Miljögifter -> hormonstörningar -> för tidig pubertet med mera

Jag har ju redan varit inne på hormonstörande Bisfenol / Bisphenol A (BPA) en del och spinner vidare i ämnet hormoner och hormonstörningar…

* * *

Några artiklar för att belysa problemet
(sök gärna vidare själv, det finns mycket mer)

Sydsvenskan – Tidig pubertet kan bero på kemikalier (aug 2009)

Hälsa. En ny studie vid Rigshospitalet i Köpenhamn visar att danska flickor idag hamnar i puberteten ett år tidigare än för 15 år sedan.

Resultaten oroar forskarna som tror att hormonstörande kemikalier kan vara en av förklaringarna till den snabba förändringen. – Flera studier har tidigare visat att puberteten hos flickor startar allt tidigare, säger professor Olle Söder, specialist på hormonsjukdomar hos barn vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Det handlar om rapporter från såväl USA som EU-länderna.

I USA har resultaten kopplats till fetmaexplosionen. Orsaken är att hjärnan svarar på kroppens allmänna hälsoläge vilket leder till att välnärda kvinnor går tidigare in i puberteten.

I den danska studien som letts av Lise Askglaede har forskarna undersökt drygt 2 000 flickor mellan 1991 och 2006 och noterat när deras bröst börjat utvecklas.

Resultatet är tydligt. 2006 var flickornas genomsnittsålder vid pubertetsstarten knappt tio år. Vid försöksstarten 1991 var flickorna ett år äldre.

– Studien är välgjord och man har tagit hänsyn till fetmaaspekten. Resultaten visar att det är något annat som skett, något som inte är kopplat till fetma. Vad framgår inte av studien som reser allvarliga frågor, säger Olle Söder. En oroande hypotes är att det kan handla om påverkan från hormonstörande kemikalier.

Lise Askglaede misstänker att det kan röra sig om parabener, ftalater och flamskyddsmedel, ämnen som är vanliga i miljön idag. – Det finns riktigt många kemikalier som man vet från djurförsök kan påverka djurens utveckling, säger hon till Vetenskapsradion.

Kemikalier som
 stör hormonerna

Parabener är en grupp konserveringsmedel som finns i mat, medicin och kosmetika. En rad undersökningar har visat på såväl östrogena som androgena effekter.

Ftalater används som mjukgörare i plast och finns bland annat i golvbeläggningar, tapeter, skosulor och vissa textilier.

Flamskyddsmedel finns bland annat i textilier, skyddskläder, elektriska och elektroniska produkter.

* * *

Läs mer:

Vetenskapsradion – Tidig pubertet hos danska flickor (om den danska studien, lyssna på Lise Askeglaede mm)

SVT med Vetenskapsnyheter – Åttaåringar får bröst av vardagskemikalier

För 200 år sen fick danska flickor sin första menstruation när de var 17 år, 1950 när de var 13 år, vilket har legat konstant fram till nu. Vad är det nu som har hänt?

Zarahs sida – Xenoöstrogener, fytoöstrogener, progesteron, sojabaserade livsmedel, GMO, proteinisolat och för tidig pubertet hos våra barn!

SvD – ”Faran är underskattad” (om Bisfenol A)

Aftonbladet – Här är giftfällorna du utsätter dina barn för

Duschdraperier, leksaker, elektronikprodukter, kläder, solkrämer, plastkassar och schampo. De farliga gifterna finns i våra hem och vi utsätter våra barn för dem hela tiden – utan att veta om det.

Enligt en dansk studie från Miljöstyrelsen, motsvarigheten till svenska Naturvårdsverket, får barn i tvåårsåldern i sig en cocktail av kemikalierna varje dag.

– Barn i den här åldern ser nya saker hela tiden som de vill ta och smaka på. Och kemikalierna finns där man minst anar det, i vår inomhusmiljö genom den mat vi äter och de varor vi använder, säger Shima Dobel, kemist vid danska Miljöstyrelsen.

Här finns gifterna i våra hem

Hygienprodukter
Solkrämer tvålar, parfymer, hårvårsprodukter och fuktighetskrämer kan innehålla butyl- och propylparabener. Använd parfymfria produkter och Svanenmärkta produkter.

Elektronikprodukter
Många elektronikprodukter avger kemikaliskt stoff. Stäng av apparaterna när de inte används och ha inte laddare kopplade till el när de inte används.

Plastkassar, duschdraprier och plastflaskor.
Många mjuka plaster innehåller ftalater. Använd därför plastkassar sparsamt och köp hellre drycken i glasflaskor. Använd ett färglöst duchdraperi.

Kläder
Många textiler är preparerade med kemikalier. Tvätta dem minst en gång före användning.

Leksaker
Barnens favoriter innehåller ofta många farliga kemikalier. Köp bara leksaker som är tryckta med en CE-märkning. Undvik att ge barnen leksaker som är tillverkade före 1999, eftersom dessa ofta innehåller fler gifter än nyare leksaker.

Damm
Rester av damm kan innehåll PCB-gifter. Håll rent och fräscht, utan att använda parfymerade städprodukter. Vädra ofta.

Källa: Danska Miljöstyrelsen

Aftonbladet – ”Lina är 4 år – och har mens”

Alternativjournalen – ”Tidig pubertet – igen”

Alternativjournalen – Läkemedelsrester och hormoner i svenska livsmedel

Alternativjournalen – ”Människokroppen som sophög

Dagens Medicin – Mindre bruk av östrogen kan ha gett mindre bröstcancer

Det livsfarliga östrogenet Del 1

Det livsfarliga östrogenet Del 2

Miljöaktuellt – Tidig pubertet kan bero på kemikalier (om den danska studien)

* * *

Om hormoner och en skonsam produkt som kan lindra vår tillvaro – under ständig kemikalieangrepp

All info lånad från: Quantumhälsan och Hormoni.se

Varför har så många idag en östrogendominans? (=hormonell obalans, underskott av Progesteron)

Utebliven ägglossning, stress och dålig kosthållning bidrar till att man hamnar i en ond cirkel av sk östrogendominans. Många gifter i vår miljö, som tungmetaller, plaster och bekämpningsmedel har också en östrogenliknande effekt i våra kroppar och gör det ännu svårare att upprätthålla hormonell balans. Användning av p-piller och hormonstavar , samt att kvinnor i klimakterier ordineras kemiskt östrogen bidrar till att vi har för mycket östrogen i förhållande till progesteron.

Östrogendominans kan orsaka, och förvärra, en rad symptom som tex

 • Allergier
 • Ångest/Oro
 • Autoimmuna sjukdomar som SLE, sköldkörtelinflammation och möjligen Sjögrens syndrom Benskörhet
 • Bröstcancer
 • Depression
 • Fibrocystisk bröstsjukdom
 • För tidigt åldrande
 • Gallblåseproblem
 • Håravfall
 • Huvudvärk
 • Infertilitet
 • Irritation
 • Krampanfall (vid menstruation)
 • Lågt blodsocker
 • Livmodercancer
 • Livmodercystor
 • Migrän (särskilt vid PMS)
 • Minnesförlust
 • Minskad benmassa i förklimakteriet
 • Minskad sexlust
 • Missfall
 • Oförmåga att tänka klart
 • Ökad koagulering av blodet (ökar risk för blodproppar)
 • Ömma bröst
 • PMS
 • Sköldkörtelproblem (kan simulera sköldkörtelinflammation)
 • Sömnsvårigheter
 • Stroke
 • Trötthet
 • Uppsvälldhet, ödem
 • Viktökning, speciellt runt mage, höfter och lår

Progesteron och män
Xenoöstrogenerna i vår miljö påverkar också männens hormonbalans. Så även de behöver ofta tillskott av progesteron, om än i mycket mindre doser än kvinnor. Progesteron har bland annat visat sig hjälpa vid prostataförstoring.

Varför behöver vi tillföra progesteron?
Meningen med att tillföra bioidentiskt progesteron är att förse din kropp med samma mängd progesteron som den normalt skulle ha producerat själv. Progesteron nämns inte så ofta i andra sammanhang än graviditet eftersom det är avgörande för tillväxten av fostret men det har många fler biologiska uppgifter och är ett mycket viktigt hormon för både män och kvinnor.

Mot övergångsbesvär och klimakteriebesvär
Bioidentiskt progesteron kan lindra besvär i övergångsåldern och klimakteriet som bla vallningar, svettningar, ömma bröst, trötthet, nedstämdhet, depression, kraftiga blödningar, mellanblödningar, humörsvängningar, sömnproblem, oförklarlig viktökning, huvudvärk, uppsvälldhet och oro.

Mot PMS och PCOS
Bioidentiskt progesteron kan även lindra PMS och ägglossningsproblem som PCOS och defekt lutealfas tex, vilket kan göra det lättare att bli gravid. PMS kan förekomma i många ”grader”, från ömma bröst och kort stubin till extrema humörsvängningar och irritation som naturligtvis även påverkar omgivningen negativt till den drabbades förtvivlan. PMS besvär kan bero på flera saker men att komma tillrätta med stress och östrogendominans kan ha stor betydelse.

Biverkningar
Mindre fysiologiska doser av naturligt progesteron är inte känt att orsaka några biverkningar. Kom ihåg att en gravid kvinnas kropp producerar stora mängder progesteron varje dag under graviditeten utan att varken hon eller fostret skadas. Extrema doser kan orsaka sömnighet även om de flesta kvinnor rapporterar att de bara känner sig lugna. Enorma elefantdoser kan orsaka en bedövande eller fylleliknande effekt.

Vissa kvinnor rapporterar att symptomen på östrogendominans återvänder efter en vecka eller två av användandet av krämen men detta beror på att östrogenreceptorerna blivit känsligare och besvären försvinner generellt inom några veckor. Hos vissa kvinnor kan det ta ett par månader. Om du fortfarande menstruerar och använder progesteronkrämen vid fel tidpunkter i cykeln kan du uppleva småblödningar, sk spotting eller att mensen förskjuts.

* * *

Vad är progesteron?
Progesteron är ett kvinnligt könshormon liksom östrogen. Kvinnor producerar det i äggstockarna och i binjurarna samt i moderkakan under graviditet. Det kallas även för gulkroppshormon.

Gestagen som ordineras vid klimakteriebesvär är syntetiskt progesteron med modifierad kemisk struktur och inte samma sak som progesteron. Syntetiska gestagener uppför sig inte alltid på samma sätt i kroppen som naturligt progesteron. Syntetiska gestagener bryts ner i levern till olika varianter där vissa binder till progesteronreceptorer och andra kan binda till en rad olika steroida receptorer runt om i kroppen och orsaka biverkningar.

Medan naturligt progesteron är en förutsättning för graviditet tex kan inte syntetiska gestagener användas under graviditet pga den potentiella risken att skada fostret.

Naturligt Progesteron:

Syntetiskt Progesteron/Gestagen:

Som du ser på bilden så har man ändrat lite på molekylformen(för att kunna ta patent) från den naturliga till det syntetiska, vilket gör att detta blir ett främmande ämne för kroppen. Därför reagerar den också som den gör.

Progesteron är bla en förelöpare till könshormonerna östrogen(er) och testosteron samt till binjurebarkssteroiderna. Man skulle kunna säga att det är ett råmaterial till dessa andra hormoner. En annan av dess viktiga roller är att upprätthålla den hormonella balansen gentemot östrogenet.

Progesteronets funktioner

 • Förelöpare till könshormoner, östrogener och testosteron
 • Bibehåller det sekretoriska endometriet (gör att ett ev befruktat ägg kan fästa)
 • Skyddar mot fibrocystisk bröstsjukdom
 • Är naturligt vätskedrivande
 • Hjälper till att använda fett som energi
 • Är naturligt antidepressivt
 • Hjälper sköldkörtelhormonernas funktion
 • Normaliserar blodets koaguleringsförmåga
 • Återställer sexlusten
 • Hjälper till att normalisera blodsockernivån
 • Normaliserar zink- och kopparnivåer
 • Återställer cellens rätta syrenivå Skyddar mot livmodercancer
 • Hjälper till att skydda mot bröstcancer
 • Stimulerar osteoblastisk benbildning
 • Nödvändigt för överlevnaden av embryo och foster genom hela graviditeten
 • Förelöpare i kortisonsyntesen i binjurarna

* * *

ProgesterAll – Naturlig balanskräm – Progesteronkräm med bioidentiskt progesteron (har omtalats hos bl.a. Doctors, Oprah och Dr Phil).

ProgesterAll™ är den enda kräm som får bära Dr Lees namn med tillåtelse från familjen Lee. Det är samma formula som Dr Lee och hans familj använt i över ett decennium. När du köper ProgesterAll™ kan du lita på att produkten uppfyller Dr Lees strikta riktlinjer.

Naturligt Progesteron
Progesteron är ett hormon som kroppen producerar. Benämningen ”naturlig” eller ”bioidentisk” avser progesteron som är identiskt med det progesteron som kroppen producerar.

Naturligt eller bioidentiskt progesteron tillverkas från en substans i mexikansk vildjams och andra växter. Detta liknande växthormon modifieras vidare i ett laboratorium för att bli kemiskt identiskt med, dvs få samma kemiska struktur som mänskligt progesteron som tillverkas i en kvinnas äggstockar.

Obs! Detta är inte samma som Vildjams. Vildjams är ett örtextrakt. Oavsett om det distribueras via kapsel eller kräm så omvandlas inte vildjams till progesteron i kroppen efter intag.

ProgesterAll – ingredienser och användningsråd/användningsområden.

* * *

Läs mycket mer information och länkar, och beställ ProgesterAll, progesteronkräm hos Quantumhälsan och på www.hormoni.se

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Alternativa läkemedel och behandlingar, Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s