans blir vi starka! Jag lägger in Dig på min blogg!

  • urenergi skriver:

   ”Ska du säga” – kikade in på din blogg och wow vilken sida! Kände direkt att den här ska jag länka till, genuin information presenterad med själ och hjärta!

   Vi har samma slogan också – tillsammans är vi starka! 😀

 5. neuropedagogen skriver:

  Tänkte på en sak; det är klart att Kadesjö måste förhålla sig tveksam till studien om han skall kunna stå fast vid sitt gamla, att beteendeavvikelserna är symptom på en neuropsykiatrisk diagnos… Kadesjö skulle nog aldrig våga kika in på Norsk Protein Intoleranse Forenings hemsida, http://www.npif.no , och erkänna att 70 till 80% av dessa barn och ungdomar riskerar vara diagnostiserade med FEL DIAGNOS!!!! Tänk OM dessa barn och unga bär på en proteinintolerans i stället för en neuropsykiatrisk diagnos… HUUUA! Det vore ju nedslående och hotfullt för en läkare som i många år hävdat en annan sak, som han dessutom fått socialstyrelsen att tro på…

  Handen på hjärtat! Det vore beundransvärt OM han kunde erkänna att det faktiskt är LITE spännande att så många barn och unga kan bli friskare av en anpassad kost!!!

  De facto är att det borde vara hans, och andra läkares, SKYLDIGHET att informera dessa barn och unga – det är, enligt FN’s konvention för funktionshindrades rättigheter, Agenda 50, deras RÄTTIGHETER att få reda på att MÖJLIGHETERNA finns att DE KAN BLI FRISKARE genom en anpassad kost! Det borde vara straffbart att dessa läkare håller tyst om sådan här information plus all den information om omega-3 och vad den kan bidra med; friskare barn som får lättare att koncentrera sig, sova, läsa, skriva mm. samt att det även kan häva depressioner och andra tillstånd!!!

  Fin logg du har!!!

  • urenergi skriver:

   Allt du skriver är mina tankar! Det är så hemskt, att en hel armé av olika yrkesgrupper som ska hjälpa och vårda, ser det viktigare att ha rätt än att erkänna och glädjas åt de tillfrisknanden vi så ofta ser vid rätt kost, rätt näring och med ett biomedicinskt behandlingsperspektiv.

   Men betänk, att man under så många år låtit människor vara och bli sjuka – genom felaktig kost, vaccin och andra gifter mm vilka enorma krascher det skulle bli, och kanske rentav kollaps på sina ställen om man rakt ut skulle erkänna sina fel. Jag tror det aldrig kommer att ske, utan om de känner att de måste byta inriktning så kommer det ske stegvis för att samma armé en dag ska stå och ta på sig äran för allt de tidigare så kraftigt motarbetat.

   Och som du skriver, i Norge går man ut med detta om kosten vid autism… via deras Socialstyrelse!

   Tack neuropedagogen och jag säger detsamma om din blogg – keep up the good work!!

   • neuropedagogen skriver:

    Skrämmande lika tankegångar – är det våra beprövade erfarenheter som ger oss dessa tankar!? Har du, som jag, arbetat inom sjukvården under en längre tid!? Visst är det så, som du skriver, att det, dessvärre, aldrig kommer att ske mer än på deras villkor, i deras takt, så att de sedan kan säga att ”det var dom som kom på det” – hur många barn och unga som dör på vägen eller som blir felbehandlade och hamnar inom sjukvårdens paraply för resten av sitt liv (vilken vinstintresserad människa säger nej tack till en sådan affär; fångad under sjukvårdens och medicineringens tid för all tid!?) det tycks dom strunta fullständigt blanka fasen i! Bara dom får äran och titeln så får det gå hur fanken det vill med barnen och samhällskostnaderna – och vårat grundvatten som snart ”är en blandcoctail av mediciner i sig självt”!

    Tack än en gång för att sådana som dig finns!

   • urenergi skriver:

    Beprövad erfarenhet, stort intresse samt utbildning! 🙂 Ja vi ser det överallt där det finns människor med den makten och det begäret, det är så mycket som nu kommer upp i ljuset – sådant som omkullkastar statens tidigare riktlinjer för hur vi ska äta och leva, pga fejkade studier och jäviga envåldsprofessorer, med storindustrin bakom dem. Men inte blir det stora rubriker, nya tydliga riktlinjer, kompensation eller minsta ursäkt till befolkningen. ”Vanligt folk” vet nog inte ens om vad som pågår utan lever vidare i villfarelser som t.ex. att fett gör oss feta, kemiska tillsatser påverkar oss inte för det är små mängder, vaccin är människans frälsning, Industrins gifter läker eftersom de kallas läkemedel, doktorn vet bäst och är inte utbildade av industrin (”om dessa kosttillskott vore såå bra, varför vet inte min doktor om det?”), soja- mjölk – och spannmål är nyttigt, GMO är ofarligt, p-hormoner och miljöfarliga sanitetsprodukter vid mens är orsaken till kvinnans frigörelse ja det kan fortsätta i evigheter…

    Tack själv!! Kanske vi borde ses över en lunch nu när våra vägar ändå korsats några gånger? 😉 Stockholmsområdet?

 6. neuropedagogen skriver:

  Hej igen urenergi!
  Du lyfter mig – ändå har jag dröjt med svaret, förlåt men annat har tagit av min tid… eller rättare sagt; jag har givit andra saker min tid, för att försöka balansera upp min energi!
  Det låter bra med att ses över en lunch i Stockholm! Jag kommer förhoppningsvis att kunna byta ut mina arbetsdagar den 28 till 30 oktober och infinna mig på BAN!-konferensen, (http://behandlaautism.nu/) den 28 oktober! VAD säger du om det?

  • urenergi skriver:

   Halloj härliga neuropedagogen! Jag känner igen mig, det händer så mycket och det är ett jobb att balansera sin energi och dela upp sin tid. Men härliga saker är i görningen, det vi jobbar för ger ju resultat! 🙂

   Det låter ju helt super om vi kan ses då (med reservation för barnvaktsfrågan)!! Maila mig på bloggadressen urkraftmw@live.se så kan vi utbyta ”riktiga” uppgifter. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s