Ekologisk kokosolja vs. Unilevers ”silverpaket”

Fler och fler hälsomedvetna människor börjar använda den välgörande kokosoljan (kokosfett i folkmun, vi sa även kokossmör en övergångstid när Viktor hade det på bröd ;))

– men vad är det egentligen för skillnad på det billiga silverpaketet i var livsmedelsaffär och på (i det här fallet) Biofoods mer kostsamma ekologiska kokosolja – båda är ju lukt- och smakfria?

Generellt vet vi ju att ekologiska produkter inte framställs med och tillsammans med giftiga tillsatser, som så många andra livsmedel.

Gunnar Lindgren, tillsammans med en läsare, tog frågan till en djupare nivå och här har du mer detaljerad information från respektive tillverkare:

* * *

Kokosfett – hur tillverkas det?

Frågorna:

Vid framställning av ert kokosfett vilka av följande behandlingar har kokosfettet varit med om?

1. Upphettning vid utvinning ur kopra, i så fall vid vilken temperatur?

2. Fraktionering, i så fall har något lösningsmedel använts?

3. Raffinering, i så fall har kokosfettet varit i kontakt med natriumhydroxid, fosforsyra/citronsyra och bentonitlera?

4. Har kokosfettet deodoriserats, i så fall vid vilken temperatur?

Unilever svarar:

Hej!

Tack för ditt mail.

1. Upphettning vid utvinning ur kopra, i så fall vid vilken temperatur? Ja, upphettning har används, vi ger inte ut temperaturen men kan garantera att kokosoljan har en bra kvalitet.

2. Fraktionering, i så fall har något lösningsmedel använts? Nej, kokosfettet är inte fraktionerat, det är fullhärdat. Dvs. alla omättade oljor är ändrat till mättat fett för att bättra produktens egenskaper (hållbarhet och konsistens).

3. Raffinering, i så fall har kokosfettet varit i kontakt med natriumhydroxid, fosforsyra/citronsyra och bentonitlera? Ja. Kokosoljan är fysiskt raffinerad, vilket innebär att fosforsyra, blekjord (bentonitlera) och aktivt kol används som processhjälpmedel. Både fosforsyra, blekjord och aktivt kol är godkända processhjälpmedel (av EU), och det finns inga rester kvar i den raffinerade slutprodukten. Fosforsyra används ofta i många livsmedel, blekjord är en naturlig lera som också är tillåtet att använda direkt som foder, aktivt kol även känt som som Nori, användas av människor när de har ätit något fel. Alla dessa processhjälpmedel är godkända av EU och används i livsmedel eller foder.

4. Har kokosfettet deodoriserats, i så fall vid vilken temperatur? Ja, deodorisering gör man för att små partiklar t.ex. metaller, fria fett syror, färgrika ämne har påverkan till smak, färg och hållbarhet. Vi ger inte ut temperaturen.

Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen! Vänliga hälsningar/ Unilever Sverige AB Konsumentkontakt ”Foods” FRISVAR 20 47 76 93 171 20 Solna

Biofoods svar:

Hej E, Ursäkta dröjsmålet för svaret på dina frågor men jag var tvungen att invänta svar från våran leverantör.

1. Ja kokosfettet är upphettat till ca 60 C , eftersom det är näst till omöjligt att utvinna olja från kall kopra.

2. Nej

3. Nej

4. Ja de är deodoriserat med vattenånga för att få bort smak och lukt av kokos.

Jag hoppas du har fått dina frågor besvarade och önskar dig en trevlig dag.

Med vänlig hälsning/Best regards, Maria Berggren Biofood-Biolivs AB

* * *

Skrämmande säger jag och är med denna information än mer övertygad om att äta ekologiskt i så stor utsträckning jag bara kan.

Detta var om kokosoljan men ni kan ju tänka er att dessa skillnader sker på liknande vis (kanske med olika gifter) för alla livsmedel… (mer om smör och margarin i länk nedan)

* * *

Mer från detta nyhetsbrev:

1. Kokosfett – hur tillverkas det?
2. Slammet är giftavfall – inte gödningsmedel
3. Guld i slam och livsmedel
4. Kan ett barns födelsedag förutsäga uppkomsten av ADHD?
5. Kadmium hotar industrisamhällets människa på många sätt – Ny forskning

Skriv upp dig på prenumeration för Gunnar Lindgrens nyhetsbrev här.

Mer om matfett och margarin, från Gunnar Lindgren.

Advertisements

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Alternativa läkemedel och behandlingar, Autism - och liknande tillstånd/syndrom, Autismdiet och kosttillskott - recept - råvaror - tips, Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Ekologisk kokosolja vs. Unilevers ”silverpaket”

  1. fiffi skriver:

    Mycket intressant läsning! Har helt skippat den raffinerade, men kanske man kan ha den till stekning i alla fall…

    • urenergi skriver:

      Ja i denna beskrivning blir skillnaderna tydliga – så även prisskillnaden, man får vad man betalar för så att säga. 🙂

      Jag vet att en del gör just som du skriver, de använder den sämre varianten just till stekning. Själv har jag beställt ett mer ekonomiskt 25-kilospaket kokosolja från Biofood (via http://www.allergimat.com eller Gryningens Hälsokost m.fl.) som jag har hemma att bara fylla på i en mindre burk vid spisen med. Det blir billigare och oljan håller ju i evigheter om man ser till att hålla redskapen och förpackningen rena. 🙂

  2. Ping: Köttfärslimpa med Svampsås och sallad på varma Cocktailtomater « Birgitta Höglund´s Mat

    • urenergi skriver:

      Blev pingad till ett LCHF-recept – vi GF/CF/SF-are kan ju också testa men byt ut grädden och smöret! 🙂 Mormor Urkraft som är LCHF-are sparar bloggen i ”favoriter”. 😉

      • Elke skriver:

        Mormor Urkraft har massor med LCHF-recept, testar hela tiden nytt och glömmer bort lika fort. Ibland har jag vett att anteckna vad jag har gjort.

  3. Helge skriver:

    Deodorisering!

    Unilevers representant vill inte svara på vilken temperatur de använder vid processen.

    Men svar finns att få i Udo Erasmus klassiker ”Fats that heal and fats that kill”:

    sid 96 ”Deodorization is steam distillation under pressure and exclusion of air.It removes aromatic oils, free fatty acids, and molecules that impart pungent odors and unpleasant tastes that were not present in the natural oil before processing began.
    Deodorization takes place at a destructively high temperature 240- 270 C for 30 to 60 minutes.
    When heated to temperatures above 150C unsaturated fatty acids become mutagenic,which means that they can damage our genes(and those of our offspring).Above 160 C trans fatty acids
    begin to form. Above 200 C trans fatty acids form in substantial quantities( See Chapter 18, Margarines, Shortenings, and Trans fatty acids). Above 220 C, the rate of trans fatty acid production increases exponentially.”

  4. Helge skriver:

    Här är en länk till Udos hemsida: http://udoerasmus.com/articles/udo/fthftk.htm

    Jag har inga ekonomiska intressen i frågan!

  5. Viveca Lammers skriver:

    Jag kollade på Biofood och Gryningen, men jag kunde inte hitta något 25-kilospaket med kokosolja/kokosfett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s