”Piller på liv och död” – samt kopplingen Läkemedelsverket och läkemedelsföretagen

Jag såg ett program i helgen om just detta hur ”vi” stoppar i oss mediciner mot varenda liten åkomma eller symtom, vi litar blint på dess helbrägdagörande verkan medan vi blundar för att alla har de bieffekter – de stör våra kroppars normala funktioner och skadar oss i princip alltid samtidigt som de dämpar de oönskade symtomen.

När vi regelbundet stoppar i oss  ”läke”medel skapar vi psykiska och fysiska beroenden. Våra kroppar ställer om sig efter de nya substansernas ständiga närvaro och vi får abstinenssymtom vid utsättning. Psyket inbillas att tro vi måste ha pillren för att kunna ta oss genom livet… Vi blir personlighetsförändrade.

Vid överdosering av dessa symtomdämpande mediciner så kommer biverkningar som ett brev på posten (ja bipacksedeln är en verklighet, om än fastställd genom enbart 1000 testpersoner – farorna är sannolikt större än vad som framgår i texten) – ofta så kommer det symtom du önskat bli kvitt, tillbaka i förstärkt version.

Ville du bli av med huvudvärk kan du vid en tids överdosering av värktabletter räkna med kronisk (kraftig)huvudvärk till dess att din kropp fått renas och återgå till sitt naturliga tillstånd.

När en medicin stör våra kroppsfunktioner skapas behovet av att reglera detta, vilken stör nästa funktion och vi behöver en till… en till… och en till för att jaga vår ursprungliga känsla av balans – på kemisk väg.

Vem/vilka gynnas av detta?

Vi måste öppna ögonen för vad vi stoppar i oss och varför – väga nyttan mot skadan – och kanske släppa illusionen om att kunna medicinera bort all smärta (och kanske den dolda undermedvetna tron att vi kan stoppa tiden, vårt eget åldrande och kanske även förhindra vår egen död?) och alla våra föreställda brister.

* * *

Vetenskapens värld – Del 8 av 18: Piller på liv och död.

Under en livstid får vi oss mängder av läkemedel, många av dem nödvändiga för att vi ska överleva och må bra. Men äter vi för mycket piller? Förr åt man piller när man var sjuk, idag äter vissa läkemedel i alla livets skeden. Behöver världen sex viagrapiller i sekunden? Och behöver vi piller för att också sluta våra dagar? Programledare: Victoria Dyring.

Programmet visas i SVT Play, endast till och med midnatt idag – synd! Jag försöker pausa i filmen och citera en del viktigt som kompensation. 😉

”Det finns inga helt ofarliga mediciner eller mediciner vi vet allting om.”

”En medicin är ett försök att påverka en fundamental biologisk process.”

”En djupgående förändring. Det kan man inte göra utan vissa oönskade effekter.”

Här får vi höra hur slumpmässig läkemedelsforskningen är och hur alla som äter mediciner deltar i ett enormt experiment med sina liv och hälsa som insats. De kemiska föreningarna kan blir direkt dödliga, eller i en del fall – rädda liv.

Men behöver vi detta hälsoskadliga lotteri på varje område och varje tid i livet?

Var medicin testas på enbart en liten del av befolkningen, vi vet alltså inte vad de faktiskt gör med oss förrän vi faktiskt tar dem.

Så resultatet av långtidsstudien på var människa (djur och natur) återstår att se.

* * *

Läkemedelsverket anklagas för att gå industrins ärenden (dec 2005).

Attacken mot myndigheten för Jan Lindholm fram i en riksdagsmotion, där han kräver att dagens finansiering av Läkemedelsverket avskaffas:

”Läkemedelsverket finansieras till nästan 100 procent genom avgifter från läkemedelsindustrin för registrering och översyn av läkemedel. Detta kan tyckas logiskt vid en första anblick.

Emellertid skapar denna finansieringsform direkta, ekonomiska kopplingar mellan Läkemedelsverket och läkemedelsindustrin. Risken är därmed stor att ett agerande enligt mottot ”bit inte den hand som föder dig” med tiden utvecklas mellan parterna.

Betecknande för det svenska Läkemedelsverket är dess kritiska inställning till naturkost och naturpreparat. Amerikanska FDA är långt ifrån lika kritiskt som Läkemedelsverket. Snarare uppmuntrar FDA i betydligt högre grad än Läkemedelsverket människor att använda sig av naturlig kost och naturliga ämnen för att förbättra sin hälsa.

Naturkostbranschen utgör en direkt konkurrent till läkemedelsbolagen.

Läkemedelsbolagen är Läkemedelsverkets kunder och finansiärer. Det finns alltså ekonomiska skäl för Läkemedelsverket att kritisera naturkost och andra metoder som inte gynnar Läkemedelsindustrin, samtidigt som man propagerar för diverse läkemedel. Detta agerande tjänar Läkemedelsverket på i två avseenden:

Dels håller Läkemedelsverket sig väl med sina finansiärer.

Dels tjänar verket självt på att människor använder mediciner i stället för naturpreparat, då verksamheten är avgiftsfinansierad (läkemedelsbolag betalar avgifter för sina mediciner). Ju mer läkemedel som säljs, desto mer pengar till såväl Läkemedelsverket som läkemedelsbolagen. Och naturligtvis: ju fler preparat som kan registreras som läkemedel, desto fler att ta avgifter av.

Läkemedelsverket borde agera i diametralt motsatt riktning, det vill säga så att människors hälsa förbättras på ett ekonomiskt försvarbart sätt. När det finns medel med positiva effekter som saknar negativa biverkningar bör dessa föredras framför konventionella mediciner.

Svenska myndigheter och verk bör agera med människors (och samhällsekonomins) bästa för ögonen, i stället för att, medvetet eller omedvetet, gynna sin egen finansiella ställning.

Här finner du artikeln och länkar.

ADHD-INDUSTRIN (2005) – Läkemedelsbolag, köpta forskare och marktrupper (pdf)

En gång i tiden gjorde läkemedelsbolag reklam för mediciner för att behandla sjukdomar. Nu är det ofta tvärtom. De gör reklam för sjukdomar som ska passa deras läkemedel.”

”Sättet att sälja läkemedel är att sälja psykisk sjukdom.”

Läs mer i bloggen ADHD-industrin.

* * *

Ytterligare frågor:

Behöver vi medicinera ”överaktiva” barn med amfetaminliknande preparat eller är det vårt samhälle som varken är barn- eller ens människovänligt anpassat?

Måste unga flickor från tidig ålder äta hormonstörande syntetiska medel för att slippa bli gravida, och sprutas i otillräckligt beprövat vaccin mot livmoderhalscancer – eller skulle vi kunna avhjälpa problemen kraftigt via mer närvaro och närhet med våra barn, mellan generationer, för att öka förståelse och omtanke om varandra?

Många reagerar så kraftigt på hormonella p-medel att de faktiskt inte kan använda dem. Förebygg och informera om kondomer (för de yngre) och sprid användandet av cervixpessaret FemCap (för de äldre/mer motiverade) med den gröna spermiedödande gelen?

* * *

Vad vill vi ha?

Överarbete, prestation före välmående, stress, sömnlöshet, depression, förlorad närhet med familj, medmänniskor – med mig själv?

”Botat” med – eller försök till fyllt tomrum i själen – uppiggande centralstimulerande för tillfälligt mer ork och fokus – för att kunna ”köra på utan att känna kroppens trötthetssignaler”, sömnmedel, ångestdämpare, SSRI mot nedstämdhet, medel för att slippa äta/hunger, bantningspiller, betablockerare mm – och till sist några piller för ökad sexuell lust och uthållighet, för att kunna upprätthålla den potens och virilitet som vårt samhälle hyllar men som ingen stressad nutidsmänniska kan upprätthålla samtidigt som alla andra höga krav. Kvinnor lider lika mycket sexuellt under stress, höga krav, dålig självkänsla och hormonstörande miljögifter, även om det inte är lika synligt som för en man.

Eller är det dags för paradigmskiftet – till närvaro, till gemenskap, arbete och prestation javisst men med hälsosamma stunder av återhämtning och lek.

Är det dags för omtanke och öppna ögon via medveten närvaro – för vår egen varelse, för våra medmänniskor och för allt liv och hela världen vi lever i?

Kärlek, öppenhet, helhet, omtanke – spöar instabila kemiska ”lyckopiller”

– helt utan skadliga biverkningar

 

Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”Piller på liv och död” – samt kopplingen Läkemedelsverket och läkemedelsföretagen

 1. Mormor skriver:

  Fast jag tyckte nog att det var mera halleluja över det hela, som att du ju får räkna med biverkningar och mera tabletter och sånt hela tiden. Och att läkemedelsindustrin gör allt för dig!
  Jag vill ha något mera kritiskt!!

 2. urenergi skriver:

  Ja absolut, det här var ju bara översiktligt men en början till ögonöppning!

  Visst var detta program för ”snällt” och fortfarande under allmänt godkända/PK-ramar.

  Jag vill också se mer kritiska granskningar, hela program som bara skalar av alla myndigheters och storföretags fasader! Men de har pengarna och makten så vi får ändå räkna med ett långsamt uppvaknande, det är dock redan igång och det blir nog alltmer kraftigt och omvälvande då vi enskilda personer måste kämpa så pass för att själva ta reda på information.

  Det är ett stort jobb att försöka leva med öppna ögon och verka för självtänkande och självstyre!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s