Mer om den nya regeln för glutenfria och naturligt glutenfria produkter, samt svar från Finax

Svenska Celiakiförbundet – Arbetar för dig som är överkänslig mot gluten, laktos, mjölkprotein och sojaprotein.

Om: Nya EU-regler kring livsmedel som är lämpliga för personer med glutenintolerans

Nya regler om sammansättning och märkning av livsmedel lämpliga för personer med glutenintolerans träder i kraft 9 februari 2009. Både den nya och den gamla märkningen kommer att gälla under en övergångsperiod under fram till 31 december 2011.

De nya reglerna innebär att högsta tillåtna mängd gluten i produkterna sänks från 200 mg gluten/kg till 100 mg gluten/kg, att märkningen av produkterna förändras samt att specialhanterad havre och produkter därav får märkas som glutenfria.

* * *

Mormor Urkraft var snabb att maila Finax och de var lika snabba med att återkomma med svar (redigerat bort artigheter så endast frågor och svar är med):

Ämne: EU:s nya direktiv om glutenfritt

Mormor
Fick just se att det som idag är ”naturligt glutenfritt” och ”glutenfritt” ska få samma namn om drygt ett år.

Men vi som behöver naturligt glutenfritt, hur ska vi kunna skilja produkterna åt, om båda ska heta ”glutenfritt”? Mitt lilla autistiska barnbarn får inte stoppa i sig minsta lilla mängd gluten, då blir han sämre igen. Och det är ingenting jag vill riskera.

Är ni tvungna att ta bort märkningen ”naturligt glutenfritt”? Jag tycker det är en konstig och helt vansinnig sak de har hittat på.

Johan Lundgren, R&D Manager Special Diets, Finax AB
När det gäller märkningen och den lagstiftning som styr den så är det något vi inte kan påverka när den väl är fastställd.

För din del som konsument blir det tyvärr att vara lite mer uppmärksam på innehållsdeklarationen. Vetestärkelse står ju vanligtvis som första ingrediens i de produkter där det förekommer. Vår vetestärkelse är idag mycket ren och har en glutenhalt som ligger mindre än 15 ppm. I den färdigbakade produkten ligger då glutenhalten på en nivå som ligger under detektionsnivån och borde således vara helt ofarligt.

De sk. naturligt glutenfria produkternas råvaror genomgår inte samma noggranna kontroll då det förutses att det skall vara helt glutenfritt. Analys av dessa råvaror och färdigprodukter görs 1-2 ggr/år.

Mormor
Då uppstår frågan: i vilken form kommer ni att ha kvar den naturligt glutenfria mjölmixen? Det går ju inte att ha två indentiskt likadana förpackningar, där det bara skiljer på innehållsdeklarationen. Jag menar idag finns det en glutenfri och en naturligt glutenfri. Man bör ju skilja på dem, eller?

Johan
Förpackningens färg. Den som idag är naturligt glutenfri är dessutom mjölkfri.

… men det är ju bara min stilla undran varför man inte kan behålla den lilla texten ”Naturligt” för att konsumenten snabbt och tydligt ska kunna avgöra om det är en produkt utan glutenreducerad vetestärkelse och havre. Det är ju en faktisk upplysning om produkten och dess ursprung, som skiljer från den snarlika.

Vem hindrar producenten att erbjuda den kvaliteten att man testar även den naturligt glutenfria produkten mer frekvent än 1-2 ggr per år?

Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Autismdiet och kosttillskott - recept - råvaror - tips, Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s