Upprepningar i arvsmassan kan ligga bakom störningen adhd

Egentligen inget nytt på kartan direkt men belyser ändå studien.

Som jag redan tidigare flertalet gånger hävdat så är jag övertygad anhängare till det multifaktoriella tänket, i de flesta sammanhang – helhet.

Vi föds med olika förutsättningar, olika känsliga eller robusta, med olika styrkor och svagheter. Detta arv tillsammans med miljön är två stora delar i hur vi utvecklas.

En känslig person som utsätts för psykiska och fysiska övergrepp eller annan försummelse, som påverkas kraftigt av kost, vaccin, miljögifter etc. utvecklas givetvis annorlunda än en roboust utrustad individ – kroppsligt, emotionellt och psykiskt.

En individ som föds mer robust kan brytas ned av dålig miljö och uppväxtförhållanden, medan en känslig person kan frodas i en sund miljö och en kärleksfull atmosfär.

Jag ser samma mönster oavsett om det handlar om psykiska syndrom eller fysiska sjukdomar och symtom.

Bara lite att ha i åtanke när ni läser och kanske vill kommentera nedanstående artikel.

Denna artikel är ifrån http://www.dagensmedicin.se men notera hur språket ändrar innebörden i denna och i alla artiklar om du googlar fram fler som skriver om studien.

Dagens medicin skriver återkommande ”kan ligga bakom”, ”har en genetisk komponent”, ”den omdiskuterade störningen inte enbart kan ses som…”. Men ändrar fatalt skrivsätt i sista stycket.

Det en något öppnare och ärligare attityd att hävda ”kan” än att man uttrycker det som att ADHD ”orsakas av trasiga gener” och annat som i vanliga manér ödesmättat sätter punkt för helhetssyn.

Enbart ”sjukvårdsanställda” får kommentera artikeln på Dagens medicin så jag kommenterar vidare här istället.

Inledning:

Ny forskning pekar för första gången på att adhd har en genetisk komponent. Enligt forskarna visar fyndet att den omdiskuterade störningen inte enbart kan ses som ett fenomen skapat av samhället.

Här framgår tydligt att det genetiskt ärftliga är en del i helheten, en faktor i orsakssammanhanget. Vilka kan de andra vara?

Från artikeln:

Forskarna analyserade totalt 57 olika typer av kopienummervariationer hos 366 barn med adhd och 1 047 kontroller. Dessa förändringar förekom totalt sett hos 14 procent av barnen med adhd men bara hos 7 procent av kontrollpersonerna.

Övriga procent som inte har komponenten då? De 7% kontrollpersoner som har komponenten men inte utvecklat ADHD – varför inte?

Forskarna konstaterar också att DNA-förändringarna var koncentrerade till vissa regioner av arvsmassan som tidigare kopplats samman med både autism och schizofreni.

Förvånad?

Enligt forskarna är slutsatsen att adhd inte enbart kan vara en social konstruktion, det vill säga ett fenomen skapat av samhället. De hoppas därmed att resultaten kan minska det stigma som kopplas till adhd.

Instämmer i att stigmatiseringen måste motarbetas. Det gör vi även med ett multifaktoriellt synsätt.

Däremot kan det slå över åt andra hållet om vi enbart fokuserar på den genetiska komponenten och missar alla de barn som faktiskt visar samma knippe av symtom – de barn som de facto har och har haft det svårt i hemmiljön och uppväxten, av andra anledningar än en eventuell genetiska komponent.

Väldigt viktigt är också att se till alla miljögifter vi omges av, även på områden där vi minst anar det – i princip överallt omkring oss och i vad vi får i oss via mat, läkemedel, krämer, hygienartiklar osv.

Och i sista stycket dog all den ärliga framtoningen och öppna synsättet för helhetsperspektiv:

– Allt för ofta avfärdas adhd som ett resultat av dåligt föräldraskap eller dålig diet. Som kliniker har jag vetat att sådana förklaringar sannolikt inte stämmer. Nu kan vi med säkerhet säga att adhd är en genetisk sjukdom och att hjärnor till barn med denna störning utvecklas annorlunda än i andra barn, säger Anita Thapar, professor vid Cardiff University School of Medicine i Cardiff, som är en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande från Lancet.

Först poängterar man otaliga gånger att tillståndet/tillstånden har en genetisk komponent som delorsak, för att i slutet av artikeln motsäga sig själv?

Tidigare konstaterades att 14% av 366 barn den förändring som studien avhandlar. Kan vi då med säkerhet säga att ADHD är en genetisk sjukdom?

Är de övriga 86 procenten utan denna förändring feldiagnosticerade då (som man ofta påstår då autistiska barn blir friska efter förändrad kost eller andra biomedicinska behandlingsmetoder)?

Jag tror inte många normalt funtade människor idag rakt av tror att ADHD handlar om dåligt föräldraskap.

Till sist har varken jag eller andra som förespråkar en mer människoanpassad diet för individer med autism, ADHD och liknande tillstånd, påstått att det är hela bilden – eller att barnen skulle ha blivit sjuka enbart pga av kosten.

Alla vi föräldrar och alternativa behandlare söker bitarna i just deras barns pussel och många blir fantastiskt tillfrisknade med hjälp av kostomställning – andra mindre eller inget alls – för känslighet, miljö och andra orsaker ser annorlunda ut för dem.

Vissa länder har öppnat ögonen för detta synsätt, bland annat vår granne Norge som aktivt rekommenderar speciell diet för våra känsliga barn med autism och ADHD m.fl.

Det finns många studier och erfarenhet men det är svårt att utföra dem på det vis Sverige kräver – det handlar ju om etik och barn. Pengafrågan är alltid lika aktuell – ingen tjänar pengar på detta faktum att barnen kan läka med hjälp av kostomställning – och de som tjänar på det, de drabbade (i förlängningen hela folket), har inte de ofantliga summor och resurser som krävs.

Andra metoder som t.ex. HBOT – syrgasbehandling under tryck, har studerats i en tyngre studie av Rossignol men Sverige vill av prestigeskäl (?) göra en egen innan man går vidare, trots att Rossignols studie är utförd efter konstens alla regler (doubleblind, randomized osv.).

Men en liten fågel viskade att bollen är i rullning – folkets kraft är stark om vi går samman!

Även om det känns som allt går trögt och även ibland bakåt (som nu när man vill förbjuda allt fler naturliga och alternativa behandlingsmetoder och produkter) så har vi uppnåt mycket på relativt kort tid. Mycket tack vare internet, vi hittar varandra, vi kan lättare gå ihop, stötta och sprida vårt budskap – erfarenhet, studier och åsikter som inte belyses i media eller inom skolmedicinen – sådant som annars mosas och sopas undan av läkemedelsjättarna.

Ge inte upp, du är inte ensam! Sök dig till likasinnade, varje individ gör skillnad och tillslut kan inte måste maktens män och kvinnor foga sig efter folkets krav och önskan.

* * *

Fler artiklar om studien kan här:

Aftonbladet poängterar faktumet att genen tillsammans med barnets miljö orsakar ADHD.

SVD, i princip samma som Aftonbladet.

GP, same same.

SVT, ungefär samma. Googlerubriken ödesmättad men artikelrubriken involverar ”kan” och i artikeln erkänns miljöpåverkan som ytterligare komponent. Tänk vad media kan förvirra även med minsta ordval. 😉

Nyhetskanalen

Skånskan

The Lancet, här behöver du logga in eller betala för att få tillgång till artikeln.


Annonser

Om Mamma Urkraft

~ Frågor, rådgivning, FitLine: urkraftmw@live.se ~ Dipl. Näringsrådgivare, Samtalsterapeut steg 1, Alkohol- och drogterapeut ~ Anledningen till jag är anonym är för att bloggen exponerar min son, jag är mer öppen än de flesta gällande mig själv så skicka ett mail och vi tar det därifrån. ~
Det här inlägget postades i Allt annat..., Alternativa läkemedel och behandlingar, Autism - och liknande tillstånd/syndrom, Hälsa - miljö - livsåskådning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s