Äntligen ett naturligt – ekologiskt tuggummi! (GF/CF/SF)

Ja lillplutt frågar ju ibland om det finns alternativ för honom, till det som hans kompisar får äta, och tuggummi har inte funnits i variation utan enbart butikernas standardsortiment av kemikaliespäckade (petrokemisk grund med så många sötningsmedel som möjligt är ledarprincipen?) varianter.

Men förra helgen köpte (och testade) mamma Urkraft Chicza, det nya KRAV-märkta tuggummit från Mexicos regnskog. En lycklig och förväntansfull Viktor provade senare och vi båda instämmer – det smakar gott!

Det är inte lika ”fast” i konsistensen som Stimorol, Wrigleys Extra och company men det är som sagt smakrikt, ekologiskt, biologiskt nedbrytbart – tugga Chicza och du är med i räddningen av regnskogen och i förlängningen även Mayakulturen!

Inte nog med det så är det helt i linje med en GF/CF/SF-diet!
(Naturligt fritt från gluten, mjölk och soja)

Jag har i dagarna haft direktkontakt med Laura Lei Leitner (som tagit Chicza till Sverige) som i sin tur har kontakt med tillverkaren i Mexico – min inledande fråga var givetvis var glukosen kommer ifrån.

Medan vi väntade på svar från Mexico lyckades vi så klart diskutera kringfrågor men här är en liten sammanställning jag fick till bloggen (översatt med google translate så ha överseende med språkfel):

”Glykos som används i Chicza kommer från ekologisk majs produktion genom en omvandlingsprocess certifierad trygg och säker. Den europeiska certifieringen har kontrollerat att alla våra produkter är certifierade ekologiska ursprung, och se till att vår produkt är tekniskt en hälsosam och säker produkt.

Ingenjör Gerardo Rojas i Mexico City har en son ”celiaki” vilket betyder att han är intolerant mot ”Gluten” som är ett protein i vete (autoimmun sjukdom av inflammation Kronisk andnings-och tarmkanalen) och orsakar stora bronkerna spasmer. Han har gått igenom en mycket svår process. Läkarna har diagnostiserat ett antal sjukdomar från födelsen, har haft bl.a. fel behandlingar mm tills en bra dag för fyra år sedan, när en läkare specialist inom området nutrition diagnostiserade problemet, glutenintolerant. Detta barn som nu är nio år gammal, i sin iver att äta godis ”som andra barn” tuggade och gömde konventionella ”tuggummi” i hemlighet.

Föräldrarna var tvungna att rusa honom för akutbehandling vid hans inträde i chock. Efter akut vård och efter att ”peta runt sitt rum” fann de rykande pistol ”dolda tuggummi” fastnat bakom sängen. Hans föräldrar liksom andra föräldrar med barn i samma sjukdom undersökt marknaden och funnit Chicza. Nu han och hans vänner som delar samma sjukdom, njuter en godis fritt och öppet, utan begränsning, och utan fruktansvärda konsekvenser.

Enligt preliminära utredningar har endast Chicza sockerarter som när de konsumeras ger 90kcal per paket, det vill säga cirka 7 kcal per bit. (12 per packet) dvs du måste konsumera ca 20 paket som skall anses motsvara en ”Coca Cola”. ekologiskt strösocker används som konserveringsmedel för att täta tuggummis porerna. CHICZA är inte en sötad produkt och därmed inte skada tänderna, utan det har en synergi som hjälper till munhygien.”

 

* * *

Tuggummit som räddar regnskogen

”Visste du att tuggummin framställs av olja, och stannar i naturen i 20-25 år? Men det finns bättre alternativ. Stockholmsbon Laura Lei Leitner brinner för att få svenskarna att tugga kådatuggummin från Mayafolket i Mexicos djungel.

Smaken är frisk och mild. Samtidigt. Jag tuggar – och tackar Laura Lei Leitner, som just nu jobbar stenhårt med att få svenskarna att anamma Chicza. Inte bara för att tuggarens närmiljö ska besparas från svårnedbrytbart kladd, utan för att bevara både regnskogen och ja, faktiskt, Mayakulturen.

Men det ekologiska kådatuggummit Chicza är inte någon nyhet från den senaste ekotrenden, utan har tuggats sedan urminnes tider av Mayafolket i Centralamerika, berättar Laura när vi träffas i Stockholm.”

Läs hela artikeln här.

* * *

KRAV om Chicza

KRAV har regler för socialt ansvar

”En produkt kan inte KRAV-märkas om det förekommer brott mot mänskliga rättigheter eller andra fall av social orättvisa i samband med produktionen. Anställda som är minderåriga ska ha möjlighet att delta i grundläggande utbildning och arbetstagarna ska kunna organisera sig och ha rätt att förhandla kollektivt. Diskriminering av arbetstagare eller tvångsarbete får inte förekomma. Att KRAVs sociala regler efterlevs kontrolleras minst en gång per år.

EUs minimiregler för ekologisk produktion saknar helt regler för socialt ansvar.”

KRAV du får mer

* * *

Innehåll naturligt vs syntetiskt tuggummi
(OBS. varning för känsliga)

Chicza är ett tuggummi som är som tuggummin var förr – innan den petrokemiska industrin uppstod. Det tillverkas av kåda från Sapodillträdet i Centralamerika.

Chicza innehåller: Pulvriserad torkad sockerrörsjuice 37%, naturgummibas 35%, glukos 24%, agavesaft 3% spearmint (finns i smakerna lime, mint och spearmint)

Jämfört med…

Innehåll V6 White: Sötningsmedel (Sorbitol, Xylitol 23%, Mannitol, Aspartam, Maltitolsirap, Acesulfam-K, Sucralose), Gummibas, Fyllnadsmedel (E170), Aromer, Förtjockningsmedel (E414), Emuleringsmedel (Natriumstearat 0,6%), Färgämne (E171), Ytbehandlingsmedel (E903), Antioxidationsmedel (E321). Kan innehålla soja. Innehåller en fenylalaninkälla. Överdriven konsumtion kan ha laxerande verkan.

V6 Origins slogan låter så här: Goda upplevelser kan komma från naturen (mU noterar uttrycket KAN komma ifrån naturen, majoriteten av goda upplevelser kommer alltså ifrån… ?). Därför har vi blandat naturliga smakämnen från mint och apelsin, mandarin med en aning extrakt av grönt te till en uppfriskande och unik smak i V6 Origins – utan att använda färgämnen eller konserveringsmedel.

Innehållsförteckningen – i sin helhet: Sötningsmedel (Maltitol, Sorbitol, Maltitolsirap, Aspartam, Acesulfam-K), Gummibas, Fuktighetsbevarande medel (Glycerol, Glyceryltriacetat), Naturliga apelsin mandarin aromer, Kogelatin, Syra (Citronsyra), Emulgeringsmedel (Sojalecitin), Grönt te extrakt 0,1%, Ytbehandlingsmedel (Karnaubavax), Menthol, Förtjockningsmedel (Natriumkarboximetylcellulosa). Kan innehålla sesamfrön och spår av nötter. Innehåller en fenylalaninkälla. Överdriven konsumtion kan ha laxerande verkan.

Vilseledande marknadsföring?? Förpackningen framhäver budskapet ”Natural extract” med bilder på frukt och daggvåta blad/örter.

V6 junior bjuder inte heller på någon överraskning: Sötningsmedel (Sorbitol, Xylitol, Maltitolsirap, Acesulfam-K, Aspartam), Gummibas, Fuktighetsbevarande Medel (E422), Fyllnadsmedel (Dicalcium Fosfat 3%), Aromer, Emulgeringsmedel (E322), Stabiliseringsmedel (Karbamid 0,5%), Färgämne (E120) Antioxidationsmedel (E320).

Bamse, tuggummi för barn (!?) innehåller: Sötningsmedel (sorbitol, xylitol 4%, maltitolsirap, aspartam, acesulfamkalium) gummibas, karbamid 2%, kalciumfosfat 2%, aromämnen, syre (E269), färgämne (E171), emulgeringsmedel (E322), lecitin från solros, ytbehandlingsmedel (E903).

Överdriven konsumtion kan ha laxerande effekt. Innehåller en fenylalaninkälla.

-Är lätt att använda mellan måltiderna då tandborsten inte finns till hands

-Är ett nyttigt alternativ till godis.”

(mU hänvisar till innehållsförteckningen och undrar vilken sorts godis man då har i åtanke – NYTTIGT alternativ??)

Så säger reklamen om Bamse-asken…

(lånat från ”Rocksters” blogg, varken Bamse eller Apoteket har innehållsförteckning på hemsidan)

Innehåll Stimorol: Sockerfritt tuggummi innehåller sötningsmedel (Maltitol, Sorbitol, Maltitolsirap, Xylitol, Aspartam, Acesulfam-K), Gummibas, Fyllnadsmedel (E170), Aromer, Lakritsextrakt, Förtjockningsmedel (E414), Färgämne (E171), Emulgeringsmedel (Solroslecitin), Ytbehandlingsmedel (E903), Antioxidationsmedel (E321). Kan innehålla soja.

Stimorol Shift: Sötningsmedel (Isomalt, Sorbitol, Xylitol, Maltitolsirup, Aspartam, Acesulfam K, Sucralose), Gummibas, Aromer, Förtjockningsmedel E414, Emulgeringsmedel (Solroslecitin, E472a), Fuktighetsbevarande medel E422, E1518, Syror E339, E296, Färgämne E171, Ytbehandlingsmedel E903, Antioxidationsmedel E321.

Innehåll Wrigley´s Extra: Hittar inga innehållsförteckningar men en sockersöt historia om hur tuggummi tillverkas.

Eller kanske ska jag säga Isomalt-Sorbitol-Xylitol-Maltitol-Aspartam-Acesulfam-K-Sucralose-SÖT?

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Autismdiet och kosttillskott - recept - råvaror - tips, Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Äntligen ett naturligt – ekologiskt tuggummi! (GF/CF/SF)

 1. suddrik skriver:

  Alltså, jag skiter egentligen i det där med aspartam, alla vet att det är skit och väljer att äta det ändå. Men att gå ut och säga att det är naturligt och bra alternativ till godis för barn är falsk marknadsföring.

  • urenergi skriver:

   Jag bryr mig om allt! 😀 Även om jag sett mycket så kan jag fortfarande inte låta bli att beröras och uppröras av en sådan vidrig reklamkampanj…

   • urenergi skriver:

    Ett nyttigare alternativ till godis – frukt kanske? Russin? Mörkare choklad? Ekologiskt godis – utbudet börjar verkligen växa till sig…

    Aspartam och andra sötningsmedel är nyttigt om man jämför med socker menar man? Personligen skulle jag säga att det nyttiga är att inte vräka i oss de enorma mängder med socker som västmänniskor gjort under en tid. Att byta det mot mängder av kemikalier kan knappast klassas som nyttigt.

    Då säger tillverkarna att ”det är ju så små mängder” (i vårt tuggummi, men vi bortser från alla andra produkter som konsumenterna intar och använder utomkroppsligt mm), men då torde det nyttiga alternativet vara små mängder av naturlig sötning.

 2. urenergi skriver:

  Tillägg till inlägget:

  Det blev som sagt lite lustigt med översättningen med google translate och medan man försöker få ihop en korrekt översättning så förmedlar jag detta. Jag undrade över det att Chicza ”inte är en sötad produkt” men det ser ut så i innehållet.

  Såhär skriver Laura Lei Leitner (för att uppdateras):

  ”I translate from Spanish to English to Swedish, double check and then look for the scientific argument – takes hours! I will come back though with the right words in Swedish for the following:

  The part about “is not a sweetened gum”…. This from my understanding is that the glucose or sugars are not used for the purpose of sweet taste – rather the chemical structure is needed to keep the consistency of the gum that people in the public now expect.

  The other organic cane sugar crystallized (like glass) is used to seal the pores of the gum for preservation – and with all of that – still maintain a low calorie budget. Though I know this – I will double check as we must keep up the standard! It is the case here to find the correct words – and this we shall!

 3. MAGNUS skriver:

  Man får hål i tänderna av socker, därav alla andra konstiga sötningsmedel som ni beskriver som hemska. Dock är det även hemskt att få hål i tänderna. Hemskt vs Hemskt. Vilket är värst?

  • urenergi skriver:

   Det värsta är väl att vräka i sig saker som inte är bra för våra kroppar? Visst ska vi njuta (vilket vi kan göra med rena oförädlade naturprodukter med) men det bör även finnas sunt förnuft, balans och måtta med i ekvationen.

   Att få hål i tänderna är hemskare än att förgifta kroppen och miljön? Här handlar det dessutom inte enbart om socker vs sötningsmedel utan om att alla ”vanliga” tuggummin är rester från petroleumindustrin. Tja vi kan väl få tycka olika? Personligen får jag inte hål i tänderna trots att jag äter sött emellanåt, jag dricker också stärkande mineraldrinkar och jag borstar tänderna med fluorfri ekologisk tandkräm. Men visst skulle jag sannolikt få hål i tänderna om jag dagarna igenom stoppade rent socker i min mun.

   Du råkar inte vara tandläkare med din ensidiga ”hål-i-tänderna-vision? 😉 Min och min sons tandläkare höll på att trilla av stolen och såg nästan ut att vilja polisanmäla när jag först sa att vi inte använder fluortandkräm. Men vi har finfina och starka tänder även om vi faktiskt äter mer sötsaker än vad jag skulle vilja, men i relation till andra i dagens sockerberoende samhälle är det ändå lite – allting är relativt.

 4. 8rc8 skriver:

  Var kan man köpa såna tuggummi? av sötningsmedel kan man får cancer och försämrar hjärnans funktion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s