Här förskrivs mest antibiotika i hela landet… varför?

Upplands Väsbys läkare skriver ut mest antibiotika i hela landet, visar en rapport från Stockholms läns landsting. Det är allvarligt eftersom allt fler bakterier blir resistenta på grund av överkonsumtion. (från första sidan)

Den senare meningen innehåller förvisso ingen ny information för de flesta av oss… men det är ett enormt viktigt fenomen och problem att belysa.

InflikUpplands Väsby är alltså inte bara rikskänt för att vara den sämsta kommunen att bo i om man har funktionshinder…

* * *

Några tänkvärda citat ur texten (hela tidningen här).

”Det är en klart hög förskrivning i kommunen. Självfallet gör man en medicinsk bedömning och väljer antibiotika när det är motiverat (mamma Urkraft slänger in ett stort frågetecken). Men ibland kan situationen vara svårare, man väger in olika aspekter och tar det säkra före det osäkra (i oproportionella proportioner säger mU som har personlig erfarenhet av Löwenströmskas närakutmottagning). Då finns naturligtvis risken att man skriver ut i onödan.

Säger Kenneth Sjöman, chef för närakuten på Löwenströmska sjukhuset.”

Mamma Urkraft undrar varför ”man” inte gör lika i andra kommuner, är ”man” bara ett begrepp innefattande Väsbys läkarstab? Väger inte andra läkare aspekter och tar professionella beslut inför något så känsligt som antibiotikabehandling och risk för resistens (och alla andra obalanser som skapas i kroppen då antibiotika tillsätts och stör bakterier – tarmfloran)?

Jörgen Månsson, medicinsk direktör för Carema vårdcentral (mU rättar sig: jag har inte varit på Carema men tidigare fanns varken känsla av vård eller högre utbildning, utan snarare är det HOST -> här får du ett recept på antibiotika – förhoppningsvis har det ändrat sig, eller är på väg att ändras) i Upplands Väsby centrum, säger att strukturen i kommunen och historien är två orsaker till den höga förskrivningen.

– Det konsumeras mer antibiotika i en kommun som Upplands Väsby med generellt låg utbildningsnivå

För mamma Urkraft är det helt uppenbart att det är läkarnas och deras överordnades utbildningsnivå som Månsson blandat ihop med de sjukas – de som trycks på onödiga och skadliga läkemedel av de ”utbildade”.

Annika Hahlin, som är apotekare på STRAMA, menar däremot att problemet är stort även i kommuner där den generella utbildningsnivån är hög.

– Det handlar om ett typiskt storstadsfenomen:

”Man är i farten och behöver bli frisk snabbt för att hinna med allt.”

* * *

STRAMA

Strama (Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens) är ett rådgivande organ med uppgift att bistå Smittskyddsinstitutet. Stramas ordförande och övriga ledamöter utses av Smittskyddsinstitutet. Det rådgivande organet Strama samverkar i ett nätverk av lokala Strama-grupper.

På STRAMAS hemsida finns länkar för allmänheten (med reservation för att Läkemedelsverket har sitt av Läkemedelsindustrin riktade och styrande finger med i spelet).

* * *

Tillägg torsdag 28 oktober

Jag fick frågan om när denna rapport är ifrån. I denna artikel från SvD i maj 2010 framkommer det att siffrorna är nya, men vill man veta mer så kontakta någon av reportrarna eller Stockholms läns landsting. 🙂

I SvD-artikeln diskuteras även frågan om vad olikheter i vården, vem som får vilka förskrivningar, beror på.

Ett urklipp:

Nya siffror från Stockholms läns landsting visar att det skrivs ut mest antibiotika i kommuner med hög medelinkomst som Danderyd, Lidingö och Täby.

– Att folk i Danderyd, Täby och Lidingö skulle åka på svårare bakteriella infektioner än vad man gör i Huddinge, Tyresö, Botkyrka och Salem verkar helt osannolikt. Det är snarare tvärtom. Generellt kan man säga att människor med bättre socioekonomi är friskare än andra. Det handlar snarare om tradition, kultur och läkare som vill vara tillmötesgående eller patienter som kan vara krävande (mU undrar om det är rimligt att enskilda patienter är mer krävande i avgränsade områden, skilda individer i några kommuner), säger Christer Norman, distriktsläkare i Salem och styrelsemedlem i Strama, strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens.

Det nationella målet är att få ner antibiotikaförskrivningen till max 250 antibiotikarecept per 1 000 invånare och år. Så mycket har man räknat ut är rimligt när man bara skriver ut antibiotika enligt aktuella rekommendationer till infektioner som kräver det, till exempel lunginflammation, svår öroninflammation och svåra halsbölder. Under 2009 skrevs det ut färre recept på antibiotika än året före, men det är långt kvar till målen.

I Upplands-Väsby, Danderyd och Lidingö, som ligger högst i länet, skrivs det ut över 450 antibiotikarecept per 1 000 invånare och år.

– Jag vet inte om man kan säga att de får en bättre vård i norrkommunerna, snarare tvärtom (mU säger: ja vi bör ju bli allt sjukare i takt med att våra organismer blir resistenta mot antibiotikan). Ju mer antibiotika du sätter i dig, desto större risk har du att själv få bekymmer med resistenta bakterier och det ökar också risken för samhället i stort, säger Christer Norman.

Han konstaterar att nya forskningsrön och nya mediciner normalt brukar få snabbare genomslag i områden med högutbildade, men när det gäller nya rön om antibiotikaanvändning verkar det inte riktigt vara så.

– Det kan nog handla om att många har yrken där man inte kan vara borta en halv dag, eller en dag extra, som det kanske tar för ett barns öroninflammation att läka utan antibiotika, säger Christer Norman.”

Läs hela artikeln här.

Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Autism - och liknande tillstånd/syndrom, Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Här förskrivs mest antibiotika i hela landet… varför?

 1. Peter skriver:

  Det kanske står i artikeln och jag kanske är för lat för att läsa allt. Men det vore intressant att veta när rapporten är ifrån. Jag brukar gå till Runby vårdcentral och Löwenströmska och det har aldrig varit lätt att få ut antibiotika. På Runby vårdcentral bad jag om det en gång när det faktiskt skulle ha hjälpt – jag hade då varit ordentligt sjuk i tre veckor, men eftersom jag sa att det inte blivit sämre så fick jag ingenting. Så jag upplever verkligen inte Väsby som utmärkande dåliga på det.

  • urenergi skriver:

   Nä det stod inte (mer än att nu varnar expertis…) men du kan kan ringa Tony Gyllenram som skrivit artikeln, på: 550 550 09 😉

   Det finns nog flera aspekter i detta som i allt men du och jag, och våra skilda upplevelser, är ju just bara två individers erfarenhet av ett par mottagningar (tror det var Löwet som skulle vara värst?).

   Angående Löwet så blev jag faktiskt frustrerad senast jag var där med Viktor och de skrev ut antibiotika som jag kände inte behövdes, det var ju tydligen inga problem med honom (lät illa i luftvägarna, som han brukar göra ibland vid förkylning) och han var inte såå dålig. Jag avvaktade och ringde sjukvårdsupplysningen för att se om det kunde vara farligt att låta virusen rumstera vidare. Hon svarade på ett väldigt säkert vis att nej det läker ut av sig själv och att läkarna skriver ut för mycket antibiotika i onödan. Jag avstod och Viktor var ju redan på tillfrisknande – inga problem.

   Hittade nu en SvD-artikel från maj i år och där står: ”Nya siffror från Stockholms läns landsting visar att det skrivs ut mest antibiotika i kommuner med hög medelinkomst som Danderyd, Lidingö och Täby.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s