Lurade även av till synes hälsosamma livsmedel? Mögelgift i många apelsinjuicer kan orsaka betydande fosterskador

Sju av åtta apelsinjuicer innehåller det i Sverige förbjudna bekämpningsmedlet carbendazim

*mU: som ni förstår går det faktiskt inte att lita på innehållsförteckningarna, många livsmedel har en lång historia bakom, både i ursprung och tillverkningsprocess – med ämnen som inte behöver deklareras.*

– Carbendazim har mutagena egenskaper som ger upphov till förändringar på foster och reproduktion. Det har så pass allvarliga egenskaper att det inte borde få finnas, säger agronom Peter Bergkvist, tidigare på Kemikalieinspektionen, numera på Jordbruksverket.

Han ingick i den grupp på Kemikalieinspektionen som för ett par år sedan jobbade för ett EU-förbud av carbendazim. De lyckades inte riktigt – bekämpningsmedlet är fortfarande tillåtet inom EU, men det finns begränsningar för användningen.

– Det får användas i vissa medlemsländer, med väldigt strikta villkor, säger Peter Bergkvist.

Franska Eurofins, ett av världens ledande livsmedelslaboratorier, har analyserat åtta olika fabrikat av apelsinjuice på den svenska marknaden. Laboratoriet har bland annat analyserat halten av c-vitamin och spår av bekämpningsmedel.

Analysen av bekämpningsmedel gav också det mest anmärkningsvärda utfallet. Samtliga juicer utom Brämhults innehöll pesticiden carbendazim, ett antimögelmedel som är förbjudet i Sverige sedan tio år.

Mest carbendazim innehöll den nypressade God Morgon-juicen, med 0,06 mg/kg.

Thomas Silbersky, marknadsdirektör på Rynkeby Foods som tillhör Arlakoncernen och äger varumärket God Morgon, säger att företagets leverantör av apelsiner gör regelbundna kontroller, just för att undvika förekomsten av pesticider.

– Det ska naturligtvis inte finnas pesticider över huvud taget. Men det finns ju också gränsvärden och vi ligger under EU:s gränsvärden. Det här är ändå ett allvarligt problem som vi måste hantera på bästa sätt. Vi ska absolut försöka undvika förekomsten av pesticider i framtiden, och det säger jag även som representant för hela juiceindustrin i Sverige.

*Varför alltid ”i framtiden” undrar mamma Urkraft, varför tar inte livsmedelstillverkarna sitt ansvar direkt de bestämt sig för att förse människor med deras produkter?*

Pesticidhalten i enskilda livsmedel är ofta låg och understiger gränsvärdena. Men eftersom pesticider är vanligt förekommande i många livsmedel bedömer forskare att finns en risk för en så kallad cocktaileffekt, en samlad effekt som påverkar mer än vad en enskild pesticid gör. Detta är också något som EU:s livsmedelsenhet undersöker just nu.

– Vi människor får i oss mycket gifter från allt möjligt, från pennor till mat och avgaser. Men vi har ännu ingen bra modell för att göra riskbedömning när det gäller cocktaileffekten. Men det forskas mycket och vi följer upp alla resultat, säger Petra Fogelberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Läs hela artikeln i GP Konsument

Ser nu att man på Testfakta även publicerat de fabrikat som analyserats:

Brämhult (Apelsiner pressade nyligen)

God morgon (Nypressad)

Ica (Nypressad apelsinjuice)

Tropicana (Original)

Vitafit (Orange juice)

God Morgon (Juice med fruktkött)

Ica (Apelsinjuice)

Willys (Apelsinjuice med fruktkött)

* * *

Mamma Urkraft filosoferar…

Vad kan en alldeles vanlig människa göra för att undvika att exponeras för kemikaliecocktailen och för att våra barn inte ska drabbas redan från fosterlivet?

Personligen blir jag nog bara bättre och bättre på att välja ekologiska och biodynamiska produkter och hoppas det mildrar skadeverkningarna av hur det ser ut på jorden idag – hur människan förstör allt som är förutsättningar för livets existens.

Nej ingen skonas, vi ansätts av gifter från alla håll, vi kommer inte undan men vi kan göra vårt bästa och undvika det som är uppenbart toxiskt och kemiskt och om vi blir många som tar ansvar för vår egen livsstil och visar vårt missnöje inför vansinnet som pågår, ekonomisk vinning och makt framför allt, så blir en förändring till slut oundviklig.

Visst kan det kännas mörkt, otroligt tungt, oöverstigligt och nästan omöjligt men alla förändringar börjar inom oss själva och sprids vidare med interagerande nätverkseffekt.

Var människas insats är extremt värdefull, betänk skillnaden om alla upplevde att hans/hennes insats faktiskt gör skillnad jämfört med om alla skulle tänka ”vad spelar det för roll vad lilla jag gör”? Låt dig inte missledas genom att stirra dig blind på ”vad andra gör”, följ ditt hjärta och påbörja din egen förändring idag. Ditt val kan göra storverk och kanske blir det du som väcker även de andra i din närhet…

”Också en färd om tusen mil börjar med ett steg.”

Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s