Ekologiskt skumbad! … och ”Kemikaliecocktail hotar vår hälsa”

DEL 1

Ekologiskt skumbad

Lille Urkraft är givetvis det finaste jag vet men även en intelligent, smart och rolig charmör kan behöva tvätta sig ordentligt emellanåt (särskilt när nattblöjan fortfarande är aktuell)…

Personligen anser jag inte att kemikalier är samstämmigt med renhet i detta sammanhang (kanske bara i de fall total sterilitet är nödtvunget) och jag har de första åren tvättat Viktor med enbart vatten och ekologisk/biodynamisk olja, för att övergå till ekologisk tvål och schampo.

Viktor har för en tid sedan äntligen börjat uppskatta att ta ett bad och visst blev jag överraskad när jag först skeptiskt testade Urtekrams ekologiska barnschampo för att få till ett härligt och roligt skumbad – och det blev massor av skum av en mindre klick, plus att det håller sig längre än ”vanligt” badskum!

Urtekram har ett väldigt brett sortiment med ekologiska, helt naturliga produkter och dessutom till riktigt låga priser – skulle man anse att man ”inte har råd” för att priserna ändå är något högre än de kemiska (ofta rent skadliga) alternativen, så vill jag poängtera att produkterna är otroligt dryga och räcker i evigheter (håller länge utan konserveringsmedel, sug på den karamellen! ;)).

Vi använder även deras tvål och fluorfria tandkräm – Viktor barntandkrämen och jag den med Aloe Vera.

Urtekrams produkter finns ofta på Hälsokost, i de flesta nätbutiker (länkar till ett par olika i texten ovan, Bodystore verkar ha lägst pris) med ett sortiment inriktat på hälsa och naturliga ingredienser, samt på flertalet stormarknader. Mina favoritbutiker i Stockholm är, som tidigare nämnt några gånger, Gryningen – ekologisk hälsokost och Lifeland.

Urtekrams hemsida.

Om Urtekram:

 • 25 år med Ekologi.
 • Ekocert certifierade- europeisk ekologisk certifiering Urtekram och Urtekrams produktion är 100% uppvärmd med halmkraft.
 • 100% av strömmen kommer från ett anslutet vindkraftverk – Dvs mindre miljöfarlig energi.
 • Urtekram är registrerat miljövänlig producent med slutna kretslopp – Dvs inget spillvatten.
 • Urtekram blir fortlöpande kontrollerad av miljömyndigheterna – Dvs oberoende kontroll.
 • Produkterna är så koncentrerade att vi inte behöver konserveringsmedel – Dvs mer produkt per flaska.
 • Produkterna är alla på vegetabilisk bas – Dvs inga mineraloljor.
 • Vi använder ingen olja.
 • Urtekrams produkter har alltid fullständig varudeklaration – Dvs innehåller inget annat än det deklarerade.
 • Inga djurförsök förekommer hos Urtekram eftersom Urtekram är emot djurförsök – Också gentemot våra råvaruleverantörer
 • Flaska, etikett och kork är gjorda av miljövänlig polyetenplast – Dvs ingen pvc-plast.
 • Utan parabener eller andra syntetiska konserveringsmedel
 • Framställt av vegetabiliska ingredienser
 • De flesta produkterna är utan parfym och och deklarerade i samarbete med Astma- och allergiförbundet
 • Dofter kommer från ekologiska, eteriska oljor
 • Märket är Danskt

Några produktexempel:

Urtekram Deo Crystal No Perfume - 50 ml  i gruppen Kroppsvård & Hygien / Kropp hos Vitapost.se (316200)

Och en mycket nöjd badare  – som tillverkar skägg, blöjor mm av det hållbara badskummet:

😀

* * *

DEL 2

Kemikaliecocktail hotar vår hälsa

Länkar till artiklar genom åren, dock fortfarande högaktuella, angående skadliga kemikalier i mat, kläder, hygienartiklar med mera:

– Notera att det handlar om kända märken som gemene man litar på just på grund utav märket och den falska trygghet som igenkännbarhet (via reklam) invaggar oss i:

Dalarnas Tidningar (2004) – Butikerna fortsätter sälja farliga produkter

Dalarnas Tidningar (2008) Maten är farligare än du tror

Aspartam ersätts med sukralos. Transfetter med omestade fetter. Larmrapporter får producenter ta bort kemikalier i maten och ersätta dem – med nya! Vi stoppar i oss mängder med kemiska tillsatser helt i onödan.

– Om sötningsmedel som aspartam, sukralos m.fl. – Färgämnen och sk azo-färger – Smakförstärkare/glutamater (natriumglutamat) – Härdat fett och transfetter – Förtjocknings-, klumpförebyggande och surhetsreglerande medel.

Barnsidan.se – Farliga barnvårdsprodukter

Svenska Naturskyddsföreningen – Rapport 2004: Barnet, hälsan och miljön – En undersökning av innehållet i barn- och babyvårdsprodukter

Svenska Naturskyddföreningen (2010): ”Kemikaliecocktail hotar vår hälsa”

Ett utdrag ur texten:

”Det är nu dags att storstäda bland konsumentprodukterna. Den kemikaliecocktail som vi alla vandrar omkring i måste saneras. Naturskyddsföreningens rapporter pekar tydligt på att lagstiftningen är för svag. Det skriver Mikael Karlsson och Ulrika Dahl, Naturskyddsföreningen.”

Barn utsätts för miljögifter redan i mammans mage, vilket påverkar deras möjligheter att senare i livet bli föräldrar. Det framgår av forskning från bland annat Danmark och USA.

Forskningen visar också att barn under två år utsätts för halter av hormonstörande kemikalier som riskerar störa deras utveckling och fortplantningsförmåga. Kemikalierna i detta fall kallas för ftalater.

Producenter tillåts sälja exempelvis skor med så höga ftalatnivåer att ett barfota barn inte bör använda dem mer än ett par timmar om dagen för att inte det manliga hormonsystemet ska påverkas, för att inte småpojkar ska riskera bli feminiserade. I Danmark har man nu förbjudit en sådan sko, en piratkopia av det populära märket Crocs, men Sverige ligger efter.

Kemikalier är nödvändiga för produktionen av varor, men många av dem är obefogade för att få funktionella produkter. Andra är alltför farliga för att alls användas. Naturskyddsföreningen har i en rad undersökningar de senaste åren visat att miljögifter finns i höga halter i vanliga konsumentprodukter.

Vi har analyserat bland annat skor, t-tröjor, handdukar, regnkläder, solskyddsprodukter, hårsprayer, impregneringssprayer, hygienprodukter, barnvårdsprodukter och joysticks. Samtliga studier har visat att det finns kemikalier som är farliga för natur och mänsklig hälsa.

Bland annat har Naturskyddsföreningen hittat ämnen såsom ftalater, fluormiljögifter, tungmetaller och bromerade flamskyddsmedel. Dessa studier visar också att företagen som säljer varorna ofta helt saknar kontroll över vilka kemikalier som finns i dem.

Kemikalieproblemen är i dag globala och ökande. En stor mängd kemikalier transporteras till Sverige i de varor som ofta tillverkas i fattiga länder. I dessa länder är 22 procent av alla arbetsrelaterade dödsfall (439 000 årligen) och skador (35 miljoner årligen) direkt orsakade av ohållbar kemikaliehantering i arbetet.

Men problemen är större än så. Ingen vet hur mycket kemikalier som släpps ut på fri fot på vårt jordklot, men mätningar visar att de transporteras med vatten och vind över landgränserna. Det handlar om oerhört många ton kemikalier som kan störa utveckling och fortplantning eller ge svåra sjukdomar hos människor. Trots det ökar mängden utsläppta kemikalier kraftigt. Slutstationen för många av dem är länder runt polerna, såsom Sverige.

Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ekologiskt skumbad! … och ”Kemikaliecocktail hotar vår hälsa”

 1. suddrik skriver:

  Jag läste ”Kemikaliecocktail hotar vår hälsa” på Naturskyddsförenings hemsida. Det som är mest skrämmande är hur EU förbjuder örter men tillåter gifter.

  Återigen: Europeer är så vansinnigt bra på att kritisera USA, men tar ändå efter alla man kan. Och då är inget europeiskt land ens något konglomeriat!!
  Örter kan inte förbjudas i USA, det finns för många röster emot det.

  • urenergi skriver:

   Ja, världen är skev… Man vill förbjuda människor att använda naturliga medel som brukats under årtusenden, med goda effekter och få eller inga biverkningar (med balans och sunt förnuft) medan det är fritt fram att sälja giftiga produkter med bevisade skadeverkningar, allt från ”läke”medel, hel- och halvfabrikat med onödiga giftiga tillsatser, godis/snacks/läsk etc och hygienartiklar med helt onödiga kemikalier som skadar våra kroppar och miljö (det är precis lika illa i produkter som riktas till barn)… De som har råd vill inte göra studier för det ligger inte någon ekonomisk vinning i detta och de eldsjälar som kämpar för frihet och hälsa, de har inte miljoner att lägga ut på studier i den form Sverige kräver.

   Vi blir omyndigförklarade vad gäller självbestämmande över vilka naturliga preparat, örter och vitaminer vi vill inta MEN vi får, och uppmuntras till (via laglig reklam om att vi blir coola, snygga, glada, roliga och fria från smärtor), att (över)konsumera receptfria symtomlindrare från Apotek och numera flera matvarubutiker, och alkohol i alla dess varianter. Vi får röka, snusa och dricka hur mycket kaffe och energidrycker vi vill – men jag ska ”räddas” från örter och vitaminer.

   Bevisat miljö- och hälsofarliga medel uppmuntras men ostuderade (nja, studerade är de men inte efter de extrema regelverk som långt ifrån många har möjlighet att bekosta) naturliga komponenter bannlyses – världen är skev. Men förhoppningsvis leder sådant här förtryck till en omvälvande omställning – paradigmskifte i sikte och då är vi starka eftersom vi fått kämpa för vår sak – hälsa för alla och hållbarhet för vår miljö. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s