Dödlighet – Kosttillskott vs. ”Läke”medel

Som en spin off till föregående inlägg om Kolloidalt silver och alla grundlösa varningar som spys ut från Livsmedelsverket m.fl. angående detta hjälpsamma icke toxiska preparat…

Överhuvudtaget så är ju knappast pågående debatt angående farlig alternativmedicin i närheten av balanserad eller nyanserad – man gör den naturliga friskvården till ett monster trots att den och dess eventuella minimala risker står i helt i skuggan av den kemiska industrin som vräker fram giftiga mediciner, med bevisade biverkningar (dock enbart testat på en liten klick av den totala befolkningen – ”alla som äter läkemedelsindustrins medel är med i ett pågående experiment”) över befolkningen.

*Två tidigare inlägg angående läkemedelsindustrins farliga och riskabla mediciner: ”Piller på liv och död” samt ”Receptfritt – inte riskfritt, och hostmediciner lever på en myt…

* * *

Jag stötte på detta inlägg, ”Är vitaminerna farliga”, i ”Hälsobloggen”.

Här beskriver författarinnan kortfattat varför vissa studier kanske inte avspeglar en objektiv verklighet och skillnaden mellan kosttillskott och kosttillskott – utbudet på marknaden skiftar givetvis enormt i kvalitet och effekt. Hittar du produkter som håller GMP-standard har du ett signum för hög renhet och kvalitet.

Jag rekommenderar hela inlägget men det jag var ute efter att låna, enligt min rubrik, är statistisk som jag inte tror jag behöver kommentera (åtminstone inte för er som läst tidigare inlägg ;)) – Kanske en ögonöppnare trots att vi redan ”vet”.

* * *

Saxat ur Hälsobloggen:

För att svara på frågan om vitaminer är farliga så vill jag visa lite statistik från National Data Collection System USA (1983-1989)

Inte ett enda dödsfall orakat av kosttillskott bland de 30 miljoner amerikaner som dagligen intog vitamin o mineraltillskott.

Under samma period förekom 10 miljoner fall av mat- och läkemedelsförgiftning, inkl tusentals dödsfall. (finns i Peter Wilhelmssons ”Näringsmedicinska uppslagsboken”)

Mer statistik:

Risken för att en rökare dör av en sjukdom som är relaterad till rökning = 1 på 3

Chansen att föda tvillingar = 1 på 90

Risken att dö i en bilolycka = 1 på 140

Chansen att föda trillingar = 1 på 9000

Risken att du kommer bli dödad av en hund = 1 på 700 000

Risken att du dör av vitamin o mineraltillskott = < 1 på 35 000 000

Dödsfall av olika typer av händelser under 2002 i USA

Kosttillskott = 10

Fyrverkeripjäser = 13

Hajangrepp = 18

Getingstick = 46

Blixtnedslag = 63

Badkarsolyckor = 337

Livsmedel = 5000

Vapenmord = 11 348

NSAID-relaterade dödsfall = 16 500

Bilolyckor = 42 443

Dödsfall orsakade av biverkningar av mediciner = 106 000

Källa: American association of poison control centers

* * *

Dessa är inte de färskaste siffrorna men det har knappast, föga förvånande, utvecklats i en positiv riktning gällande skolmedicinens preparat…

* * *

Här är färskare siffror
(översatt med Google Translate av tidsbrist, så ha överseende där jag inte ändrat korrekt ;))

Zero Deaths from Vitamins, Minerals, Amino Acids or Herbs
Poison Control Statistics Prove Supplements’ Safety Yet Again

(OMNS Jan 5, 2011) Det förekom inte ens ett dödsfall som orsakas av ett kosttillskott under 2009, enligt den senaste information som samlats in av US National Poison Data System.

Den nya 200-sidiga årsrapport American Association of Poison Control Centers, som publicerades i tidskriften Clinical toxicology, visar noll dödsfall orsakade av vitaminer, noll döda av någon av B-vitaminer, noll döda av vitamin A, C, D, eller E, och noll döda från någon annan vitamin.

Dessutom förekom det inga dödsfall alls orsakat av någon aminosyra, ört eller mineralkosttillskott.

Två personer dog av icke-näringsmässiga mineral förgiftning, en av natriumsalt och en från en järnsalt eller järn.

På sidan 1139, visar AAPCC särskild rapport att dödsfallet pga järn var inte från ett näringstillskott. En annan person uppges ha avlidit av en ”Unknown Dietary Supplement or Homeopathic Agent.” Detta påstående är spekulativt, eftersom ingen kontroll lämnades.

60 giftcentraler tillhandahåller kust-till-kustdata till USA: s nationella Poison Data System , ”one of the few real-time national surveillance systems in existence, providing a model public health surveillance system for all types of exposures, public health event identification, resilience response and situational awareness tracking.”

Över hälften av den amerikanska befolkningen tar dagligen näringstillskott. Även om var och en av dessa människor tog bara en enda tablett dagligen, som gör 155.000.000 enskilda doser per dag, för totalt nästan 57 miljarder doser per år. Eftersom många personer tar mer än bara en vitamin eller mineral tablett, är den faktiska förbrukningen betydligt högre, och säkerheten för kosttillskott är desto mer anmärkningsvärt.

Om näringstillskott påstås så ”farliga”, som FDA och nyhetsmedia så ofta hävdar, var är kropparna?

Mamma Urkraft sjunger *zoombie, zoombie, zoOoOoOooombiiiiieEiiieEiiieE* 😀

Vem är vandrande död – den friska människokroppen full av näring eller den som vaggas av Läkemedelsföretagen?

Referenser finner ni i länken ovan.

* * *

Drygt 200 000 amerikaner per år dör på grund av receptbelagda läkemedel.
Enligt en artikel (Deadly Medicine) i tidskriften Vanity Fair(!), under rubriken politik.

mU:
Betänk då skadorna orsakade via det enorma utbudet av icke receptbelagda ”drugs”- det engelska ordet lägger något mer allvar i begreppet än det vackert klingande läkemedel som vi använder, men det kanske bara är jag.

* * *

Sök gärna vidare i ämnet eller stilla dig en stund, för reflektion…

 

 

 

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Alternativa läkemedel och behandlingar, Autismdiet och kosttillskott - recept - råvaror - tips, Hälsa - miljö - livsåskådning, Näringstillskott och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dödlighet – Kosttillskott vs. ”Läke”medel

  1. Linda skriver:

    Jag har inte läst något rapport men jag antar att de studier som media etc rapporterar om inte pratar om specifika dödsfall som har orsakats av kosttillskott. Utan helt enkelt t.ex. man följt 5000 personer under X år. 2500 av dem har ätit kosttillskott och dog i snitt vid 79 års ålder. 2500 har har inte ätit något och dog i snitt vid 81 års ålder. Då kan man under vissa omständigheter dra slutsatsen att det ”kan” vara kosttillskott som gör skillnaden. Dödsorsaken är inte kosttillskottet, och det påstår nog ingen forskare eller läkare.
    Jag är varken för eller emot kosttillskott. Tycker dock dina argument inte går att applicera i sammanhanget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s