Mera Smoothie – receptblogg!

Zarah Öberg driver sidan www.smoothie-recept.se (bland många andra) här finner du många bra tips och recept på smarriga och hälsosamma smoothies.

Alla  recept är glutenfria, äggfria, laktos- och kaseinfria och helt utan tillsatser eller raffinerat socker!

Mamma Urkraft har inte hunnit kolla igenom recepten så se upp för soja.

Du finner även recept på olika alternativa ”mjölk”varianter att göra själv, vi som äter gf/cf/sf utesluter havremjölk. Mandelmjölk tycker vi är smarrigt och vi har även gjort sesamgrädde (recept på sesammjölk- och grädde).

Men för oss som kan äta ägg är äggmjölk som ingrediens helt ypperlig, proteinrikt och med äggets alla fördelar, samt den magnifikt hälsosamma och praktiska kokosoljan (ekologisk, ej ”silverpaketet”).

* * *

Zarahs ”15 superenkla smoothietips”

1. Använd färska, ekologiska grönsaker och frukter, allra helst från bönder eller odlare i din närhet. På så sätt vet du att ingredienserna är fräscha och utan gifter. Näringsrika, slamfria odlingsmarker ger dessutom högre näringstäthet och mer smak till grödan.

2. Testa, blanda och experimentera med olika ingredienser. Om du kombinerar sött med bittert, så blir det oftast en behaglig smak. Blandning av olika färger, ökar näringsvariationen eftersom alla färger ”står för” olika vitaminer och mineraler.

3. Undvik tillsatser, sötningsmedel och konventionellt odlade grönsaker och frukter med bekämpningsmedel, så mycket du kan. Dessa påfrestar inte bara

på leverns rening och immunförsvaret, utan minskar även din näringsvinst.

4. Använd grönsaker, bär och frukter så snart du kan efter att du har handlat dem och om du skär upp dem eller pressar dem, så bör de drickas inom loppet av ett par timmar. Många vitaminer (främst C-vitamin) oxiderar snabbt och tappar sin näring successivt.

5. Centrifugera gärna rotfrukter och gör broccolisoppar, spenatjuicer m.m. med hjälp av råsaftcentrifugen. Det överblivna fruktköttet eller grönsaksfibrerna kan du använda som bas i matlagning, bakning eller som grund till en matigare soppa.

6. Boosta immunförsvaret genom att mixa ner superfruits såsom gojibär, acaibär, incabär, granatäpple eller svenska varianter som aronia, havtorn, blåbär, hallon eller svartvinbär.

7. Lykopen, som finns i tomater skyddar huden mot solens strålar. Hetta upp tomaterna lätt, genom ångkokning, för att frigöra lykopenet. Betakaroten (förstadie till Vitamin A) finns i morötter, aronia, nypon eller havtorn och ökar även det, vår förmåga att stå emot solens strålar.

8. Boosta kroppen med D-Vitamin under höst, vinter och vår, då solens strålar står för lågt för att vi ska omvandla D-vitamin i vår hud. För omvandling krävs kolesterol (till huden), vilket du får från kokosolja. Grönsaker som har växt ute i solen har naturligt högre D-vitaminhalter. Samma med alger, bär och frukt.

9. Tänk på att alltid mixa med en fettkälla i din smoothie, så att du kan tillgodogöra dig de fettlösliga vitaminer (A, D, E och K) som finns i bären och frukten. Bra fettkällor är kokosolja, krossade linfrön, hampafrön, chiafrön, lecitin (som exempelvis ingår i galla), arganolja eller chiaolja.

10. Undvik alltid mjölk- eller mejeriprodukter i din juice eller smoothie, eftersom de påverkar näringsupptaget negativt. Gör istället din egen havremjölk, quinoamjölk, mandelmjölk eller hirsmjölk. Recept hittar du här!

11. Mixa din smoothie tjockare genom att tillsätta 1-2 msk psylliumfrön. Psylliumfrön motionerar dessutom din tarm och rensar, mättar och gör din smoothie krämigt god. Psylliumfröskal innehåller väldigt lite energi och kallas även för loppfrö. Tänk på att komplettera med vatten, eftersom psylliumfröskal absorberar och sväller med hjälp av vätska.

12. Mixa ner frysta bär om du vill göra en svalkande smoothie, eller grönt eller rött té för att göra en isté. Även varma smoothies kan vara goda och de tilagas lättast genom att du kokar vatten och väntar tills vattnet är under 70 grader. Vispa sedan ner nypon-, nässel, eller blåbärspulver.

13. Tänk på att juice ger mycket fruktsocker och därmed räknas som energi- och kolhydratrikt. Ett glas apelsiner motsvarar kanske 3-5 frukter. Använd hellre frömjölk eller kokt, ljumnat vatten som bas.

14. Använd gärna aloe vera, kolloidalt silver, glutamin, lecitin eller andra produkter som lenar och hjälper tarmens och magens slemhinnor, särskilt om du har mag- och tarmproblem. Även probiotiska grönsaker, frukter och bär kan fungera utmärkt som ingrediens.

15. Proteinkällor till din smoothie kan vara alger såsom chlorella och spirulina, broccoli, ekologiska sojabönor, risprotein eller ett naturligt, ekologiskt framtaget proteinpulver.

Mamma Urkraft tipsar om Holistic proteinpulver, det ger fyllighet och en härlig vaniljsmak till din smoothie.

Holistic protein utan socker eller sötningsmedel

 

Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Alternativa läkemedel och behandlingar, Autismdiet och kosttillskott - recept - råvaror - tips, Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s